DTM

Thomas Preining voor zijn thuiswedstrijd op de Red Bull Ring: “De DTM is echt racen – daar leef ik voor”

Uitgegeven door Peter Vader • 27 september 2024 18:45

DTM-kampioen 2023 Thomas Preining weet alles over succesvolle thuiswedstrijden: in 2022 was de Red Bull Ring het toneel van de tweede DTM-overwinning van de Oostenrijker. Een jaar later baande de derde plaats in Spielberg de weg voor hem om door te gaan en het DTM-kampioenschap te winnen. Dit seizoen heeft de Porsche-fabriekscoureur van Manthey EMA opnieuw zijn zinnen gezet op het vieren van de overwinning voor het oog van zijn thuisfans in het weekend van 27 tot en met 29 september, als de DTM op de Red Bull Ring aanwezig is voor zijn Oostenrijkse raceweekend. “Thuisraces zijn altijd speciaal. Ik zal daar veel fans hebben, en het circuit is ook erg leuk”, zegt Preining.

DTM 204 Thomas Preining Red Bull Ring Porsche 911 GT3 R Manthey EMA Foto 1

Preining komt het zevende van de acht raceweekenden van dit seizoen binnen op de vijfde plaats in de ranglijst en moet profiteren van zijn thuisvoordeel en veel scoren als hij zijn hoop op een succesvolle titelverdediging in leven wil houden. Hij staat momenteel 51 punten achter op leider in het kampioenschap Kelvin van der Linde (Abt Sportsline) uit Zuid-Afrika, met nog maximaal 112 punten te gaan. “De Red Bull Ring is in het verleden altijd een fijne jachtplek voor mij geweest. Ik heb daar veel succes gehad, ook in de DTM,” herinnert Preining zich. “Ik vind vooral de haarspeldbocht bovenaan de heuvel leuk. Vanaf de openingsronde is er altijd actie, want het is een goede inhaalmogelijkheid. Je moet echter wel dapper zijn,” zegt Preining, die verder uitlegt: “Omdat het bergopwaarts is, is de remzone vrij kort. Als je wilt inhalen, moet je heel laat remmen. Maar daar geniet ik echt van.”

DTM 204 Thomas Preining Red Bull Ring Porsche 911 GT3 R Manthey EMA Foto 2

Hoewel Preining niet helemaal bovenaan de ranglijst van het kampioenschap staat, heeft de 26-jarige een grote rol gespeeld in een onderhoudend en spannend DTM-seizoen. In de afgelopen vijf races heeft Preining 16 plaatsen goedgemaakt ten opzichte van zijn startpositie – soms met spectaculaire inhaalmanoeuvres. Op de Sachsenring keken toeschouwers toe hoe de man uit Linz in de race op zaterdag Audi-coureur van der Linde herhaaldelijk aanviel en na meerdere ronden uiteindelijk als winnaar uit de strijd kwam. “Voor mij is de DTM ècht racen, daar leef ik voor. Dat is precies waarom ik als kind zo van de serie genoot”, zegt Preining, die zijn agressieve rijstijl in de Porsche 911 GT3 R beschrijft. “Maar de vele inhaalmanoeuvres zijn ook deels te wijten aan de omstandigheden. We zaten in de kwalificatie vaak te ver achter, dan moet je van achteren aanvallen”, legt Preining uit. Eén ding is echter belangrijk voor de eerste Oostenrijkse DTM-kampioen: “De gevechten zijn vol actie, maar niemand is door iets van mij uitgevallen.”

DTM 204 Thomas Preining Red Bull Ring Porsche 911 GT3 R Manthey EMA Foto 3

Preinings enige overwinning van het seizoen tot nu toe behaalde hij op de Dekra Lausitzring – hij hoopt er nu nog meer te winnen op de Red Bull Ring. De regerend kampioen liet zien dat hij de snelheid heeft om helemaal vooraan mee te doen met een nieuw DTM-ronderecord op de Sachsenring. “De trend gaat de goede kant op”, bevestigt Preining, die ook kan rekenen op een opvallende geluksbrenger. “Toen ik in de finale van het seizoen 2023 in Hockenheim tot kampioen werd gekroond, had bijna iedereen in het team een snor, zoals ze dat onlangs ook op de Sachsenring hadden. De baard blijft dus voorlopig.”

DTM 204 Thomas Preining Red Bull Ring Porsche 911 GT3 R Manthey EMA Foto 4

DTM 204 Thomas Preining Red Bull Ring Porsche 911 GT3 R Manthey EMA Foto 5

DTM 204 Thomas Preining Red Bull Ring Porsche 911 GT3 R Manthey EMA Foto 6

DTM 204 Thomas Preining Red Bull Ring Porsche 911 GT3 R Manthey EMA Foto 7

Foto’s: media.adac-motorsport



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS