Formule 1

Eerste GP op COTA: Vieze Ferrari-spelletjes, laatste Hamilton winst McLaren en kleurloos Mercedes

Uitgegeven door Frank Korsel • 13 oktober 2024 08:52

De Grote Prijs van Amerika wordt al sinds 2012 verreden op het Circuit of The Americas. Het circuit maakt zich nu op voor hun twaalfde editie, nadat ze in 2020 op de kalender ontbraken. Twaalf jaar geleden maakte de Amerikaanse Grand Prix zijn herintreden op de Formule 1-kalender. Terwijl Fernando Alonso en Sebastian Vettel een hevig gevecht uitvochten om het kampioenschap, schreef Lewis Hamilton de voorlaatste Grand Prix van het seizoen op zijn naam: Terug naar 18 november 2012.

Circuit of The Americas Lewis Hamilton


Op vrijdagochtend reden de coureurs hun eerste rondjes op het pas aangelegde Circuit of The Americas in Austin, Texas. Na de vorige Grand Prix in Abu Dhabi was het verschil tussen Sebastian Vettel en Fernando Alonso geslonken tot slechts tien punten. De Ferrari F2012 was geen kwalificatiebeest. Felipe Massa reed naar de zevende tijd, terwijl Alonso niet verder kwam dan P9. Omdat Alonso achter Massa startte en ver achter Vettel op P1 moest beginnen, besloot Ferrari de verzegeling van de versnellingsbak van Massa te breken. Hiervoor ontving hij een grid straf van vijf plekken. Omdat ook Romain Grosjean een gridstraf van vijf positie ontving, startte Alonso aan de schone kant van de grid op P9.

Formule 1 Amerika


De start van de race gaf weinig problemen door het enorm brede stuk aan het eind van het rechte stuk, wat berg op ligt op het circuit in Austin. Alleen de vuile kant van de startgrid had wat problemen bij het wegkomen toen de lichten doofden, waardoor het veld even door elkaar werd geschut. De grootste verliezer was Kimi Raikkonen die zijn vierde positie daarmee verloor.

F1 AMerika 2012


Maar voor de eerste echt pitstops viel Mark Webber in zijn Red Bull uit met de problemen met de dynamo, een euvel van de Red Bull die al het hele seizoen mee speelt. Toch kon door het uitvallen van Webber Ferrari niet voorkomen dat Red Bull Racing voor de derde keer op rij de wereldtitel pakte bij de constructeurs.

Sebastian Vettel


Ook waren er genoeg gevechten op het Circuit of The Americas, zo was het vooraan het grote gevecht tussen Lewis Hamilton en Sebastian Vettel, waar Hamilton aan het langste eind trok. Ook achter de grote namen waren er zat gevechten, zo streden Jenson Button en Kimi Raikkonen lang om de vijfde positie, maar was er ook gevechten tussen teamgenoten. Pastor Maldonado en Bruno Senna streden wederom met elkaar, waardoor de druk op Hulkenberg minder werd. Toch pakten beide Williams F1-coureurs goede punten voor de Engelse renstal.

Fernando Alonso


Grote tegenvaller was wellicht het Mercedes AMG F1 Team,die met beide coureurs buiten de top tien eindigden. Zo maakte Nico Rosberg nog wel vier posities goed vanaf zijn zeventiende startpositie, maar het was niet goed genoeg. Ook kon zevenvoudig F1-wereldkampioen Michael Schumacher niet het verschil maken voor de Duitse renstal, want Schumacher pakte een kleurloze zestiende positie. Terwijl hij startte vanuit de top tien.

Wk Formule 1


Sebastian Vettel liep drie punten uit op Fernando Alonso en slaagde er later in zijn derde wereldkampioenschap te winnen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS