Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

Porsche Penske Motorsports keert terug naar de locatie van zijn eerste één-twee overwinning: Indianapolis

Uitgegeven door Peter Vader • 21 september 2024 13:12

Porsche Penske Motorsport keert terug naar de locatie van zijn eerste overwinning met de 963 hybride prototypes. De Indianapolis Motor Speedway organiseert de voorlaatste ronde van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship van dit jaar komende zondag (22 september). Porsche gaat de race in als leider van het fabrikantenklassement. Porsche Penske Motorsport en de fabriekscoureurs Felipe Nasr uit Brazilië en Dane Cameron uit de VS staan op de eerste plaats in het team- en coureursklassement. De "Battle On The Bricks" wordt voor het eerst over zes uur verreden. Dit betekent ook dat de race voor het eerst meetelt voor de IMSA Michelin Endurance Cup, naast de evenementen in Daytona, Sebring, Watkins Glen en op Road Atlanta. De klantenteams Proton Competition en JDC-Miller MotorSports zetten ook nog twee Porsche 963’s in, in Indianapolis. Vijf Porsche 911 GT3 R's zullen de twee GT-klassen op het beproefde circuit aanpakken.

IMSA WeatherTech SportsCar Championship Indianapolis Porsche Foto 1

Porsche Penske Motorsport reist met geweldige herinneringen af naar de beroemde "Brickyard". Bij het debuut van de IMSA-serie vorig jaar in Indianapolis vierde het fabrieksteam een one-two-overwinning met zijn twee Porsche 963-racewagens. Het team en de coureurs willen deze prestatie nu graag dit weekend herhalen en zichzelf in de best mogelijke positie plaatsen in hun strijd om de fabrikanten-, team- en coureurstitels voorafgaand aan de seizoensfinale op Road Atlanta op 12 oktober. Porsche Penske Motorsport wil ook graag zijn indrukwekkende reeks successen voortzetten: tot nu toe heeft het team uit Mooresville (North Carolina) dit seizoen een podiumplaats bezet met minstens één Porsche 963 in alle IMSA-races.

"Ik ben enorm trots op wat onze fabriekscoureurs en het team op de racecircuits en thuis in Weissach tot nu toe hebben bereikt in het IMSA-seizoen van 2024", aldus een verheugde Thomas Laudenbach, Vice President Porsche Motorsport. “We leiden het IMSA-kampioenschap, we hebben vier keer gewonnen en zijn in alle races op het podium beland. Er is maar één grotere beloning voor zulk uitstekend werk: titelwinst! We zullen er in Indianapolis alles aan doen om onze positie voor de seizoensfinale op Road Atlanta te maximaliseren. Dit geldt niet alleen voor ons Porsche Penske Motorsport-fabrieksteam dat meedoet aan de hoogste GTP-klasse, maar ook voor de nauwe samenwerking met onze klanten in de GT-categorieën.”

“We reizen naar Indianapolis als leiders in het kampioenschap. Ik verwacht niets minder dan dat we daar als leiders vertrekken,” zegt Urs Kuratle, die zijn ambities schetst. De directeur van Factory Motorsport LMDh voegt toe: “We hebben daar vorig jaar gewonnen en willen die prestatie dit jaar herhalen. Indy is het thuiscircuit van Roger Penske – hij is eigenaar van de faciliteit. Hoewel niemand er sinds de race van 2023 heeft kunnen testen, hebben we uitgebreide gegevens en inzichten van vorig jaar tot onze beschikking, dus we zouden voorbereid moeten zijn op de komende race.”

IMSA WeatherTech SportsCar Championship Indianapolis Porsche Foto 2

“Voor 2024 is de raceduur verlengd tot zes uur, dus het is een echt endurance-evenement dat alle niveaus van de organisatie en onze Porsche 963 op de proef zal stellen”, aldus Jonathan Diuguid, Managing Director Porsche Penske Motorsport. “Ons team heeft hard gewerkt om ons tempo in Indianapolis te verbeteren. Interessant genoeg behaalden we vorig jaar een één-twee resultaat op de Indianapolis Motor Speedway. We streven ernaar om dit weekend hetzelfde te doen. Dit team heeft het hele jaar op een zeer hoog niveau gepresteerd. We hebben dit weekend gewoon meer van hetzelfde nodig.”

In de GTD Pro-categorie hoopt het klantenteam van AO Racing opnieuw een podiumplaats te behalen. Het team onder leiding van de Duitser Laurin Heinrich is van plan om een nieuwe stap te zetten richting het behalen van de titel. De voormalige Porsche Junior deelt de felgroene dinosaurus-kleurige Porsche 911 GT3 R genaamd Rexy met fabriekscoureur Michael Christensen uit Denemarken. Heinrich leidt momenteel het kampioenschap voor coureurs, terwijl Porsche eerste staat in het kampioenschap voor fabrikanten. In de GTD-klasse zetten MDK Motorsports en Wright Motorsports nog eens twee ca. 416 kW (565 PS) 911-racers in. In de amateurcategorie keert Andretti Motorsports terug om te strijden met een 911. Kellymoss en Riley gaan de strijd aan met Indianapolis met de auto Nr90.

Net zoals in voorgaande IMSA-races dit jaar verschijnen in Indianapolis ook twee Nederlanders aan de start. Tijmen van der Helm bemant de gele #85-JDC-Miller MotorSports Porsche 963 en Bent Viscaal rijdt met eenzelfde auto van Proton Competition (#5).

IMSA WeatherTech SportsCar Championship Indianapolis Porsche Foto 3Tijmen van der Helm bemant de gele #85-JDC-Miller MotorSports Porsche 963

De race
De Indianapolis Motor Speedway in de Amerikaanse staat Indiana is een van de oudste permanente racecircuits ter wereld. De faciliteit – bijgenaamd de "Brickyard" vanwege de met bakstenen geplaveide start-finishlijn – werd in 1909 gebouwd als een vier kilometer (2,5 mijl) lange ovale baan. De beroemde Indy 500 wordt elk jaar betwist in de arena, die plaats biedt aan bijna 260.000 toeschouwers en het hoogtepunt is van elk IndyCar-seizoen. Eind mei vorig jaar voegde de Amerikaanse Penske-coureur Josef Newgarden zijn naam toe aan de lijst met winnaars van de klassieker. In januari 2024 was de Amerikaan één van de succesvolle bemanningsleden in de Porsche 963 tijdens de 24 uur van Daytona.

Het IMSA WeatherTech SportsCar Championship zal zijn eerste 6 uursrace in Indianapolis rijden onder de officiële titel "Battle on the Bricks" op het 3,925 kilometer lange Grand Prix Road Course. Deze combinatie van lange rechte stukken, snelle ovale secties en krappe binnenvelden heeft 14 bochten. Van 2000 tot 2007 racete de Formule 1 op een vergelijkbare lay-out. De Indianapolis Motor Speedway is sinds 2020 eigendom van de Penske Entertainment Group en maakt daarom deel uit van het bedrijfsimperium van Roger Penske.

Livestream van de race
Buiten de VS en Canada wordt de race live uitgezonden over de volledige afstand in een gratis stream op imsa.tv. De website scoring.imsa.com biedt live timing. De tiende en voorlaatste ronde van het seizoen begint op zondag 22 september om 11:40 uur lokale tijd (17:40 uur CEST).

IMSA WeatherTech SportsCar Championship Indianapolis Porsche Foto 4De felgroene dinosaurus-kleurige Porsche 911 GT3 R genaamd Rexy

IMSA WeatherTech SportsCar Championship Indianapolis Porsche Foto 5

IMSA WeatherTech SportsCar Championship Indianapolis Porsche Foto 6

IMSA WeatherTech SportsCar Championship Indianapolis Porsche Foto 7


Bron foto's: newsroom.porsche.com

Een overzicht van voertuigen en coureurs:

GTP-klasse (Porsche 963)
Proton Competition #5: Gianmaria Bruni (I) / Bent Viscaal (NL) / Alessio Picariello (B)
Porsche Penske Motorsport #6: Mathieu Jaminet (F) / Nick Tandy (UK)
Porsche Penske Motorsport #7: Dane Cameron (USA) / Felipe Nasr (BR)
JDC-Miller MotorSports #85: Tijmen van der Helm (NL) / Richard Westbrook (UK) / Phil Hanson (UK)

GTD-Pro-klasse (Porsche 911 GT3 R)
AO Racing #77: Laurin Heinrich (D) / Michael Christensen (DK)

GTD-klasse (Porsche 911 GT3 R)
Andretti Motorsports (#43): Jarett Andretti (USA) / Gabby Chavez (COL) / Scott Hargrove (CDN)
MDK Motorsports (#86): Anders Fjordbach (DK) / Kerong Li (CHN) / Brendon Leitch (NZ)
Kellymoss met Riley (#90): Jake Pedersen (USA) / Kay van Berlo (NL) / Riley Dickinson (USA)
Wright Motorsports (#120): Adam Adelson (USA) / Elliott Skeer (USA) / Jan Heylen (B)

Zaterdag 21 september
08:55 – 10:25 uur: Vrije training 2
15:40 – 15:55 uur: Kwalificatie GTD-Pro / GTD
16:30 – 16:45 uur: Kwalificatie GTP

Zondag 22 September
11:40 – 17:40 uur: Race



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS