Karting • Iame X30 Euro Series

Karttalent Juste Mulder kroont zich tot kampioen in IAME Benelux Series in eerste jaar Junioren! "Superblij"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 oktober 2024 20:44

MARIEMBOURG - Met een tactisch sterke race heeft Juste Mulder zaterdag de titel in de IAME Benelux Series veiliggesteld. De dertienjarige coureur uit Apeldoorn werd tijdens de vijfde en laatste ronde op het circuit van Mariembourg derde in de finale van de X30 Junioren-klasse. Dat was ruim voldoende om zich tot kampioen te kronen in nota bene zijn debuutjaar bij de Junioren. Ook als beste Rookie werd hij nog eens extra in het zonnetje gezet op het podium met nog een grote beker!

Juste Mulder met sponsoren en supporters op podium

"Ik heb een heel goed gevoel over de race. Het was spannend tussen Tadgh Buckley en ik", blikte Juste terug op de beslissende wedstrijd. "In de finale was het verschil tien of elf punten. Hij startte als zevende en ik als vijfde. Het was wel spannend. Ik had al twee punten goedgemaakt in de heats."

De finale verliep vrijwel perfect voor de jonge Nederlander. "Ik had een goede start en ging meteen naar de derde plaats. Daarna reed ik naar de nummer één en twee toe, en haalde ik de tweede in. Op die plek bleef ik het grootste deel van de race rijden. Alleen op het eind van de race werd ik nog ingehaald en eindigde ik als derde."

Justes derde plaats was het resultaat van een weloverwogen strategie. "Ik wilde niet gaan verdedigen zodat er mensen achter mij dichterbij kwamen of dat ik in een crash terecht zou komen."

De ontlading op de finish was groot. "Ik was superblij toen ik als derde over de finish kwam, want ik wist dat ik de titel had gewonnen. Ik ben dus ook de beste rookie geworden.” Razendknap, zeker omdat het zijn eerste jaar in de Junior-klasse is.

Het succes kwam voor Juste dan ook als een aangename verrassing. "Ik had dit aan het begin van het seizoen echt niet verwacht. Mijn doel was om vaak op het podium te komen. Tijdens de eerste race van het kampioenschap had ik niet verwacht dat ik zo'n goede start zou hebben."

De prestatie van Juste is des te indrukwekkender gezien het traditioneel sterke deelnemersveld in de Benelux Series. "Het is een onwijs sterk kampioenschap met Engelsen, Belgen, Fransen en Nederlanders. Vorig jaar reed ik nog in de Mini's en dat was een pechjaar. Maar dat heb ik nu dubbel en dwars goed gemaakt."

Juste Mulder Champion IAME Benelux Series

Justes monteur, Lewis Mackie, speelde een belangrijke rol in zijn mentale voorbereiding. "Hij zei dat ik me eigenlijk niet druk hoef te maken omdat dit mijn eerste jaar is. Voor de anderen die al langer in deze klasse rijden, is het een soort moetje om kampioen te worden. Maar voor mij was het anders, ik had als rookie niks te verliezen."

De jonge kampioen rijdt nu voor het Belgische team EGP en kende ook succes in andere wedstrijden. "In Le Mans werd ik tweede, wat ook goed ging. Het was mijn eerste keer daar, maar ik vond het een hele leuke en snelle baan."

Met zijn blik gericht op de toekomst, heeft Juste duidelijke ambities voor zijn verdere carričre. "Ik wil later de autosport in”, was hij resoluut. “Ik twijfel nog een beetje tussen formuleauto's en Porsche Cup!"

Juste Mulder bedankt zijn ouders, Debby Hanssen, Maverick Training, Owen Saija, EGP Racing en zijn sponsoren.

Juste wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Altios, EuroParcs, Odido, HP, Autohopper, De Weerd Verkeersopleidingen, MAX'S Mobility, Oliehandel.nl, Wassink Autogroep, DHT Bedrijfsvloeren en Loor Legal.

Wil je weten hoe Juste het de volgende race ervan afbrengt? Volg dan de Instagram-pagina van Juste Mulder.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS