Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

24 oktober: de wereldpremičre van de nieuwe Porsche 99X Electric; Porsche nomineert 2 vrouwelijke E-coureurs

Uitgegeven door Peter Vader • 23 oktober 2024 21:00

Het TAG Heuer Porsche Formula E Team zal op 24 oktober zijn nieuwe volledig elektrische racewagen onthullen, de GEN3 Evo-generatie van de Porsche 99X Electric. Vanaf 13:00 CEST zal Porsche de videowereldpremičre streamen op newsTV in de Porsche Newsroom en op YouTube en LinkedIn. Gastster in de stream is Formule E-safetycarcoureur en GEN3 Evo-ontwikkelingscoureur Bruno Correia. Samen met landgenoot António Félix da Costa, wereldkampioen Pascal Wehrlein en teambaas Florian Modlinger zal de man uit Portugal het nieuwe Formule E-seizoen op gang brengen.

Porsche 99X Electric nominatie Gabriela Jílková en Marta García Foto 1

Maar dat is nog niet alles! Voor het racen met de Porsche 99X Electric heeft Porsche Gabriela Jílková en Marta García genomineerd om de Porsche 99X Electric te testen. Hun optreden is onderdeel van het officiële Formule E-pre-seizoenstestschema in Valencia, Spanje begin november. Het volledig elektrische wereldkampioenschap wijdt een deel van de tests aan vrouwelijke coureurs – om vrouwen in de wereldwijde elite-motorsport te promoten. Jílková uit Tsjechië zal zich aansluiten bij de Spaanse García, die deel uitmaakt van het Iron Dames-team. Het succesvolle roze raceproject strijdt ook om het aantal vrouwen in de autosport te vergroten.

De speciale sessie voor vrouwelijke coureurs vindt plaats tussen 14:00 en 17:00 uur op 7 november. Het is de eerste in zijn soort in een kampioenschap dat wordt georganiseerd door de overkoepelende organisatie van de autosport, de FIA. De innovatieve Formule E-serie wil obstakels voor vrouwen in hun sport wegnemen en hen de kans geven om zichzelf te bewijzen. Het initiatief in Valencia zal ervoor zorgen dat maximaal 22 vrouwen de controle over de auto's van 11 wereldkampioenschapsteams overnemen.

Jílková (29) voltooide vorig jaar 43 ronden en 152 kilometer met de Porsche 99X Electric in Valencia – als simulator en ontwikkelingscoureur in het TAG Heuer Porsche Formula E Team. Het was haar eerste verschijning in de Porsche open-wheel auto. Ze heeft ook ervaring in GT- en prototype-races en in 2024 zal ze deelnemen aan de GT4 European Series, evenals andere series. Samen met de Zwitserse Simona de Silvestro werd Jílková de tweede vrouwelijke coureur in het Formule E-team van Porsche.

Porsche 99X Electric nominatie Gabriela Jílková en Marta García Foto 2Simona de Silvestro

"Iron Dame" García (24) kroop in mei voor het eerst achter het stuur van een Formule E-auto – tijdens de officiële Rookie Test van de elektrische raceserie in Berlijn. Ze is de eerste kampioen van de Formule 1 juniorenserie voor vrouwen, de F1 Academy (2023) en rijdt sinds april in de kleuren van Iron Dames; een team waarmee Porsche eerder heeft samengewerkt. García richt zich momenteel vooral op het Formula Regional European Championship van Alpine.

De derde generatie Formule E-voertuigen, de GEN3 Evo, van de Porsche 99X Electric maakt zijn officiële debuut in Valencia (wereldpremičre op 24 oktober). Naast Jílková en García zullen ook wereldkampioen Pascal Wehrlein en teamgenoot António Félix da Costa het stuur overnemen. De testsessies vinden plaats van 4 tot 7 november.

Porsche 99X Electric nominatie Gabriela Jílková en Marta García Foto 3Florian Modlinger

Florian Modlinger, directeur Factory Motorsport Formula E: “Bij Porsche geloven we er heilig in dat diverse teams succesvoller zijn. In die zin ondersteunen we het initiatief van Formula E graag. We zijn verheugd om Gabriela weer aan boord te hebben en heten Marta van harte welkom. Iron Dames is een van de grootste promotors van vrouwen in de autosport. Onze voorbereidingen voor het seizoen kunnen alleen maar profiteren van de extra indrukken van deze twee coureurs. Tegelijkertijd willen we ervoor zorgen dat Gabriela en Marta zoveel mogelijk uit de kans halen.”

Gabriela Jílková: “Ik ben erg blij dat ik weer in de Porsche 99X Electric mag rijden. Het is altijd een eer om het Porsche-fabrieksteam te vertegenwoordigen. Ik ben benieuwd hoe de nieuwe auto presteert. Het spreekt voor zich dat ik ook blij ben om deel uit te maken van de eerste Formule E-testsessies speciaal voor vrouwen.”

Marta García: “Ik ben super enthousiast om deel uit te maken van de Formule E-tests voor vrouwen. En ik ben nog blijer dat ik hieraan mag deelnemen met het TAG Heuer Porsche Formula E Team. Ze zijn een van de beste teams in het veld en ik kijk er echt naar uit om van en met hen te leren. Ik ben Porsche en de Iron Dames ongelooflijk dankbaar voor deze kans. Ik kan niet wachten om in de 99X Electric te rijden – en ook nog eens op mijn fantastische thuiscircuit.”

Porsche 99X Electric nominatie Gabriela Jílková en Marta García Foto 4Gabriela Jílková

Gabriela Jílková – Persoonlijke gegevens:
Geboortedatum: 2 april 1995
Geboorteplaats: Praag (Tsjechië)
Nationaliteit: Tsjechisch
Burgerlijke staat: Alleenstaand
Lengte en gewicht: 169 cm en 53 kg
Hobby's: Sport
Instagram: @QuickGabi
X: @QuickGabi
Facebook: @QuickGabi

Porsche 99X Electric nominatie Gabriela Jílková en Marta García Foto 5Marta García

Marta García – Persoonlijke gegevens
Geboortedatum: 9 augustus 2000
Geboorteplaats: Dénia (Spanje)
Nationaliteit: Spaans
Burgerlijke staat: Alleenstaand
Lengte en gewicht: 164 cm en 57 kg
Hobby's: Reizen, fitness
Instagram: @martagarcialopez19
X: @martaracing
Facebook: @OficialMartaGarcia
Porsche in Formule E

Porsche doet mee aan zijn zesde Formule E-seizoen in 2024/2025. Naast het fabrieksteam TAG Heuer Porsche Formula E, neemt ook het Amerikaanse klantenteam Andretti Formula E met de Porsche 99X Electric deel aan de serie. Het concept van de innovatieve elektrische racewagen werd ontwikkeld in de fabriek van de Porsche onderneming in Weissach, die op netto CO2-neutrale basis opereert. Met zijn inzet voor het wereldkampioenschap onderstreept Porsche zijn streven om een leidende rol te spelen onder traditionele autofabrikanten op het gebied van elektrificatie, duurzaamheid en technologie. In de Formule E verwerft het merk waardevolle inzichten voor zijn elektrische serieproductie sportwagens.



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS