Formule 1

Max Verstappen kwalificeert zich op pole en ontvangt een award; verschil eerste vier tweeënhalve tiende

Uitgegeven door Peter Vader • 19 oktober 2024 10:29

Max Verstappen zal zaterdag vanaf pole position starten bij de start van de Sprint Race in Austin. De drievoudig wereldkampioen staat daarmee voor het eerst sinds de Grand Prix van België weer bovenaan in een kwalificatiesessie, toen de snelste tijd hem geen pole position voor de race opleverde omdat hij een eerder opgelegde straf moest incasseren. De laatste keer dat de Nederlander daadwerkelijk vanaf de toppositie op de grid startte, dateert van de Grand Prix van Oostenrijk, toen hij op vrijdag pole pakte in de Sprint Qualifying en opnieuw op zaterdag in de kwalificatie voor het hoofdevenement op zondagmiddag. Er zullen vier verschillende teams vertegenwoordigd zijn op de eerste twee rijen van de grid, met een onderling verschil van slechts tweeënhalve tiende, wat nog eens bevestigt hoe spannend het dit seizoen is. De Red Bull-coureur behaalde zijn achtste Sprint kwalificatie pole in een tijd van 1'32”833, 12 duizendste sneller dan de op de tweede plaats geëindigde George Russell in de Mercedes (1'32”845). De tweede rij bestaat uit Charles Leclerc's Ferrari (1'33”059) en Lando Norris in de McLaren (1'33”083).

Grand Prix USA COTA Austin foto 1 Max Verstappen actie bron Red Bull Content Pool

Max Verstappen ontvangt award
Max Verstappen ontving de Pirelli Sprint Qualifying Award uit handen van de Duitser Leo Neugebauer, de multidisciplinaire atleet die de zilveren medaille won op de tienkamp van de Olympische Spelen in Parijs. Neugebauer is ook de recordhouder van zijn land in deze discipline, en tevens de indoor zevenkampkampioen. De trofee is handgemaakt in Italië en bestaat uit een vierkant van FSC™️-gecertificeerd natuurlijk rubber, ingesloten tussen twee stukken glas waarop de lay-out van het Circuit of the Americas en het FSC™️-logo, een gestileerde boom, zijn geëtst. Hetzelfde rubber is onderdeel van de grondstoffen die worden gebruikt bij de productie van alle Pirelli P Zero Formule 1-banden, die voldoen aan de criteria voor milieu- en sociale duurzaamheid, die zijn gedefinieerd door de niet-gouvernementele organisatie voor bosbeheer.

Grand Prix USA COTA Austin foto 2 Max Verstappen en Leo Neugebauer bron foto Red Bull Content PoolMax Verstappen ontving de Pirelli Sprint Qualifying Award uit handen van de Duitser Leo Neugebauer, de multidisciplinaire atleet die de zilveren medaille won op de tienkamp van de Olympische Spelen in Parijs

Sauber uitzondering
De enige vrije trainingssessie van het weekend zag bijna alle coureurs de hardste compound gebruiken die beschikbaar is voor deze Grand Prix, de C2. De enige uitzonderingen waren de twee Saubers, waarbij Valtteri Bottas de Medium en de Soft gebruikte, terwijl Guanyu Zhou zich concentreerde op de C4. De andere 18 coureurs gebruikten de C3 helemaal niet en begonnen de sessie op de Hard voordat ze overschakelden op de Soft. Volgens de regels voor Sprint Qualifying moet de Medium worden gebruikt voor Q1 en Q2, waarbij de Soft in het spel komt voor Q3.

Beter baanoppervlak en koeler
“Een vrijdag waarop de rondetijden duidelijk sneller waren dan die van vorig jaar op dit circuit en ook lager dan de simulaties voorafgaand aan het evenement op basis van het gemiddelde van de gegevens die Pirelli van de tien teams heeft ontvangen. De pole van vandaag was zelfs twee seconden sneller dan vorig jaar (1'34"723) en iets meer dan zeven tienden sneller dan de voorspelde tijd van 1'33"600. Met dezelfde banden als vorig jaar droegen verschillende factoren bij aan de aanzienlijke vermindering van de rondetijd, afgezien van de normale evolutie van de auto's: het opnieuw geasfalteerde circuit bood meer grip, er was een duidelijke vermindering van het aantal hobbels, wat betekende dat de teams de hoogte van de auto tot aan de grond konden verlagen, terwijl de temperaturen ook lager waren dan vorig jaar (koeler!).”, aldus Simone Berra, hoofdingenieur Pirelli.

Grand Prix USA COTA Austin foto 3 weersomstandigheden COTA Austin

Wie maakt de dienst uit?
"Wat betreft het verschil in prestaties tussen de verschillende compounds, zou een eerste analyse suggereren dat ze redelijk in lijn liggen met onze voorspellingen, ook al moet gezegd worden dat het, met name in Q3, niet gemakkelijk was voor de coureurs om het volledige potentieel uit de zachtste compound te halen, deels vanwege de windstoten, die soms bijna 30 km/u bereikten”, vervolgde Berra en besloot met: “Op zaterdag verwachten we dat, net als in 2023, de Medium de absolute favoriet zal zijn; vorig jaar gebruikte alleen Sainz de Soft. Ook zondag zal de C3 de meest gebruikte band zijn, wat verklaart waarom in de vrije training van vrijdag, met uitzondering van het Sauber-duo, alle coureurs minstens één set Hards gebruikten. In een race waar de snelste strategie een two-stop is, waarbij de Soft blijkbaar geen geldige optie is, is het duidelijk dat de Medium de dienst uitmaakt.”

Grand Prix USA COTA Austin foto 4 Max Verstappen Red Bull RB20 actie achterzijde

Grand Prix USA COTA Austin foto 5 Pirelli schema

Bron foto's: f1pressarea.pirelli.com en Red Bull Content Pool



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS