DTM

Snelste in de training: duidelijk statement van Bortolotti in DTM-titelrace; Thierry Vermeulen in Top-5 + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 19 oktober 2024 06:29

Mirko Bortolotti (I) blijft druk zetten in de DTM-titelrace op Hockenheim. De leider in het kampioenschap was de snelste coureur toen de laatste DTM-ronde van het seizoen op vrijdag van start ging en de Italiaan lijkt in topvorm voor de laatste confrontatie in Hockenheim. De Lamborghini-fabriekscoureur van SSR Performance zette de snelste tijd van de dag neer (1:38.184 minuten) in de tweede trainingssessie van de middag.

DTM finale Hockenheim Foto 1 Mirko Bortolotti Lamborhini snelste tijdMirko Bortolotti maakte in zijn Lamborghini zijn DTM-titelkandidatuur duidelijk met de snelste tijd van de dag

"We zijn optimaal voorbereid op het weekend, ook al is vrijdag niet zo belangrijk in de DTM. Na de regen van vanochtend was het belangrijk om in de tweede sessie een paar rondjes op een droge baan te kunnen rijden", zei de inwoner van Wenen na zijn indrukwekkende optreden. Thomas Preining (A) van Manthey EMA was de tweede snelste in zijn Porsche 911 GT3 R, 0,221 seconde langzamer dan Bortolotti. Preinings teamgenoot Ayhancan Güven (TR) werd derde. Nicki Thiim (DK) stuurde de tweede Lamborghini Huracán GT3 Evo2 van het SSR Performance-team naar de vierde plaats. De top vijf werd gecompleteerd door Verstappen.com-coureur Thierry Vermeulen (NL) van Emil Frey Racing in een Ferrari 296 GT3.

DTM finale Hockenheim Foto 2 Thierry Vermeulen Top-5 en snelste Ferrari-rijder
Thierry Vermeulen was enige tijd de snelste op de baan met zijn Ferrari 2926 GT£ van Verstappen.com, maar het werd uiteindelijk P5

De tweede vrije training vond plaats op vrijdagmiddag met temperaturen rond de 15 graden Celsius en een vrijwel droge baan. Deze sessie was aanzienlijk sneller dan in de natte omstandigheden die de coureurs in de eerste sessie op het iconische circuit van 4,574 kilometer tegemoet gingen. Desondanks begonnen de teams voorzichtig en met gemengde omstandigheden aan het begin van de sessie, stuurde elk teamlid één coureur op slicks en zijn teamgenoot op regenbanden. Na slechts een paar ronden stapten alle coureurs echter over op de Pirelli-slicks en begon de jacht op snelle rondetijden.

DTM finale Hockenheim Foto 3 Kampioen 2023 Thomas Preining op P2DTM-kampioen 2023 Thomas Preining verrassend op P2

René Rast van Schubert Motorsport was de eerste die de 1:40-minutenbarrière doorbrak in een BMW M4 GT3. Kort daarna kwam Thierry Vermeulen bovenaan de tijdenlijst te staan met een ronde van 1:38.989 minuten. Enkele ogenblikken later verbeterde Preining die tijd met meer dan een halve seconde en leek hij de dag als snelste coureur af te sluiten. Bortolotti zette echter uiteindelijk de snelste tijd neer in zijn 18e ronde. Kelvin van der Linde (ZA), die momenteel tweede staat in het kampioenschap, moest genoegen nemen met de 14e plaats in een Audi R8 LMS GT3 Evo2 van Abt Sportsline. Hij bleef echter optimistisch. "De omstandigheden waren vandaag erg wisselend. Met dit in gedachten denk ik niet dat je veel kunt afleiden uit de resultaten van de training. We willen beide races winnen. Het belangrijkste is dat ik twee keer voor Mirko Bortolotti finish." De nummer drie in de tabel, Maro Engel (Monaco) van Mercedes-AMG Team Winward, was slechts iets sneller op de 13e plaats.

DTM finale Hockenheim Foto 4 Porsche-coureur Ayhancan GüvenTijdens FP1 op vrijdagmorgen was Porsche-coureur Ayhancan Güven met een tijd van 1:48.728 minuten de snelste: "Het voelt altijd geweldig om het raceweekend te beginnen met een snelste tijd. We hebben dit seizoen al meerdere keren gezien dat natte omstandigheden ons goed liggen"

Tijdens FP1 viel er vrijdagmorgen lichte regen, waardoor het een natte sessie werd, die werd gewonnen door Porsche-coureur Güven met een tijd van 1:48.728 minuten. "Het voelt altijd geweldig om het raceweekend te beginnen met een snelste tijd. We hebben dit seizoen al meerdere keren gezien dat natte omstandigheden ons liggen. Bovendien vind ik het eigenlijk wel leuk om in de regen te rijden", onthulde de 26-jarige Turk.

De eerste kwalificatie op de Hockenheimring begint zaterdag om 09:30 uur. Fans kunnen de sessie volgen via een livestream op ran.de. ProSieben zendt alle 16 races van dit seizoen live uit op gratis tv, met een half uur voor de start van de races op zaterdag en zondag. De DTM-races worden live uitgezonden of volledig herhaald in meer dan 150 gebieden. Alle resultaten van Hockenheim zijn beschikbaar op dtm.com/en/results.

Klik hier voor de tijdenlijst van de DTM-finale op het circuit van Hockenheim op vrijdag

DTM finale Hockenheim Foto 5 Mirko Bortolotti klaar voor de DTM-titel 2024
Is Mirko Bortolotti klaar voor de DTM-titel 2024?

DTM finale Hockenheim Foto 6 Rene Rast BMW M4 GT3 Schubert MotorsportSnel in de regen: Rene Rast met zijn BMW M4 GT3 van Schubert Motorsport

DTM finale Hockenheim Foto 7 Kelvin van der Linde op P14Kelvin van der Linde slechts op P14 met de Abt-Audi, maar desondanks gaat hij voor de titel...

DTM finale Hockenheim Foto 8 Kelvin van der Linde portretKelvin van der Linde blijft erin geloven ondanks zijn 14e snelste tijd: "We willen beide races winnen, het belangrijkste is dat ik twee keer voor Mirko Bortolotti finish"

Foto’s: media.adac-motorsport.de



DTM 40 jaar logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS