Formule 1

Nelson Piquet Jr verbreekt stilzwijgen nadat Felipe Massa Lewis Hamilton met juridische stappen heeft gedreigd

Uitgegeven door Peter Vader • 15 april 2023 18:02

Het gaat er ineens heftig aan toe in de hekele kwestie tussen Felipe Massa en Lewis Hamilton over de beslissing van het F1-wereldkampioenschap 2008. En er heeft zich nu een derde coureur gemeld, die er ook even zijn zegje over doet. Nelson Piquet Jr verbreekt de stilte nu Felipe Massa overweegt om alsnog juridische sappen te nemen tegen Lewis Hamilton aan wie hij zijn wereldtitel verloor in de GP van Brazilië van 2008. Nelson Piquet Jr heeft onthuld dat hij "als een hond" werd behandeld bij Renault, terwijl hij zich inmiddels openstelt over het Crashgate-schandaal waardoor Lewis Hamilton zijn eerste titel zou kunnen worden ontnomen. Piquet heeft zijn situatie geaccepteerd dat hij niet meer deel zal uitmaken van de Formule 1 na zijn aandeel in match fixing achtige praktijken, waarbij Piquet benadrukte dat hij zwaar onder druk werd gezet en zelfs werd gepest door allesbepalende superieuren. Hij beweerde dat teamchefs dachten dat hij "vuilnis" was en daarom onthulde hij een jaar later details van de saga. Achtergrondinformatie over het incident kwam pas in 2009 aan het licht, maanden nadat Hamilton tot wereldkampioen was uitgeroepen.

Nelson_Piquet_Jr_en_Flavio_Briatore
Flavio Briatore en Nelson Piquet Jr


FIA was op de hoogte
Bernie Ecclestone beweerde onlangs echter dat de FIA-bazen op de hoogte waren van het incident, maar het geheim hielden om de integriteit van de sport te behouden. Het heeft Massa ertoe gebracht te suggereren dat hij nu juridische stappen onderneemt over de vraag of het resultaat vijftien jaar later alsnog kan worden teruggedraaid, aldus een bericht van Express.co. Renault kreeg toen te maken met een reeks sancties nadat bleek dat Piquet met opzet was gecrasht tijdens de Grand Prix van Singapore in 2008 om daarmee teamgenoot Fernando Alonso te helpen.

Bernie_Ecclestone
Bernie Ecclestone


'Dat kun je niet doen'
Piquet Jr verbrak zijn stilzwijgen en vertelde in de Pelas Pistas-podcast: "Veel mensen vragen me of ik het nog een keer zou doen, en natuurlijk is het antwoord nee. Maar om op die leeftijd onder die druk te staan en er alleen voor te staan, niemand aan je zijde te hebben met het pesten, klagen, het steeds onder druk zetten en altijd te horen te krijgen: 'dit is je laatste kans'. Je ziet je droom in duigen vallen, je hele leven ging ineens de verkeerde kant op. Ik was de teamgenoot na Kovalainen, die niet zo sterk was als Fernando Alonso. Ik bleef bij het team en toen verbraken ze mijn contract en zeiden: 'Grosjean zal jouw plaats innemen'. Ik zei daarop: 'Dat kun je niet doen', maar het kon ze niet schelen en ze behandelden me als een hond. Toen zei ik: 'OK, aangezien je me eruit schopt, denkend dat ik afval ben, moeten we alles haarfijn bekendmaken en toen wist iedereen van het verhaal."

Felipe_Massa_Ferrari
Felipe Massa


“Het was een teamopdracht”
Vorige maand beweerde Ecclestone dat de gemanipuleerde race in Singapore ongeldig had moeten worden verklaard. Hij suggereerde toen dat Massa "zijn titel was ontstolen en hij was bedrogen" en Ecclestone beloofde dat hij nu anders zou hebben gehandeld bij een soortgelijk incident. Het punt was dat als de race zou zijn afgelast, Felipe Massa bovenaan zou staan nadat de Braziliaan buiten de punten eindigde na een fout in de pitstop. De ex-Ferrari-rijder benadrukte dat hij degene was die "het meeste verloor", aangezien hij net miste wat zijn enige kans zou zijn om de titel te winnen. Nelson Piquet Jr reageerde op de teleurstelling van Massa en meldde dat het niet zijn bedoeling was om Massa’s titeluitdaging te beïnvloeden. Hij voegde eraan toe: "Natuurlijk wilde ik dat het anders was, het is logisch dat ik het niet deed om één persoon rechtstreeks te raken. Het was een teamopdracht om iemand in ons team te helpen, het was niet om Felipe te hinderen, zo was het niet. We wisten niet wat er ging gebeuren en Felipe had die race heel goed kunnen winnen als die pitstop niet had plaatsgevonden." De beerput is open en het onder het tapijt geveegde crashgate schandaal van 2008 lijkt een vervolg te krijgen. Het blijkt maar weer eens: eerlijk duurt het langst. Zelfs vijftien jaar na dato!



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS