DTM

PREVIEW - De finale DTM-titelstrijd in Hockenheim: wordt het Bortolotti, Van der Linde of Engel?

Uitgegeven door Peter Vader • 18 oktober 2024 08:00

Het wordt een dramatische afsluiting van de spannende DTM-titelrace: dit weekend van 18 tot en met 20 oktober vindt op de Hockenheimring in Baden-Württemberg de eindstrijd plaats ter afsluiting van het 40-jarig jubileumseizoen. Twee races bepalen wie de nieuwe DTM-kampioen 2024 wordt, met nog maximaal 56 punten te verdienen. De beste kandidaat om de DTM-titel te pakken in de finale is Lamborghini-fabriekscoureur Mirko Bortolotti (I), die met een voorsprong van 15 punten op Audi-coureur Kelvin van der Linde (ZA) naar het Motodrom bij Mannheim reist. De nummer drie Maro Engel (Monaco) zit ook nog in de titelrace met zijn Mercedes-AMG GT3 en staat slechts 20 punten achter Bortolotti. Fans kunnen ook uitkijken naar een vijfkamp voor de teamtitel, waarbij Schubert Motorsport momenteel bovenaan de ranglijst staat. Voor de laatste twee races heeft Mercedes-AMG de eer om op te scheppen als beste fabrikant.

DTM Finale 2024 Hockenheim Foto 1 Mirko Bortolotti titelkandidaatGaat Mirko Bortolotti de DTM-titel 2024 veroveren in Hockenheim?

Driekamp voor de titel
Met 204 punten op zijn naam heeft Bortolotti de beste kaarten voor de titelstrijd. De Italiaan maakte een groot statement toen hij de vorige keer op de Red Bull Ring uitkwam: hij keerde terug naar de top van de ranglijst, na zijn eerste overwinning van het seizoen en behaalde 41 punten in zijn meest succesvolle weekend van het jaar tot nu toe. Bortolotti wil dat momentum nu meenemen naar de finale: "De manier waarop we werken en consistent presteren, geeft me veel vertrouwen. Dat hebben we ook in Hockenheim nodig, als we uiteindelijk willen winnen.” In elk van de afgelopen twee seizoenen bereikte Bortolotti de laatste ronde in de strijd om de titel-trofee. De 34-jarige hoopt dat zijn droom bij de derde poging nu eindelijk uitkomt. Kelvin van der Linde heeft hetzelfde doel. De Zuid-Afrikaan zal vanaf het begin in Hockenheim voorop moeten lopen, als hij de voorsprong van Bortolotti aanzienlijk wil verkleinen. Van der Linde heeft al laten zien dat hij met druk om kan gaan, door twee keer een beslissende comeback te maken in Spielberg. “We zullen proberen het beste uit ons pakket te halen en fouten te vermijden. Na tien jaar samen is dit mijn laatste race voor Audi, dus het wordt hoe dan ook een emotioneel weekend voor mij,” zegt van der Linde.

DTM Finale 2024 Hockenheim Foto 2 Maro Engel P3 DTM 2024Met 106 DTM-starts op zijn naam is Maro Engel een van de meest ervaren coureurs in het veld: “Alles is mogelijk in de DTM. We geloven dat we een kans hebben om deze situatie in ons voordeel om te draaien"

Een groot autosportfestival
Engel maakt het trio titelkandidaten compleet, die in Hockenheim op zijn best moet zijn en hoopt dat de twee coureurs voor hem in de tabel allebei een fout maken. Ondanks dat hij als underdog aan de showdown begon, is de serene Mercedes-AMG-coureur meer dan in staat om een titel winnende prestatie neer te zetten – met 106 DTM-starts op zijn naam is Engel een van de meest ervaren coureurs in het veld. “Alles is mogelijk in de DTM. We geloven dat we een kans hebben om deze situatie in ons voordeel om te draaien. Het wordt een groot autosportfestival en ik kijk ernaar uit,” zegt Engel, die zijn DTM-debuut maakte in Hockenheim in 2008. Naast het leidende trio, hoopt een hele reeks coureurs het seizoen af te sluiten met een goed resultaat. Daaronder is René Rast in een Schubert Motorsport BMW M4 GT3. De drievoudig kampioen heeft al vijf raceoverwinningen behaald op het iconische circuit in het Schwetzinger Hardt-bos. Ook titelverdediger Thomas Preining (A) wil het jaar op een hoogtepunt afsluiten. Vorig seizoen won de Oostenrijker beide races in Hockenheim en pakte daarmee de eerste DTM-titel voor Porsche.

DTM Finale 2024 Hockenheim Foto 3Lamborghini versus de Red Bull-Audi, wordt Mirko Bortolotti (Lamborghini) of Kelvin van der Linde (Audi) de DTM-kampioen 2024?

Vijf teams en vier fabrikanten strijden om klasseoverwinningen
De teamcompetitie belooft veel drama te worden. BMW-team Schubert Motorsport (320 punten) gaat onbetwist aan de leiding, maar krijgt te maken met stevige concurrentie van Abt Sportsline (281 punten), Mercedes-AMG Team Winward (268 punten), SSR Performance (264 punten) en Mercedes-AMG Team HRT (250 punten). Er zijn nog maximaal 90 punten te verdienen, aangezien ze in het fabrikantenkampioenschap zitten. De topfabrikant die de finale ingaat, is Mercedes-AMG (384 punten), gevolgd door Lamborghini (360 punten) en BMW (337 punten). Audi (301 punten) heeft wiskundig gezien ook nog steeds een kans om de titel te winnen.

DTM Finale 2024 Hockenheim Foto 4De drievoudig DTM-kampioen René Rast in de blauwe Schubert Motorsport BMW M4 GT3 heeft al vijf raceoverwinningen behaald op het iconische Hockenheim-circuit en ook DTM-titelverdediger Thomas Preining (Porsche) wil het jaar op een hoogtepunt afsluiten

Titelbeslissers in support series
Hockenheim is niet alleen het toneel van de grote finale in de DTM, maar de ADAC GT Masters en ADAC GT4 Germany zullen ook hun kampioenen van 2024 bepalen op het 4,574 kilometer lange circuit bij Mannheim. De volledig elektrische NXT Gen Cup en de Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland – met veel Nederlanders met kans op een titel - zijn ook in Hockenheim voor de laatste ronde van hun respectievelijke kampioenschapsraces.

Première van de Track Safari en wat is er op TV?
Vrijdag krijgen fans de kans om zelf het circuit op te gaan, aangezien de DTM Track Safari voor het eerst op de Hockenheimring verschijnt. De gelukkigen worden in touringcars naar buiten gebracht, terwijl de DTM-auto's hen van dichtbij voorbij racen, wat spectaculaire beelden oplevert. Buiten het circuit is er volop entertainment te vinden in de Fan Zone achter de South Stand (Südtribüne). Op zaterdag wordt de racedag afgesloten met een After Race Party van Sunshine Live. Daarvoor zal DJ Tomekk vanaf 18:00 uur het feest beginnen voor het Schaeffler Brand Home in de DTM-paddock. ProSieben zendt de DTM-seizoensfinale in Hockenheim live uit op de Duitse tv (gratis!), met een verslaggeving vanaf 13:00 uur op zowel zaterdag als zondag. De races zijn ook live online te zien op Joyn, ran.de en op het YouTube-kanaal @DTM.

DTM Finale 2024 Hockenheim Foto 5 Thierry Vermeulen Ferrari 296 GT3 Verstappen.comVoor Thierry Vermeulen betekent komend weekend de laatste kans om zich in 2024 te profileren met de #69-Ferrari 296 GT3 van Verstappen.com in het sterke DTM-startveld

DTM Finale 2024 Hockenheim Foto 6

DTM Finale 2024 Hockenheim Foto 7

Foto’s: media.adac-motorsport.de



DTM 40 jaar logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS