Karting • CIK-FIA

Christiaan de Kleijn toont veerkracht op WK KZ2 in Portimão en blikt terug op P3 in DKM

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 oktober 2024 12:59

PORTIMÃO - Met een indrukwekkende inhaalrace heeft karttopper Christiaan de Kleijn zich zondag teruggevochten tijdens het WK KZ2 in Portimão. De negentienjarige coureur uit Bosch en Duin eindigde als 28ste in de finale, een knappe prestatie gezien zijn startpositie en de tegenslagen eerder in het weekend.

Christiaan de Kleijn

"Tijdens de trainingen zat ik steeds in de top vijf. Dus ik dacht dat vijfde in mijn groep er makkelijk in zou zitten", blikte Christiaan terug. "Totdat ik een slechte set nieuwe banden kreeg. Daardoor werd ik tijdens de kwalificatie 22ste in mijn groep en 86ste overall."

Die tegenslag bepaalde grotendeels het verloop van Christiaans weekeinde in Portugal. "Door de kwalificatie was het weekend eigenlijk al verpest", oordeelde hij. Toch toonde de jonge Nederlander zijn veerkracht in de daaropvolgende heats. Zo reed hij in de tweede heat van de dertigste naar de vierde plaats in slechts tien ronden tijd.

De superheat op een droge baan bood hem de kans om zich verder naar voren te werken. "Ik moest als twintigste starten en finishte als vijftiende. Dat was niet verkeerd. De snelheid was goed." Die prestatie verzekerde hem in ieder geval van een plek in de finale.

Zij het kantje boord. Want de beste 36 rijders mochten de finale rijden en Christiaan moest als 35ste starten, bepaald een uitdagende positie op het hoogste niveau van de kartsport. Hoe dan ook, de snelle Utrechter kon het van de positieve kant bekijken.

"Ik had al vijftig plekken goed gemaakt en nog de finale gehaald", zei hij trots. Hoewel de finale niet verliep zoals gehoopt, wist hij toch nog zeven posities goed te maken. "De finale was minder dan ik gehoopt had. Normaal gesproken gebeurt er veel vooraan. Maar deze keer was het treintje rijden met z'n allen. Het was eigenlijk wel een saaie finale."

Ondanks de tegenslagen op het WK keek Christiaan positief terug op zijn prestatie. "Na die kwalificatie ben ik niet ontevreden met de 28ste plaats in de finale", concludeerde hij.

Tegelijkertijd bleef er een ‘wat-als-gevoel’ aan hem knagen. Want tijdens de Champions of the Future-wedstrijd twee weken eerder op hetzelfde circuit was zijn uitstekende vorm al zichtbaar. "Ik mocht toen als achtste starten in de heats. Ik ben ze bijna allemaal in de top vijf geëindigd. Het was een soort van trainingsweekend voor het WK."

Christiaan de Kleijn

Terugkijkend op het seizoen is Christiaan tevreden. "De derde plek in de eindstand van het DKM-kampioenschap en een goede snelheid op het WK op een droge baan. Dat is wel goed." Normaal gesproken zit zijn seizoen er nu op, maar hij overweegt nog deel te nemen aan de laatste ronde van het NK KZ2. Die wordt komende maand gehouden op het circuit van Genk. “Dat zou een mooie afsluiter van het seizoen kunnen zijn.”

Christiaan bedankt zijn monteur Raimo, Jeroen Kramp, Michel Vacirca, zijn ouders en familie, iedereen bij CRG Holland en zijn sponsoren.

Christiaan de Kleijn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
MDK Containers
FEBO
De Watertoren Motorkledingshop
Fornhese BV Import-Export Trucks
Erkende verhuizers Brenen.nl
Profile Tyrecenter Verkade Zeist
Van Uem Autoschade Wijk bij Duurstede
BPM Afvalcontainers
Van der Fluit-Jan Nefkens Assurantiën
Hoffland den Dolder
Nagtegaal aannemersbedrijf
Peet Borst Nieuwegein
Cultuurtechniek H.G. van Dorresteijn B.V

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS