DTM

FOTO'S - Rene Rast wint DTM zondagsrace in Spielberg, Mirko Bortolotti blijft kampioenschapsleider + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 30 september 2024 15:40

De Red Bull Ring blijft een fortuinlijk jachtterrein voor René Rast. De BMW-fabriekscoureur van Schubert Motorsport won zondag de 14e DTM-race van het seizoen op het Alpencircuit in Oostenrijk, waarmee hij zijn succes van vorig jaar herhaalde. De 37-jarige Duitser behaalde de 28e DTM-overwinning van zijn carrière dankzij een slimme strategie en een vrijwel vlekkeloze rit. “Ik geniet echt van de races op de Red Bull Ring, wat het des te leuker maakt om te winnen. Mijn start was niet goed en ik moest me vanaf de vierde plaats naar voren werken. In de slotfase bleef ik Thomas Preining in mijn spiegel zien. Ik wist dat ik me geen enkele fout kon veroorloven,” aldus Rast. De tweede plaats op het F1-circuit ging naar lokale favoriet Thomas Preining (A) in een Porsche 911 GT3 R voor Manthey EMA. Arjun Maini (IND) van Mercedes-AMG Team HRT leverde opnieuw een indrukwekkende prestatie door de derde plek op het podium te claimen, net als in de race van zaterdag.

DTM 2024 Red Bull Ring Foto 1 Rene Rast BMW finishvlag

Kampioenschapsleider Mirko Bortolotti (I) van SSR Performance eindigde als vierde en breidde zijn voorsprong aan de top van de ranglijst uit tot 15 punten. Zijn naaste rivaal Kelvin van der Linde (ZA) completeerde de top vijf in een Audi R8 LMS GT3 Evo2 gerund door Abt Sportsline.

Polesitter Bortolotti was de belangrijkste speler in het eerste deel van de race. Achter de leidende Lamborghini-fabriekscoureur zat Luca Engstler van Lamborghini Team Liqui Moly by GRT op de tweede plaats. Achter hen was er een felle strijd om de derde plaats tussen Rast en Preining, die de race van zondag vanaf de tweede startrij was begonnen. Rast wist zich naar de tweede plaats te werken naarmate de race vorderde. De drievoudig kampioen werd gevolgd door Engstler, Preining en Lamborghini-coureur Franck Perera (F) van Lamborghini Team TGI by GRT.

De verplichte pitstops schudden de boel flink op in de top vijf. Rast kwam later binnen dan zijn rivalen om over te stappen op Pirelli-slicks en kwam weer in de race voor de leider tot dan toe, Bortolotti. De Italiaan werd al snel ingehaald door Preining en even later door Arjun Maini (IND) in zijn Mercedes-AMG GT3. Ondertussen was de man die op dat moment tweede staat in het DTM-kampioenschap 2024, Kelvin van der Linde (ZA) van Abt Sportsline, opgeklommen naar de vijfde plaats in zijn Audi R8 LMS GT3 Evo2. Rast gaf in de slotfase een groot deel van zijn voorsprong weg aan de aanvallende Preining, maar liet de Oostenrijker niet binnen bereik komen. Na 39 ronden racen kwam de BMW-coureur als eerste over de finish, voor Preining, Maini, Bortolotti en Kelvin van der Linde.

DTM 2024 Red Bull Ring Foto 2 start DTM race zondag

Sheldon van der Linde (ZA) stuurde de tweede Schubert Motorsport BMW M4 GT3 naar de zesde plaats. Ayhancan Güven (TR) was verwikkeld in hevige wiel-aan-wiel gevechten met zijn rivalen en eindigde als zevende in de Porsche 911 voor Manthey EMA. Maro Engel (Monaco), die derde staat in het kampioenschap, klom vijf plaatsen omhoog naar de achtste plaats en blijft in contact met Bortolotti aan de top van de ranglijst. Perera eindigde de 14e DTM-race van het jaar op de negende plaats, voor de beste Ferrari-coureur, Jack Aitken (GB) van Emil Frey Racing, op de tiende plaats. De andere Ferrari 296 GT3 van Emil Frey Racing voor Thierry Vermeulen van Verstappen.com eindigde op een dertiende plaats, na een weekend waarin de Nederlander er niet in slaagde om op enig moment ècht te schitteren. De voorlaatste DTM-ronde van het jaar in Spielberg c.q. de fraai gelegen Red Bull Ring in Oostenrijk, werd bekeken door 41.000 bezoekers.

Thomas Preining: "Ik had graag gewonnen, want we presteerden echt sterk in de kwalificatie en de race. Helaas misten we dat laatste halve procent. Een podium bij mijn thuisevenement is cool, maar het is uiteindelijk slechts een schrale troost aan het einde van een teleurstellend seizoen."

Arjun Maini: "Het was een race vol actie en hard vechten. Het podium voelt nog beter dan dat van zaterdag, omdat ik van de achtste startpositie naar de derde plek kon opklimmen. Het was cruciaal dat ik mijn banden na de pitstop snel op temperatuur kreeg.”

Uitslag van race 14 op zondag 29 september van het DTM-seizoen 2024 op de Red Bull Ring:
1. René Rast (D/Schubert Motorsport)
2. Thomas Preining (A/Manthey EMA), +0,668 seconden
3. Arjun Maini (IND/Mercedes-AMG Team HRT), +10,367 seconden
4. Mirko Bortolotti (I/SSR Performance), +14,773 seconden
5. Kelvin van der Linde (ZA/Abt Sportsline), +15,877 seconden

Klik HIER voor de volledige uitslag van Race 14 op zondag 29 september van het DTM-seizoen 2024 op de Red Bull Ring

DTM 2024 Red Bull Ring Foto 3 Rene Rast blije winnaar op het podium

DTM 2024 Red Bull Ring Foto 4 lokale held en titelverdediger Thomas Preining pakte de tweede plaats

DTM 2024 Red Bull Ring Foto 5 Arjun Mani completeerde het podium met zijn derde plaats

DTM 2024 Red Bull Ring Foto 6 Mirko Bortolotti vertrok uit Oostenrijk als kampioenschapsleider met 15 punten voorsprong

DTM 2024 Red Bull Ring Foto 7 start van DTM Race 2 op zondag op de Red Bull Ring

DTM 2024 Red Bull Ring Foto 8 Nr3 Kelvin van der Linde pakte P5 met zijn Audi R8 LMS GT3 Evo2 van Abt Sportsline

DTM 2024 Red Bull Ring Foto 9 start van DTM-Race 2 op zondag op de Red Bull Ring

DTM 2024 Red Bull Ring Foto 10 Pitstop metvoor bandenwissel van Rene Rast BMW M4 GT3 Schubert Motorsport

DTM 2024 Red Bull Ring Foto 11 Nr19 Luca Engstler Lamborghini Huracan GT3 Evo2 - Lamborghini Team Liqui Moly by GRT

DTM 2024 Red Bull Ring Foto 12 DTM TV-partner ProSieben vierde in de pitstraat alvast het beroemde Oktoberfest

DTM 2024 Red Bull Ring Foto 13 Nr63 Franck Perera Lamborghini Huracan GT3 Evo2 - Lamborghini Team TGI by GRT

DTM 2024 Red Bull Ring Foto 14 Nr92 Vierde plaats voor Mirko Bortolotti Lamborghini Huracan GT3 Evo2 SSR Performance Red Bull Ring

DTM 2024 Red Bull Ring Foto 15 gridwalk

DTM 2024 Red Bull Ring Foto 16 Winnaar Rene Rast blauwe BMW werd in de eindfase achtervolgd door Thomas Preining gele Porsche

DTM 2024 Red Bull Ring Foto 17 DTM bokaal

DTM 2024 Red Bull Ring Foto 18 Nr31 Zesde plaats voor Sheldon van der Linde BMW M4 GT3 Schubert Motorsport

Foto’s: media.adac-motorsport.de



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS