Formule 1

Soevereine Charles Leclerc wint GP van Amerika; Max Verstappen P3 + UITSLAG

Uitgegeven door Frank Korsel • 20 oktober 2024 20:53

Charles Leclerc heeft de Grand Prix van Amerika gewonnen. De Monegask was veruit het beste en kwam ruim vier seconden eerder over de meet dan nummer twee en Ferrar-teamgenoot, Carlos Sainz. Max Verstappen volmaakte het podium, Lando Norris eindigt als vierde.



De openingsfase van de race verliep, op z´n zachtst gezegd, tumultueus. Verstappen poogde bij ingang van bocht één polesitter Lando Norris in te halen, maar dit lukte niet. De twee kemphanen belandde kortstondig buiten de baan. Voor de Nederlander had dit geen grote gevolgen, hij behield zijn tweede plaats. Maar Norris werd terugverwezen naar P4, terwijl Leclerc de leiding overnam. Na de eerste ronde reed Sainz op P3-

In ronde drie moest de safety car op de baan komen, nadat Lewis Hamilton de controle over zijn auto verloor en vaststond in de grindbak. Twee ronden later werd de neutralisatie opgeheven. Na vijftien ronden was het gat tussen Verstappen en Leclerc al opgelopen naar ruim vijf seconden. De Monegask was beduidend sneller in het begin van de race. Dat gezegd hebbende: Verstappen reed wel bij Sainz en Norris.

Tijd voor pitstops: in ronde 23 vatte Sainz de koe bij de hoorn door een undercut te wagen op Verstappen, die slechts anderhalf seconden voorsprong had. Vier ronden later ging Verstappen naar binnen, die inmiddels al ruim tien seconden moest toegeven op Charles Leclerc. Het feit dat de Red Bull-coureur later stopte, betekende dat hij wel een plek verloor ten opzichte van Sainz. Leclerc, die een ronde later dan Verstappen naar binnen ging, maakte zijn stop zonder moeite. Alle mannen vooraan het veld gingen van mediums naar hards.

Ook toen iedereen was geswitcht naar de harde banden, veranderde er weinig aan het wedstrijdbeeld. Verstappen was echter niet in staat het gat naar Sainz te dichten, ondertussen ging Leclerc stoïcijns door. McLaren-coureurs, Norris en Oscar Piastri, gingen respectievelijk zes en zeven ronden later naar binnen. Maar zij reden in eerste instantie redelijk anoniem rond.

Naarmate de stint op de hards vorderde, vond Norris zijn mojo. Hij kwam met rasse schreden dichterbij aan de kampioenschapsleider. De McLaren-coureur haalde zijn conculega van Red Bull in tijdens de 52e ronde na een fikse schermutseling. Verstappen leek zijn ritme volledig kwijt.

Pos	Naam      	Team	        Gap
1 Charles Leclerc Ferrari -
2 Carlos Sainz Ferrari +8.562
3 Max Verstappen Red Bull +19.412
4 Lando Norris McLaren +20.354
5 Oscar Piastri McLaren +21.921
6 George Russell Mercedes +56.531
7 Sergio Perez Red Bull +59.260
8 Nico Hulkenberg Haas +63.235
9 Liam Lawson RB +70.818
10 Franco ColapintoWilliams +72.335
11 Kevin Magnussen Haas +80.446
12 Pierre Gasly Alpine +85.726
13 Fernando Alonso Aston Martin 1 Lap
14 Yuki Tsunoda RB 1 Lap
15 Lance Stroll Aston Martin 1 Lap
16 Alex Albon Williams 1 Lap
17 Valtteri Bottas Kick Sauber 1 Lap
18 Esteban Ocon Alpine 1 Lap
19 Zhou Guanyu Kick Sauber 1 Lap
NC Lewis Hamilton Mercedes STOP<.pre>


Na de inhaalactie reed Norris gauw weg, maar de wedstrijdleiding vond er het zijne van. Zij oordeelden dat Norris Verstappen buiten de baan passeerde en gaven de Brit zodoende een penalty van vijf seconden. Daardoor eindigt Verstappen wel op het podium, met Norris daar net achter.

De 1-2 van Ferrari kwam in elk geval niet meer in gevaar in de slotfase van de race. De Italianen bleken ongenaakbaar en slaan zodoende een mooie slag. Sergio Perez reed eveneens een goede race, de teamgenoot van Verstappen, startte als tiende en finishte op P7. Daar vlak voor finishte George Russell op P7, die vanuit de pitstraat startte. Onderstaand de volledige raceuitslag.



 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS