DTM

Verrassende Kelvin van der Linde begint met poleposition aan zijn aanval op DTM-titelrivaal Bortolotti

Uitgegeven door Peter Vader • 19 oktober 2024 11:30

Kelvin van der Linde verzekerde zich zaterdagmorgen van zijn derde poleposition van het seizoen, waardoor de kwalificatie op de Hockenheimring Baden-Württemberg tot in de laatste seconden voor drama zorgde. De Audi-coureur van Abt Sportsline, die op de tweede plaats staat in de ranglijst, zette kort voor het einde van de sessie de snelste tijd neer van 1:48.797, waarmee hij zijn titelambities onderstreepte. Dankzij de drie punten voor de eerste plaats in de kwalificatie, is de Zuid-Afrikaan tot op twaalf punten van kampioenschapsleider Mirko Bortolotti genaderd, die de race van zaterdag vanaf de zevende plaats start.

DTM finale 2024 Hockenheim Foto 1 Kelvin van der Linde op pole
De Abt-Audi-coureur Kelvin van der Linde, die op de tweede plaats staat in de ranglijst van het DTM-kampioenschap 2024, zette kort voor het einde van de sessie de snelste tijd neer van 1:48.797, waarmee hij zijn titelambities onderstreepte

"Dat was zo'n belangrijke poleposition, ik had kippenvel na deze ronde en ben een beetje sprakeloos. Eerlijk gezegd had ik niet zo'n goede tijd verwacht. We willen de race natuurlijk winnen en de druk opvoeren in de titelrace", zei een opgetogen Kelvin van der Linde nadat hij zijn negende DTM-pole uit zijn carrière had behaald. Lucas Auer start de voorlaatste race van het seizoen vanaf de tweede startpositie in zijn Mercedes-AMG GT3. Ayhancan Güven werd derde voor Manthey EMA in een Porsche 911 GT3 R, terwijl Luca Engstler zijn Lamborghini Huracán GT3 Evo2 naar de vierde plaats loodste. Jack Aitken van Emil Frey Racing was vijfde in een Ferrari 296 GT3.

DTM finale 2024 Hockenheim Foto 2 Kelvin van der Linde Abt-Audi achterzijde

De langverwachte eerste kwalificatie van de DTM-finale op de Hockenheimring begon voorzichtig bij temperaturen van 14 graden Celsius. Vrijwel alle coureurs gingen op regenbanden de vochtige baan op om te verkennen hoe ver ze de grenzen konden verleggen. Kelvin van der Linde was de eerste die een vliegende rondetijd neerzette en stond lange tijd bovenaan de tijdlijst, voor Bortolotti. Met nog vijf minuten te gaan, werd de volgorde volledig door elkaar geschud. Porsche-coureurs Güven en Thomas Preining wisselden aanvankelijk van plaats aan de top van de tijdenlijst, voordat Engstler kortstondig de leiding nam. Toen de tijd begon te dringen, deed Kelvin van der Linde zijn zet. De 28-jarige was op een gegeven moment overgestapt op de Pirelli-slicks, maar keerde terug naar de regenbanden voor de laatste kwalificatiefase – en die zet wierp zijn vruchten af, want hij zette de snelste tijd neer in de laatste seconden. Bortolotti kon hem niet tegenhouden, terwijl de op de derde plaats in het kampioenschap geëindigde coureur, Maro Engel van Mercedes-AMG Team Winward, genoegen moest nemen met de negende plaats.

Uitslag van de kwalificatie voor race 15 van het seizoen op de Hockenheimring
1. Kelvin van der Linde (ZA/Abt Sportsline), 1:48.797 minuten
2. Lucas Auer (A/Mercedes-AMG Team Mann-Filter), +0.179 seconden
3. Ayhancan Güven (TR/Manthey EMA), +0.182 seconden
4. Luca Engstler (D/Lamborghini Team Liqui Moly by GRT), +0.224 seconden
5. Jack Aitken (GB/Emil Frey Racing), +0.387 seconden

DTM finale 2024 Hockenheim Foto 3 Kwalificatie

Foto’s: media.adac-motorsport.de



DTM 40 jaar logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS