DTM

Lamborghini feestje op Hockenheim met Engstler als racewinnaar en Bortolotti als DTM-kampioen 2024 + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 21 oktober 2024 05:30

Geduld wordt uiteindelijk altijd beloond: Mirko Bortolotti (I) behaalde zijn eerste DTM-titel bij zijn derde poging. De tweede plaats in de laatste race van het seizoen op zondag op de Hockenheimring Baden-Württemberg, was genoeg om de inwoner van Wenen zijn droom om DTM-kampioen te worden te laten verwezenlijken. “Dat was de beste tweede plaats in mijn carrière en leverde me mijn mooiste titel tot nu toe op. Na de afgelopen twee jaar als vierde en tweede te zijn geëindigd, was er veel druk. Maar we hebben het met ons geweldige team gedaan. Ik ben tien jaar lang door dik en dun bij Lamborghini geweest. Met deze titel heb ik een beetje van het vertrouwen dat ze in mij hebben gesteld, kunnen terugbetalen,” aldus Bortolotti, die zijn team SSR Performance en Lamborghini ook hun eerste titel in de DTM bezorgde.

DTM finale 2024 Hockenheim Foto 1 Bortolotti_DTM_kampioen_2024_podiumMirko Bortolotti viert met veel champagne zijn lang geambieerde DTM-titel

De enige man die sneller was dan de 34-jarige Mirko Bortolotti in race 16 van het DTM-seizoen 2024 was collega-Lamborghini-coureur Luca Engstler van het Lamborghini Team Liqui Moly by GRT, die zijn tweede overwinning van het jaar kon vieren. De derde plaats ging naar René Rast in een BMW M4 GT3 voor Schubert Motorsport, die het seizoen afsloot als het beste team. Mercedes-AMG won de constructeurstitel. In totaal waren 95.000 bezoekers getuige van een spannende en onvoorspelbare DTM-finale op de Hockenheimring en waren de fans uiteindelijk tevreden met Mirko Bortolotti als een waardige DTM-kampioen 2024.

Bortolotti kende zondagmiddag een ideale start voor volle tribunes op de Hockenheimring. De polesitter kon al snel wegrijden van de rest van het veld, op de tweede plaats gevolgd door zijn Lamborghini-teamgenoot Nicki Thiim (DK). Achter hen sloten Ricardo Feller (CH) in een Audi R8 LMS GT3 Evo2 voor Abt Sportsline, Engstler en Lucas Auer (A) van Mercedes-AMG Team Mann-Filter zich aan op de derde tot en met vijfde plaats. Zelfs in dit vroege stadium was Bortolotti duidelijk op weg om het kampioenschap te winnen. Zijn naaste rivaal Kelvin van der Linde (ZA), die slechts één punt achter hem stond, was van de vijfde naar de elfde plaats teruggevallen na een slechte start.

DTM finale 2024 Hockenheim Foto 2 Bortolotti_pakt_P2De finishvlag wordt gezwaaid voor Bortolotti, hij pakt P2 en daarmee het DTM-kampioenschap 2024

Halverwege de race had Bortolotti een voorsprong van meer dan drie seconden opgebouwd en kwam hij te laat binnen voor zijn verplichte pitstop. De Lamborghini-fabriekscoureur kwam als eerste weer de race in, maar werd kort daarna ingehaald door een aanstormende Engstler. De 24-jarige was eerder gestopt en was niet te stoppen op zijn warme Pirelli-banden. Achter het leidende duo was Rast naar de derde plaats geklommen. De DTM-kampioen van vorig jaar Thomas Preining (A) van Manthey EMA lag vierde in zijn Porsche 911 GT3 R na een snelle bandenwissel.

Engstler passeerde de zwart-wit geblokte vlag na 37 ronden. 0,455 seconden later werd hij op de eindstreep gevolgd door de nieuwe DTM-kampioen Mirko Bortolotti, die de tweede plaats opeiste. Achter Rast en Preining vocht de indrukwekkende Thiim zich een weg naar de vijfde plaats in de laatste race van het seizoen. Feller werd zesde, terwijl BMW-coureur Marco Wittmann maar liefst twaalf posities goedmaakte en als zevende eindigde. Auer werd achtste, voor de derde Schubert Motorsport-BMW met Sheldon van der Linde (ZA) in de cockpit. Maro Engel (Monaco), die als derde eindigde in het kampioenschap, completeerde de top tien in zijn Mercedes-AMG GT3. Kelvin van der Linde kon de titelrace niet beïnvloeden en eindigde de race teleurstellend op de twaalfde plaats.

DTM finale 2024 Hockenheim Foto 3Van meet af aan was het duidelijk: Lamborghini voorop!

Luca Engstler: “Ik won mijn eerste DTM-race tijdens de openingsronde in Oschersleben. Het voelt fantastisch om mijn tweede overwinning in de seizoensfinale te behalen. Ik ben sprakeloos en kan het niet bevatten. Na onze vroege pitstop reed ik alsof mijn leven ervan afhing en wist ik Mirko Bortolotti in te halen. Ik had het gevoel dat Mirko niet te veel risico wilde nemen om de race te winnen, met één oog op het kampioenschap. Als iemand de titel verdient, is hij het wel.”

René Rast: “We hebben het maximale uit de situatie gehaald en dankzij een goede strategie en een snelle pitstop hebben we ons van de elfde naar de derde plaats gewerkt. We zijn echter niet blij met de vierde plaats in het kampioenschap. We waren gewoon niet goed genoeg in de kwalificatie. Helaas hebben we daardoor nooit ècht een kans gehad om de titel te winnen. Het winnen van de teamcompetitie is echter een groot succes. Ik ben blij voor de jongens, die het fantastisch hebben gedaan.”

Thomas Preining: “Gefeliciteerd Mirko Bortolotti! Ik heb vorig seizoen een heel zware strijd om de titel met hem gevoerd. Hij verdiende het dit jaar volledig om te winnen.”

Kelvin van der Linde: “Het is niet het resultaat waar we op hoopten, maar dat is racen voor je. We hebben veel energie gestoken in de titelrace, alles uit ons pakket gehaald en maar een paar fouten gemaakt. Ik ben trots op ons team na dit lange seizoen.”

Uitslag van Race 16 van het DTM-seizoen 2024 op de Hockenheimring:
1. Luca Engstler (D/Lamborghini Team Liqui Moly by GRT)
2. Mirko Bortolotti (I/SSR Performance), +0,455 seconden
3. René Rast (D/Schubert Motorsport), +1,834 seconden
4. Thomas Preining (A/Manthey EMA), +16,802 seconden
5. Nicki Thiim (DK/SSR Performance), +18,001 seconden
11. Thierry Vermeulen (NL/Emil Frey Racing), +30.196 seconden

Klik hier voor de volledige uitslag van Race 2 van het DTM-finaleweekend op het circuit van Hockenheim op zondag 20 oktober 2024

DTM finale 2024 Hockenheim Foto 4 Thomas_Engstler_racewinnaarVoor de tweede keer dit seizoen was hij een blije racewinnaar: Luca Engstler

DTM finale 2024 Hockenheim Foto 5 Luca Engstler racewinnaar op zondag actieLuca Engstler op weg naar zijn tweede overwinning dit jaar met zijn zijn Lamborghini van het Lamborghini Team Liqui Moly by GRT

DTM finale 2024 Hockenheim Foto 6 Rene_Rast_P3_BMW_M4_GT3Derde plaats voor Hockenheim-specialist Rene Rast met zijn BMW M4 GT3 van Schubert Motorsport

DTM finale 2024 Hockenheim Foto 7DTM-kampioen van vorig jaar Thomas Preining (Porsche van Manthey EMA) sloot het seizoen af met een vierde plaats

DTM finale 2024 Hockenheim Foto 8Nicki Thiim hielp teamgenoot Bortolotti in de openingsfase van de wedstrijd een handje en maakte het Lamborghini-feestje in Hockenheim compleet met zijn P5

DTM finale 2024 Hockenheim Foto 10 Thierry Vermeulen P11 Ferrari 296 GT3 Verstappen.comThierry Vermeulen eindigde weliswaar voor titelkandidaat Kelvin van der Linde (P12) op een keurige elfde plaats overall met zijn Ferrari 296 GT3 van Emil Frey Racing/Verstappen.com, maar kon het hele weekend geen aansluiting vinden met de kop van het veld

DTM finale 2024 Hockenheim Foto 9 podiumHet laatste DTM-podium van 2024, v.l.n.r. P2 voor kampioen Mirko Bortolotti, P1 voor racewinnaar Luca Engstler en P3 voor René Rast

Foto’s: media.adac-motorsport.de

DTM40 logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!