Formule 1

Max Verstappen krijgt een taakstraf van de FIA: wat heeft hij gedaan?

Uitgegeven door Frank Korsel • 21 september 2024 05:03

Max Verstappen is op het matje geroepen door de FIA. De internationale autosportfederatie is niet blij met een uitspraak van de Nederlander tijdens de persconferentie in Singapore. De drievoudig wereldkampioen nam het woord ´fucked´ in de mond, en dit is overduidelijk in het verkeerde keelgat geschoten bij de hoge heren. Verstappen moet zodoende een taakstraf uitvoeren van de FIA.



Naar aanleiding van het expliciete werd de Red Bull-coureur verzocht zich te melden bij de stewards. Na een kort gesprek volgde het vonnis van de wedstrijdleiding vrij snel daarna. “Het is het beleid van de FIA om ervoor te zorgen dat het taalgebruik in openbare uitingen zoals persconferenties voldoet aan normen voor alle doelgroepen en uitzendingen”, begonnen de stewards hun uiteenzetting.

De gezagvoerders waren niet mild in het restant van hun oordeel. “Deelnemers aan wereldkampioenschappen zijn rolmodellen binnen en buiten de sport. Dit is duidelijk in de reglementen en is versterkt door eerdere zaken die aan de stewards zijn voorgelegd, met name in Las Vegas in 2023”.

Verstappen komt er dus niet zonder kleerscheuren van af, het eindoordeel is onverbiddelijk. “Max Verstappen, de bestuurder van auto nummer 1 gebruikte taalgebruik om zijn auto tijdens het evenement in Azerbeidzjan te beschrijven dat over het algemeen als ‘grof’ of ‘aanstootgevend’ kan worden beschouwd. Dit is wangedrag zoals gedefinieerd in artikel 20 van de International Sporting Code en is een schending van 12.2.1.k.”

Normaliter wordt er een geldboete opgelegd voor een dergelijk begrijp, maar de FIA kiest ditmaal dus voor een aanzienlijk zwaardere straf. “Aangezien dit onderwerp al eerder is aangekaart en bekend is bij de deelnemers, hebben de Stewards besloten een zwaardere straf op te leggen. Verstappen is verplicht ‘werk te verrichten van openbaar belang’, in samenwerking met Secretaris Generaal voor Sport van de FIA”, wordt het vonnis besloten.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS