Karting • Chrono

Ontketende Luna Bloem staat haar mannetje bij NK karting: "Het is mooi dat ik nu dan eindelijk eens win”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 mei 2017 18:16

BERGHEM – Vaak had het tegengezeten, maar zondag toonde Luna Bloem tijdens de derde ronde van het Nederlands kampioenschap karten haar ware potentie. In de eerste en tweede manche van de Rotax Max seniorenklasse al voorin te vinden met de respectievelijke vijfde en achtste plaats, zette ze in de derde manche de kroon op haar weekeinde. De vijftienjarige Didamse won op het circuit van Berghem niet alleen de race maar had daarmee als meisje alle jongens verslagen. En daar kon ze met recht trots op zijn!

Luna Bloem girlpower in de kartsport


Het was voor Luna de eerste mancheoverwinning in een race voor het Nederlands kampioenschap en dat zorgde vanzelfsprekend voor een grote lach op haar gezicht. “Ja, ik ben heel blij”, zei ze in de kantine van de Brabantse piste. “Mijn allereerste overwinning is toch speciaal. Vroeger heb ik vaak in de klappers gezeten, maar ik geef niet gauw op. Je leert ervan en het maakte mijn motivatie voor de volgende race altijd groter. Maar het is mooi dat ik nu dan eindelijk eens win.”

In het dagklassement pakte Luna de vierde plaats, het bewijs van een succesvol weekeinde in het NK. Wat haar prestaties extra knap maken, is dat ze voor het derde jaar op rij een klasse hoger is gaan rijden. “De leeftijd voor de junioren ging best wel omlaag. Dan zou ik bij tegen jongens van elf, twaalf jaar moeten rijden”, legde Luna haar overstap naar de Rotax Max senioren uit. Ook qua gewicht was de overstap handig. “Bij de junioren had ik geen lood meer op de kart zitten omdat ik best wel lang ben geworden.”

Getuige haar resultaten in Berghem heeft de sympathieke Gelderse blijkbaar weinig moeite zich aan te passen aan het hogere niveau. “Ik vind het een heel leuke klasse. Voor mij is het dit jaar een heel nieuw veld, allemaal nieuwe mensen. Ik moet nog zien hoe ze rijden. Maar het gaat goed.”

Dat ze één van slechts drie meisjes is in het kampioenschap, deert haar niet. “Ik vind het juist wel leuk tegen bijna alleen maar jongens te moeten rijden”, zei de rijdster van Hugo Motorsport, het team waarvoor ze al vier jaar uitkomt. “Ik voel me ook één van de jongens. Ik heb het idee dat zij me ook zo zien. Ik word overal bij betrokken en ze doen gewoon leuk tegen me. Oké, ik ben ook weleens van de baan geduwd omdat ik een meisje ben, maar daar leer je ook van.”

Luna Bloem Rotax Max Senior


Dat Luna in het karten is terechtgekomen lag min of meer voor de hand aangezien ze uit een motorsportfamilie komt. Haar vader reed vroeger motorcrosswedstrijden waardoor ze al op jonge leeftijd op crossbanen te vinden was. Zo was de stap naar een middagje karten snel gemaakt. Op achtjarige leeftijd begon ze met rijden bij Kartclub Eefde bij de cadetten. Na de clubwedstrijden volgden races bij de viertakten voordat ze naar het Nederlands kampioenschap tweetakt van organisator Chrono overstapte. Daar reed ze twee jaar in de Minimax-klasse om vervolgens een jaar Rotax Max junioren te doen. Sinds dit jaar rijdt ze dus bij de senioren.

Als sportvrouw is ze natuurlijk ambitieus, ook al rijdt ze voornamelijk tegen jongens. Luna: “Ik wil dit seizoen zo goed mogelijk afmaken en zo hoog mogelijk eindigen. In Eindhoven (de tweede ronde van het NK, red.) was ik er helaas niet bij omdat ik ziek was.”

Waarom ze juist afgelopen weekeinde zo goed presteerde, heeft niet alleen met haar talent te maken. Ook de afstelling van de kart was goed, wist Luna. “Die lag gewoon heel goed. Zaterdag was de bandenspanning nog wel wat te hoog, maar zondag hadden we het goed voor elkaar. Ik heb gewoon heel geconcentreerd gereden. Dit smaakt naar meer!”

Luna Bloem wordt in haar raceactiviteiten ondersteund door René Bloem Schadeauto’s.

Luna bedankt Sven en Jeffrey van Bergeijk, haar ouders en haar team Hugo Motorsport.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS