Formule 1

Desastreuze kwalificatie voor Fernando Alonso en Aston Martin; ondanks updates starten vanaf P15

Uitgegeven door Peter Vader • 19 oktober 2024 16:58

De sprintkwalificatie van Fernando Alonso op het COTA in Austin eindigde op de slechtst mogelijke manier: uitgesloten van SQ3 en met de behaalde tijd in SQ2 geannuleerd. Dit zal hem dwingen om vanaf de vijftiende plaats te starten in de sprintrace die vanavond om 20:00 uur van start gaat. Aan het einde van de sprintkwalificatiesessie legde Alonso uit wat het grootste probleem was met de AMR24. Aston Martin presenteerde zich in Austin met een flink pakket aan updates voor de AMR24, onder andere bestaande uit een nieuwe vloer en nieuwe sidepods. Vanwege het Sprint-format dit weekend was er bijzonder weinig tijd beschikbaar om te testen.

Fernando Alonso F1 Aston Martin portretFernando Alonso na afloop van de kwalificatie: “We gingen de getimede test tegemoet zonder duidelijke verwachtingen. We hebben verschillende wijzigingen in de set-up aangebracht om te proberen te begrijpen of we de auto hadden verbeterd of verslechterd"

Veelbelovende vrije training
Fernando Alonso erkende bovendien dat hij na een veelbelovende vrije training de set-up had gewijzigd met het oog op de kwalificatie. Dat bracht hem echter geen resultaat. “We gingen de getimede test tegemoet zonder duidelijke verwachtingen. We hebben verschillende wijzigingen in de set-up aangebracht om te proberen te begrijpen of we de auto hadden verbeterd of verslechterd. We waren kalm omdat de SQ3 niet binnen ons bereik was. We hebben wat experimenten met de auto gedaan en enkele wijzigingen aan de afstelling aangebracht. We zullen ze later kunnen evalueren.", aldus Fernando Alonso na de kwalificatie

"Niet genoeg"
De Spanjaard vervolgde: “Het was niet genoeg om in SQ3 te komen, maar we hebben ook enkele ronden geëlimineerd vanwege circuitbeperkingen. We moeten deze veranderingen en het nieuwe pakket innovaties aan de auto gewoon evalueren en we zullen zien wat we zaterdag kunnen doen”, voegde Alonso toe tijdens het interview na de kwalificatie.

Positieve sfeer ondanks tegenslag
Na commentaar te hebben gegeven op de teleurstellende sprintkwalificatie, sprak de Spaanse coureur over zijn verwachtingen voor de Sprint korte race van zaterdagavond. “Het zal heel moeilijk zijn om voor de punten te vechten, dus het beste is om te kijken wat we kunnen leren. Alleen de top acht posities tellen zaterdag mee voor punten en het lijkt onwaarschijnlijk dat we daar kunnen komen." Ondanks de teleurstelling lijkt de sfeer bij Aston Martin erg positief, zeker in het licht van de behaalde resultaten tijdens de vrije training. Of die sfeer en het leertraject voldoende is om dit weekend in Austin een goed resultaat te scoren, weten we zondagavond.

Fernando Alonso en Lance Stroll GP USA Auston COTA poster




Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS