Karting • GK4 Kartseries

Na titel in clubkampioenschap, racet Marith Schuurman (met gebroken pols) in twee klassen in Mariembourg

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 oktober 2024 01:18

MARIEMBOURG - Marith Schuurman heeft tijdens de zesde ronde van de GK4 Kart Series in Mariembourg een uitstekend raceweekeinde beleefd. De zestienjarige coureur uit Amerongen liet zien dat ze in beide klassen waarin ze uitkomt, de Formula Honda PK Senioren en de X30 Senioren Nationaal, steeds beter voor de dag komt. Met name haar optreden in de Honda-klasse op zondag sprong in het oog. Toch verbeet de snelle dame de pijn van haar polsblessure, die dagen later bij een extra controle toch gebroken bleek... en gelijk maar in het gips werd gezet.

Marith Schuurman

Het weekeinde begon voor de talentvolle coureur op zaterdag in de X30 Senioren Nationaal-klasse. Daar liet ze al zien dat haar harde werk vruchten begint af te werpen. “Dat ging eigenlijk echt goed", blikte Marith terug die dit jaar debuteerde in de tweetaktkart. "Ik was in de kwalificatie negentiende, in race één en twee ook en in de finale zestiende. Dus daar ben ik ook zeker heel tevreden mee. Het zijn mijn beste resultaten tot nu toe."

Maar het was vooral op zondag in de Formula Honda PK Senioren-klasse dat Marith liet zien hoeveel progressie ze heeft geboekt. Ze kwalificeerde zich als zesde en wist in de eerste heat zelfs door te stoten naar de derde plaats. Helaas ging het toen mis. "Eenmaal ik die inhaalactie had gemaakt, ben ik me eigenlijk niet gegund zoals normaal. Daardoor vloog ik een meter de lucht in en heb ik mijn pols gekneusd. Daardoor viel ik uit." (Daags na het raceweekend bleek ze toch haar pols gebroken te hebben en moest gips laten zetten.

Maar dat wist ze afgelopen weekend nog niet en toch ging de snelle dame van start. Ondanks de pijnlijke pols liet Marith zich niet uit het veld slaan. In de tweede heat vocht ze zich van de achttiende naar de elfde plaats. Vervolgens deed ze er in de finale nog een schepje bovenop en reed ze van de veertiende startplek naar een knappe negende positie. Ze kreeg daarvoor de beker voor beste lady uitgereikt. "Daar ben ik echt wel tevreden mee. Dit is ook mijn beste resultaat tot nu toe in de GK4."

Marith Schuurman

De prestaties van afgelopen weekeinde kwamen zeker niet uit de lucht vallen. Onlangs werd ze namelijk in Venray nog clubkampioen in de IAME X30 Senioren -klasse. En dan te bedenken dat ze aan het begin van het seizoen nog twijfelde over haar deelname aan het clubkampioenschap. "Nu ben ik heel erg blij met mijn deelname in Venray", zei een enthousiaste Marith. "Ik zat best wel vooraan tussen een heleboel jongens. Elke race wel."

Mariths prestaties zijn des te indrukwekkender gezien het feit dat ze pas kortgeleden is overgestapt naar de X30-klasse. "Dit jaar was een proefjaar", legde ze uit. "Het is leuk en het gaat steeds beter. Het is natuurlijk wel spannend en iedereen gunt elkaar ook wat, ook al is het een competitie."

De jongedame ziet haar toekomst dan ook vooral in de X30-klasse. "Ik voel mezelf goed in de X30. Het gaat ook steeds beter. Ik kon goed meekomen met de groep. Ik kon ook gaan vechten voor plekken en inhalen. Veel meer uitproberen. Ik maak ook snel stappen vooruit in deze klasse. Ik heb veel geleerd, vooral verdedigen, inhalen en echt racen. Ik kan ook echt veel meer meevechten.”

Marith Schuurman

Met nog één race te gaan in het GK4-kampioenschap, kijkt Marith al vooruit naar volgend seizoen. "Voor de laatste race in Genk hoop ik op een nog mooier resultaat, als mijn pols hersteld is. Volgend jaar wil ik dan de IAME Benelux Series rijden met de X30-kart!"

Marith Schuurman bedankt BJ Computers, Klaassen Daalmans Regiomakelaars, haar opa en oma, haar broers en haar ouders en alle marshals.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS