Karting • Chrono

Xavi Radecke is Nederlands kampioen in de Parolin Rocky F1: “Hier kan ik een jongensboek van schrijven”

Uitgegeven door Bart • 23 oktober 2024 08:27

Eindhoven – Champagne, taart en kampioenspetjes, alles was aanwezig om een mooi feestje te bouwen. En Xavi Radecke zorgde dat het feestje gevierd kon worden. De 12-jarige karter uit Bergen op Zoom werd zondag Nederlands kampioen in de Parolin Rocky F1 klasse van Chrono Karting. Op de Landsard in Eindhoven volstond een tweede plaats in het dagklassement, nadat de getalenteerde Noord-Brabander eerder al de sterkste was in Kerpen, Berghem en Assen. En dus mocht Xavi een ereronde met de Nederlandse vlag rijden.

Xavi Radecke is Nederlands kampioen karting

“We hebben dit jaar veel meegemaakt”, zo blikt de kersvers kampioen terug. “Van een dominante overwinning in de hitte in Kerpen tot een spannende strijd in Berghem. Daar moest ik echt vechten voor de overwinning. In het begin van het jaar wilden we al kampioen worden, maar werd ik in het eerste weekend vierde. We zijn rustig gebleven en na mijn tweede plaats in Strijen dachten we echt kans te maken. In Kerpen ging het nog beter en vanaf het weekend in Berghem rijden we met het gouden startnummer 1. Tijdens de laatste races in Eindhoven heb ik heel zakelijk gereden en mijn puntjes binnengesleept. Hier kan ik een mooi jongensboek over schrijven.”

Xavi begon het afsluitende weekend met een mooie voorsprong op zijn vriend en teamgenoot Ashneel Ramautar. “Ik had veel vertrouwen en het gevoel dat we kampioen zouden worden. Het is heel lastig als je vriend ineens je grootste concurrent is. Dat je juist tegen hem moet strijden. In de eerste race schoot hij van de baan en dan geeft dat toch een dubbel gevoel. Je wilt niet dat hij van de baan gaat, maar voor mijn kansen was het goed. Hij kwam nog goed terug naar voren, maar ik ben voor hem gefinisht. Ook in de tweede race bleef ik hem voor en toen wisten we al dat het kampioenschap binnen was. Ik moest de laatste race alleen nog starten en mocht niet gediskwalificeerd worden. Na de start van de laatste race hoorde ik mijn familie al juichen.”

Uiteindelijk eindigde Xavi in het dagklassement op de tweede positie en dat was ruimschoots voldoende. Zo mocht hij een fraaie ereronde met de Nederlandse vlag rijden. “Geweldig om een ronde met de vlag te rijden. Vanaf mijn eerste ronde in een kart was het doel om kampioen te worden. Geweldig dat het nu gelukt is. Tijdens die ronde met de vlag was ik heel blij, ik heb er iedere seconde van genoten.”

Xavi Radecke is Nederlands kampioen Parolin Rocky F1

Na afloop van de ereronde werd hij door de andere karters opgewacht en gefeliciteerd. “Zo zie je dat ik veel vrienden in de kartsport heb gemaakt. Iedereen gunt het me en ik was heel blij. Er werd met champagne gespoten, we hebben kinderchampagne gedronken en taart gegeten en er waren speciale kampioenspetjes gemaakt.”

Voor Xavi was het zijn eerste Nederlandse titel in de kartsport. “In mijn eerste jaar in het Nederlands kampioenschap reed ik in de Parolin Rocky F2 en eindigde ik als zevende. Vorig jaar heb ik de overstap naar de Rocky F1 gemaakt en werd ik weer zevende. Toeval of niet, maar mijn startnummer is 77. En nu ben ik nummer 1 en kampioen, echt prachtig hoe het is gegaan. Volgend jaar hopen we in de MiniMax te gaan rijden. Helemaal zeker is dat nog niet, het kan alleen als we genoeg sponsoren vinden die enthousiast zijn om met ons samen te werken.”

Xavi Radecke wil graag zijn coach Calvin de Groot bedanken die op dezelfde dag op de Hockenheimring kampioen werd in de NXT Gen Cup. “Ik wil ook Nayden Purcy de Hoop bedanken, we hebben goed samengewerkt in de kwalificatie en Ashneel voor het leuke en goede seizoen dat we hebben gehad. En verder mijn supporters, opa en opa, mijn ouders en mijn zussen. Mijn ouders hebben dit seizoen beiden hard aan de kart gewerkt. Tot slot, want zonder hen was het nooit gelukt, bedank ik mijn sponsoren Workx bouw- en timmerwerken en Olympus Bouw.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS