DTM

DTM-titelthriller in Hockenheim: Kelvin van der Linde wint zijn weg terug naar de top + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 20 oktober 2024 07:30

Kelvin van der Linde (ZA) heeft zijn lot opnieuw in eigen hand in de spannende titelrace. De Audi-coureur van Abt Sportsline won zaterdag de voorlaatste DTM-race van het jaar 2924 op de Hockenheimring Baden-Württemberg. Daarmee keerde hij ook terug naar de top van de ranglijst. De Zuid-Afrikaan moest hard werken voor zijn derde overwinning van het seizoen en had het vooral druk met het afweren van de meedogenloze aanvallen van Lucas Auer (A) van Mercedes-AMG Team Mann-Filter in de tweede helft van de race. Van der Linde toonde echter geen enkel teken van zenuwen en passeerde na 37 ronden als eerste de finishvlag.

DTM Hockenheimring 2024 Foto 1 Kelvin van der Linde racewinnaar op podiumKelvin van der Linde moest hard werken voor zijn derde overwinning van dit seizoen en nam tevens de leiding over in het DTM-kampioenschap 2024

“Dat was misschien wel de belangrijkste overwinning uit mijn carrière. Na een paar ronden was het voor mij duidelijk dat de strijd met Lucas Auer tot de finish zou duren. Ik heb de leiding met alles wat ik had verdedigd en gelukkig heb ik genoeg gedaan. We hebben voor de race veel scenario's besproken. Het kampioenschap leiden voor de laatste race was niet echt een realistische optie", aldus de 28-jarige. Auer kwam als tweede over de finish, 0,508 seconde achter van der Linde. Ayhancan Güven (TR) werd derde voor Manthey EMA in een Porsche 911 GT3 R en vierde daarmee zijn eerste podium van het seizoen. De leider in het kampioenschap voor de voorlaatste race, Mirko Bortolotti (I), werd vijfde en staat nu twee punten achter Kelvin van der Linde in de ranglijst: "Ik had een superstart en was opgeklommen tot de vierde plaats. Helaas verloor ik die positie toen ik Maro Engel raakte. Uiteindelijk heb ik net de vijfde plaats kunnen redden. Zondag moeten we weer het maximale uit onze auto halen."

Vanaf het begin van de 15e DTM-race van het seizoen op zaterdagmiddag was er een voelbare spanning tussen de teams, coureurs en toeschouwers. Eerder op de dag had Kelvin van der Linde de voorsprong van Bortolotti aan de top van de ranglijst teruggebracht tot twaalf punten met zijn derde pole van het seizoen, en hij hield de leiding vast aan het begin van de race, voor Auer en Güven. SSR Performance-coureur Bortolotti begon de race goed in zijn Lamborghini Huracán GT3 Evo2, en klom van de zevende naar de vierde plaats. Achter hem schoof Maro Engel (Monaco), die derde staat in het kampioenschap, naar de vijfde plaats in een Mercedes-AMG GT3. Naarmate de race vorderde, kon de top vijf zich losmaken van de rest van het veld, met Auer als vaste waarde in de achteruitkijkspiegel van Kelvin van der Linde.

DTM Hockenheimring 2024 Foto 2 kelvin van der Linde vooropKelvin van der Linde toonde geen enkel teken van zenuwen en passeerde na 37 ronden als eerste de finishvlag met zijn blauwe Abt-Audi

Engel kwam als eerste binnen voor zijn verplichte pitstop en kon toen Bortolotti inhalen, die een ronde later zijn stop had gemaakt en nog steeds op koude banden reed. Terwijl Güven derde bleef, nam Auer de leiding na een late bandenwissel. Het duurde echter niet lang voordat van der Linde succesvol counterde en de top vijf zich weer in de oorspronkelijke volgorde bevond - met uitzondering van Engel en Bortolotti, die van plaats waren gewisseld. Auer schakelde toen over op de aanvalsmodus. Hij probeerde herhaaldelijk Kelvin van der Linde in te halen en slaagde er zelfs in om naast de Audi te komen in zijn Mercedes-AMG GT3. De Zuid-Afrikaan reed echter feilloos en wist met succes alle aanvallen van de Oostenrijker af te weren voordat hij uiteindelijk de geblokte vlag pakte. De twee coureurs zaten de hele tweede helft van de race binnen 0,8 seconden van elkaar en serveerden een feest van spectaculaire motorsport voor het publiek op de drukke tribunes op de Hockenheimring. Güven kwam als derde over de finish, vier seconden achter, gevolgd door Engel en Bortolotti.

DTM Hockenheimring 2024 Foto 3 Een snelle pitstop leverde Maro Engel de vierde plaats opEen snelle pitstop leverde Maro Engel de vierde plaats op

Jules Gounon (AND) maakte een succesvol DTM-debuut in een Mercedes-AMG GT3 voor Mercedes-AMG Team HRT. De in Andorra wonende Fransman verving op het laatste moment de zieke Luca Stolz, zette de snelste raceronde neer en werd zesde, op korte afstand van Bortolotti. René Rast vocht zich sterk terug en klom van de 16e naar de 7e plaats in een BMW M4 GT3 voor Schubert Motorsport. Gounon’s teamgenoot Arjun Maini (IND) werd achtste, voor de tweede Schubert Motorsport BMW met Marco Wittmann (Fürth) aan het stuur. Nicki Thiim (DK) van het team SSR Performance eindigde de 15e en voorlaatste race van het DTM-seizoen op de tiende plaats. Het wordt dus wachten op het moment dat de beslissing valt wie er DTM-kampioen 2024 gaat worden. Best spannend dat dit gaat gebeuren in de allerlaatste DTM-race van het turbulente DTM-seizoen 2024. De titelbeslisser is live te zien op ProSieben, met een verslaggeving vanaf 13:00 uur op zondag.

DTM Hockenheimring 2024 Foto 4 Lucas Auer beste klassering van dit seizoen met tweede plaatsLucas Auer realiseerde zijn beste DTM-klassering van dit seizoen met een tweede plaats nadat de racewinnaar Kelvin van der Linde hem maar nipt voor wist te blijven

Lucas Auer: “Dat was een heel intense race. Ik wilde echt winnen, maar Kelvin van der Linde reed heel slim. Hij was bij de start iets sneller, later in de race was ik sneller. Ik kon hem echter gewoon niet passeren. Op een gegeven moment was er ook contact, maar dat is racen in de DTM.”

Ayhancan Güven: “Na een heel zwaar seizoen voelt dit podium fantastisch. We hebben tijdens de zomerstop elk detail geanalyseerd, waarna we alleen maar sterker zijn geworden. De derde plaats was gewoon een beloning voor het harde werk. Het was belangrijk voor mij om mijn positie bij de start te verdedigen.”

DTM Hockenheimring 2024 Foto 4 Ayhancan Guven pakte zijn eerste podiumplaats van dit jaar met een verdiende P3Ayhancan Güven pakte zijn eerste welverdiende podiumplaats van dit jaar met een P3

Uitslag van race 15 van het seizoen op de Hockenheimring:
1. Kelvin van der Linde (ZA/Abt Sportsline)