Dakar

Bijltjesdag in Dakar 2023! Janus van Kasteren en Team de Rooy doen goede zaken!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 3 januari 2023 06:10

Het leek in de tweede etappe van de Dakar 2023 een prachtige dubbelslag te worden voor Boss Machinery Team De Rooy Iveco. Een mogelijk gemist waypoint gooit voorlopig roet in het eten. Janus van Kasteren jr., Marcel Snijders en Darek Rodewald stoomden vanaf de start op en reden het grootste gedeelte van de 430 kilometer lange special aan kop. Slechts een hand vol concurrenten kon het tempo van Janus van Kasteren volgen. Op de eerste bijltjesdag van deze Dakar raakt klassementsleider Martin Macik op grote achterstand. Hij verliest vandaag 1 uur en 19 minuten op winnaar Loprais, die de overwinning in de schoot geworpen lijkt te krijgen. In de voorlopige uitslag staat Van Kasteren met een kwartier straftijd op 1 minuut en 50 seconden van de Tsjech. Team De Rooy collega Martin van den Brink doet ook goede zaken met een derde plek op slechts 6 minuten en 11 seconden van de dag winnaar.

null


Nog vol adrenaline sprak Janus jr. van een supermooie dag: “We hebben heel hard gereden. We waren volgens mij binnen 80 kilometers de vier die voor ons zaten voorbij. Toen hebben we een klein tandje teruggedaan. Ik dacht, nu zijn we toch al eerste, doe maar even rustig aan. Maar op het eind nog 13 minuten over. Klein dingetje: We komen bij de finish en de ene iPad heeft het waypoint wel gepakt en de andere niet. Er is nu nog wat discussie over of we daar een kwartier straftijd voor krijgen voor het missen van het waypoint. Maar goed, we hebben het waypoint gehaald en dat is gewoon terug te lezen. Daar is de organisatie nog niet over uit. Dat zal later wel bekend worden, misschien pas morgen. Voor mijn gevoel heb ik gewoon dik gewonnen vandaag, dus ik ben er blij mee.” Wordt dus vervolgd.

Dat er vandaag sprake is van een bijltjesdag had vooral met de vele stenen te maken waar de deelnemers vandaag honke-bonkend overheen mochten stuiteren. Nog voor de eerste neutralisatie waren er al veel equipes die door de reservebanden heen waren. Bij Van Kasteren, Snijders en Rodewald was daar geen sprake van. “Geen banden lek gereden. Heel veel takken, stenen, gaten. Voor mijn gevoel, wat ik me kan herinneren, de zwaarste etappe die ik ooit heb gereden.” aldus een tevreden Janus van Kasteren jr.

Het onfortuinlijke uitvallen van Vick Versteijnen, Teun van Dal en André Van der Sande gisteren, wordt door de prestaties van vandaag enigszins verzacht. “Het had ook mij kunnen overkomen, maar we gaan samen nog veel mooie rally’s meemaken. Snel vergeten en door!” waren de troostende woorden van Janus aan het adres van de onfortuinlijke Vick. De wetten van de Dakar zijn hard. Zo is het nou eenmaal in het spel tussen mens, machine en de elementen zoals Thierry Sabine het ooit bedacht heeft.

In het algemeen klassement staat Janus van Kasteren namens Boss Machinery Team De Rooy Iveco voorlopig op de tweede plek. Hij heeft met zijn probleemloos rijdende Iveco Powerstar 12 minuten en 17 seconden goed te maken op Ales Loprais. Dinsdag wacht een special stage met een lengte van 447 kilometer. Bijna de helft daarvan zal zand als ondergrond hebben, maar geen duinen. Dertien procent van de stage zal bestaan uit paden met stenen. Op naar een nieuwe dag, maar deze slag is geslagen!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS