Formule 1

Jens van der Heijden ontwikkelt zich razendsnel, podium bij NK als beloning: "Heel erg blij"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 30 mei 2019 16:40

VENRAY – Het zat er aan te komen, dat Jens van der Heijden dit seizoen op het podium zou eindigen. De dertienjarige karter uit Schaijk is bezig aan een mooie opmars binnen de kartsport. En wat goed is, komt snel. Tijdens de derde ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max knokte het Brabantse karttalent zich gedurende het weekeinde naar voren en slaagde er zo in als tweede te eindigen in de finale van de Minimax-klasse.

Jens van der Heijden

“Ik ben heel erg blij”, was Jens’ logische reactie na afloop van de wedstrijden op het circuit van Venray. “Het is voor mij de eerste keer dat ik bij de beste drie ben geëindigd.” Toch was het min of meer logisch dat hij op de Limburgse piste op het podium belandde. Tijdens de afgelopen races voor het NK was hij er al dichtbij. “Het ging toen al wel goed.”

Dat laatste leek er aan het begin van het weekeinde niet in te zitten. Jens kwam tijdens de eerste vrije trainingen zeven tiende van een seconde tekort op de snelste rijder. Zijn team Cieplik Racing zocht naarstig naar de juiste afstelling van zijn kart en jawel: tijdens de kwalificatie hadden Jens en zijn team het dan toch voor elkaar. De talentvolle Brabander snelde naar de vijfde tijd en verschafte zich daarmee een prima uitgangspositie voor de prefinale.

Daarin eindigde hij later op de dag ook op de vijfde plaats. Hij lag in het begin van de race nog wel even derde, maar moest de twee gewonnen plekken uiteindelijk helaas prijsgeven. Maar, niet getreurd, want in de finale – de race waarvan de uitslag het dagresultaat bepaalt – had hij opnieuw een kans op een podiumplaats.

En deze keer ging het goed. Hij kwam als tweede door de eerste bocht. “Ik gooide de kart er gewoon tussen”, blikte Jens terug. Hoewel hij twee plaatsen verloor, won hij ze in de slotfase terug en denderde Van der Heijden op zijn Parolin kart uiteindelijk als tweede voorbij de finishvlag. Daarmee verzekerde hij zich van de tweede plaats in het dagklassement en was zijn eerste podiumplaats in de Minimax-klasse een feit.

Jens van der Heijden

Hoe hij het verklaarde dat hij in zijn tweede seizoen als wedstrijdkarter zoveel beter is geworden? “We hebben in de winter heel veel getraind en veel wedstrijden gereden”, zei Jens. “Dat heeft tot nu toe goed uitgepakt. Vorig seizoen reed ik rond de tiende plek rond, nu kan ik meedoen om de podiumplaatsen. Een lekker gevoel. Voor dit jaar is mijn doelstelling in de top vijf te eindigen in het kampioenschap.”

Dat Jens is gaan karten, heeft alles te maken met zijn elfde verjaardag en het cadeautje van zijn vader. “Ik kreeg van hem een blaadje waarop stond ‘Kartschool Chrono’.” Jens is de cursus van de NK-organisator gaan volgen en toen hij die met succes had afgerond deed hij ook de gevorderdencursus. “Daarna heb ik mijn racelicentie gehaald en ben ik gaan racen. Mijn eerste wedstrijd was de Winter Cup in Berghem, begin vorig jaar.”

Wat hij zo leuk vindt aan het karten, laat zich raden. De snelheid natuurlijk! Jens: “Maar ook dat je de kart zelf mag besturen. Al die adrenaline tijdens de races maakt het ook mooi. Het geeft een kick.” Jens rijdt dit jaar behalve het NK ook het BMC-kampioenschap. Zijn volgende race is de volgende NK-ronde. Die wordt komende maand gehouden op het circuit van Kerpen in Duitsland. “Het is een heel mooie baan met hoogteverschillen. Je kunt er heel hard gaan. Hopelijk kan ik weer in de top vijf rijden. Dan ben ik weer blij!”

Jens van der Heijden bedankt zijn monteur Bart Kienhuis en Cieplik Racing. Hij wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Van der Heijden, Kenneth Smith, Hardeman | Van Harten Dak & wandbeplating, Heesmans, Barten, Archifit, Hoppenbrouwers Techniek, GT Staalwerken Groep, KIM Nederland, Mahewi BV, VD Akker, Van Iersel Hofleverancier geveltechniek, Pevesta Helmond BV, Change 2 Succes, Van der Valk Hotel Nuland - ’s-Hertogenbosch, ABBS, Today is Canday, IDDD Company en Swanenberg IJzergroep.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS