Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Porsche Mobil 1 Supercup, Dennis Olsen wint de zaterdagrace in een ‘Ardennen-rollercoaster’

Uitgegeven door Peter Vader • 27 augustus 2017 09:40

SPA-FRANCORCHAMPS - Porsche Junior Dennis Olsen (Walter Lechner Racing Team) is de winnaar van zaterdagrace van de zeven ronde om de Porsche Mobil 1 Supercup. Op het rollercoaster circuit in Spa-Francorchamps versloeg de 21-jarige Noor het dertig voertuigen tellende, internationale veld aan het stuur van zijn Porsche 911 GT3 Cup. Mattia Drudi (Dinamic Motorsport) uit Italië behaalde de tweede plaats, met Michael Ammermüller (Lechner MSG Racing Team) uit Duitsland op de derde plaats. "Deze overwinning voelt ècht goed. Het is de eerste keer dat ik hier in droge omstandigheden gereden heb en ik moest eerst aan de remmen wennen. Het moet wel goed gewerkt hebben, anders had ik niet gewonnen", zei Olsen met een lach.

null
Porsche podium op Spa, v.l.n.r. Mattia Drudi, winnaar Dennis Olsen en Michael Ammermuller.

Elf wedstrijden tijdens acht weekenden vormen de Porsche Mobil 1 Supercup kalender van dit jaar. Spa-Francorchamps kent een dubbele wedstrijd, met rijders uit zestien landen die zaterdag de zevende en zondag de achtste wedstrijd rijden. Olsen plaatste zich op pole position voor beide races en slaagde erin om dit op zaterdagmiddag in een vroege leiding om te zetten. Maar zijn rivalen maakten het niet makkelijk voor hem: Drudi zat in de eerste vijf ronden aan de Olsen-bumper vastgeplakt, met de huidige kampioensleider Ammermüller hetzelfde aan Drudi. Nadat Olsen een voorsprong van een seconde kon realiseren, trok hij de wedstrijd naar zich toe en behaalde zijn zesde overwinning.

Voor Drudi was het zijn eerste keer dit seizoen dat hij in de top drie eindigde: "Ik ben heel erg blij om het podium te beklimmen als tweede. Michael Ammermüller gaf me een moeilijke tijd in de race, maar ik kon hem voorbij. Ik was ook erg blij met de set up van mijn auto. Alles kan zo blijven”, zei Drudi. Ammermüller eindigde op de derde plaats. "Er was geen manier om langs Mattia Drudi te komen. Hij was iets sneller dan ik op de straights, maar ik pakte hem in de bochten. Ik had gehoopt op meer, maar vooralsnog moet ik genoegen nemen met de derde plaats", zei Ammermüller na afloop.

null
Start Porsche Supercup

Daniel Cammish (Lechner MSG Racing Team) eindigde op de vierde plaats in de race over elf ronden met een totale afstand van 76.920 kilometer. De Engelse coureur reed de snelste race ronde in 2: 26.287 minuten. De vijfde plaats ging naar Robert Lukas (PL / Olimp Racing) voor Porsche Junior Matt Campbell (AUS / Fach Auto Tech). "Het was geen gemakkelijke race. Ik had in het begin een aantal moeilijke gevechten en het duurde enige tijd voor mij voordat ik kon doorzetten. De balans van mijn auto was in ieder geval goed”, verklaarde Campbell. Egidio Perfetti (NL / MOMO-Megatron Team Partrax) was de snelste coureur in de categorie B.

null
Dennis Olsen als eerste door La Source

In de stand om het kampioenschap is het voordeel van Ammermüller gekrompen. De Beierse leider leidt met 132 punten voor Olsen (122). Cammish (100) staat derde, gevolgd door Campbell (79). Perfetti leidt momenteel de amateur categorie. In de Naties League staat Duitsland aan de leiding met 132 punten voor Noorwegen (122) en Groot-Brittannië (101).