Formule 1

Rinus 'Veekay' van Kalmthout: "Links en rechts tegenstanders ingehaald"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 juli 2024 09:38

Na de prachtige vijfde plaats uit de eerste wedstrijd, heeft Rinus 'VeeKay' van Kalmthout het tweede bedrijf van de doubleheader op Iowa Speedway als negende afgesloten. De 23-jarige Nederlander toonde ook bij de Hy-Vee One Step 250 een sterke pace.

Indy Car Rinus 'Veekay' van Kalmthout


Zelf zette hij geen wiel verkeerd: VeeKay, die op Iowa de kleuren van de #21 askROI.com Chevrolet verdedigde, kent persoonlijk een sterk NTT INDYCAR SERIES-seizoen 2024. De krachtsverhoudingen van het huidige startveld spreken echter niet in zijn voordeel. Vier teams steken met kop en schouders boven de rest uit – samen zijn deze vier teams goed voor veertien wagens. Het gevecht van Ed Carpenter Racing begint zodoende normaliter vanaf plaats vijftien.

Laat die vijftiende plaats precies de uitgangspositie van VeeKay voor de tweede wedstrijd van de doubleheader op de Iowa Speedway zijn geweest. Na zijn ijzersterke zaterdagavondrace (lokale tijd), waarin de IndyCar-racewinnaar van de dertiende startplaats naar een knappe vijfde stek vloog, mocht de ECR-coureur op zondagochtend wederom aan de bak voor een wedstrijd die evenals het eerste stanza voor 250 ronden stond gepland.

In de openingsronden nestelde VeeKay zich in het middenveld, om gedurende de eerste stint zo rond zijn startpositie te bivakkeren. De timing van zijn eerste pitstop bleek, achteraf gezien, helaas ietwat ongunstig. De ECR-crew deed niets verkeerd, maar de neutralisatie die precies rond het pitten werd uitgebracht werkte niet in VeeKays voordeel. Zodoende kwam de jongeling na zijn onderhoudsbeurt op plaats achttien terecht.

Een puike tweede stint gecombineerd met een strakke tweede pitstop bracht de groenzwarte bolide met haar Nederlandse bestuurder terug naar voren. Zodoende bracht VeeKay het grootste gedeelte van zijn derde en laatste stint op een bloedhete Iowa Speedway door op een elfde plaats, in de leidende ronde. Een aanval plegen op de topplaatsen bleek nagenoeg onmogelijk vanwege de nieuwe karakteristieken van het circuit, waarbij het verkeer een behoorlijk nadelige rol speelde.

Een late chaos met een megaklapper (VIDEO) bracht VeeKay pardoes de top tien binnen, waardoor de ECR-coureur zijn tweede opeenvolgende toptienfinish mocht laten noteren, na St. Petersburg en Indianapolis alweer zijn vierde van het jaar. De wedstrijd werd gewonnen door Penske-coureur Will Power.

“Weer een goede race”, laat een opgetogen VeeKay vanuit Iowa weten. “Ditmaal een negende finishplaats. Voor de race had ik getekend voor deze uitslag. Na de topvijffinish van zaterdag was het doel om de tweede race in ieder geval met een toptienklassering te besluiten. We zijn weer netjes uit de chaos en de problematiek gebleven en hebben voor de tweede keer dit weekend een goede race gehad.”

#indycar Rinus 'Veekay' van Kalmthout

“Net zoals de race op zaterdag waren er in dit geval weinig inhaalacties, dat heeft ook te maken met de nieuwe karakteristieken van de Iowa Speedway. Het meest verstandige was om zelf uit de problemen te blijven en simpelweg te wachten tot anderen fouten maakten, of in een groepje bij elkaar kwamen. Zo hebben we links en rechts tegenstanders ingehaald en zijn we doorgestoten tot deze mooie negende plaats.”

“Ik wil het team Ed Carpenter Racing bedanken voor dit fijne weekend. Ook tijdens de zondagrace waren de pitstops geweldig en werden er goede calls gemaakt op het gebied van strategie. We hadden niet zoveel geluk als Will Power en Alex Palou, die precies op het juiste moment binnenkwamen om zodoende te profiteren van de neutralisatie, maar we hebben er in ieder geval een mooi resultaat gescoord en weer wat plaatsen teruggepakt in het kampioenschap. Nu is het zaak om door te pakken voor de rest van het seizoen”, besluit VeeKay strijdlustig.

Dat seizoen wordt al snel vervolgd: de drukke maand juli kent immers liefst vier races, waarvan er reeds drie zijn afgewerkt. Komende zondag 21 juli staat de Ontario Honda Dealers Indy Toronto, de twaalfde race van het IndyCar-seizoen, op het programma. De wedstrijd rond de Exhibition Place in Toronto, Canada, start rond 19.20 uur Nederlandse tijd.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS