Karting • CIK-FIA

KNAF Academy-pupillen Haverkort, Van der Helm en Van Berlo sterk in laatste EK-race in Essay

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 augustus 2018 09:00

Essay (Frankrijk) – KNAF Academy-pupillen Kas Haverkort, Tijmen van der Helm en Glenn van Berlo hebben zich tijdens de vierde ronde van het CIK-FIA Europees Kampioenschap OK in Essay uitstekend geweerd. Haverkort wist zich na een derde kwalificatietijd als vijfde voor de finale te plaatsen. Op een zevende plaats liggend en met uitzicht op een top drie klassering raakte de Nederlander echter door een technisch defect van de baan en moest opgeven. Van der Helm en Van Berlo reden in de finale een geweldige inhaalrace. De als 24ste gestarte Van der Helm wist daarbij zelfs beslag te leggen op de tiende positie, terwijl Van Berlo maar liefst 17 plaatsen goedmaakte en als 14de werd afgevlagd. RaceXpress.nl was in Frankrijk en volgde de rijders op de voet.

KNAF talenten Tijmen van der Helm, Kas Haverkort en Glenn van Berlo

Het Franse circuit van Essay was het strijdtoneel voor de vierde en afsluitende ronde van het prestigieuze CIK-FIA Europees Kampioenschap in de OK klasse. Voor KNAF Academy-pupil Kas Haverkort (14 jaar, Heemserveen) was met een goed resultaat nog een positie in de top tien van het eindklassement mogelijk, terwijl zijn mede KNAF Academy-pupillen Tijmen van der Helm (14 jaar, Den Hoorn) en Glenn van Berlo (16 jaar, Veghel) er vooral op gebrand waren om het EK-seizoen met een topresultaat af te sluiten.

Haverkort begon uitstekend aan zijn missie en zette in de kwalificatie in zijn groep de snelste tijd op de klokken, goed voor een derde plaats in het uit maar liefst 64 jonge talenten bestaande veld. Van der Helm, die in de vrije trainingen ook steeds onder de snelste rijders te vinden was, moest door een probleem met het frame van zijn kart een halve seconde toegeven op de poleposition en dat betekende in het extreem competitieve veld meteen een 23ste tijd, terwijl Van Berlo technische problemen kende en daardoor als 56ste werd geklasseerd.

Door zijn sterke tijdtraining mocht Haverkort in de vijf kwalificatieheats die de startvolgorde voor de finale moesten bepalen steeds van de eerste startrij vertrekken. Het voor Zanardi Racing Team uitkomende Nederlandse talent deed het ook nu weer meer dan uitstekend en finishte één keer als vierde, twee keer als derde, één keer als tweede en wist zelfs de laatste heat winnend af te sluiten. Daarbij noteerde Haverkort ook nog eens in twee heats de snelste raceronde. Door deze fraaie reeks verzekerde Haverkort zich van een keurige vijfde startplaats voor de finale.

Van der Helm moest in zijn heats van de achtste plaats vertrekken. Na een tiende plaats in heat één wist de voor KSM Schumacher Racing Team rijdende Nederlander in de andere heats de nodige plaatsen goed te maken, met een fraaie vierde plaats in de afsluitende heat als hoogtepunt. Door een probleem werd Van der Helm in de vierde heat echter als 18de geklasseerd, waardoor er weer wat gewonnen terrein werd ingeleverd en de Nederlander als 24ste aan de finale moest beginnen.

Voor Van Berlo leek het vanaf de 19de startpositie in de heats een onmogelijke opgave om zich voor de finale te plaatsen. De Lennox Racing Team-piloot reed echter een vijftal geweldige inhaalraces, met één keer een negende en twee keer een tiende plaats als hoogtepunten. Daarmee rukte Van Berlo op van de 56ste naar de 31ste positie en verzekerde zich toch van een plaats in de finale waarin alleen nog de 34 best geklasseerde rijders van start mochten gaan.

In de finale wist Haverkort bij de start vanaf plek vijf meteen een positie te winnen. Hoewel de jonge Nederlander in de daaropvolgende ronden wat plaatsen moest prijsgeven, behield hij op plek zeven de aansluiting met de kop van het veld en daarmee lag de Academy-pupil op koers voor een plek in de top tien van het eindklassement van het kampioenschap. Halverwege de race ging het echter mis. Haverkort schoot door een defect aan de stuurinrichting van zijn kart van de baan en moest opgeven. Van der Helm en Van Berlo reden vanaf hun 24ste respectievelijk 31ste startplaats een geweldige inhaalrace waarbij het Nederlandse duo eens te meer liet zien dat het met de snelheid wel goed zat. Van der Helm lag na de eerste ronde al op plek 16, om snel verder op te rukken en uiteindelijk op een meer dan uitstekende tiende plaats de finish te passeren. Van Berlo maakte zelfs 17 plaatsen goed en legde na 25 ronden beslag op de 14de positie. Door een tijdstraf werd Van Berlo uiteindelijk als 19de geklasseerd.

KNAF-bondscoach voor de karting Marco du Pau over de wedstrijden in Essay: “Ze hebben alle drie het hele weekend heel goed gereden en hadden de snelheid om hoog te eindigen. Kas was in de finale sneller dan de rijder op plek drie, maar merkte toen hij die wilde aanvallen dat er iets mis was met zijn stuurinrichting. Desondanks wist hij zich te handhaven, totdat een paar ronden later het onderdeel echt afbrak en hij niet meer kon sturen. Ontzettend zuur want hij had als een van de weinige rijders nog nieuwe banden en had de snelheid om derde te worden. Voor Tijmen en Glenn was het erg jammer dat ze in de kwalificatie met problemen te kampen hadden waardoor ze in de heats vanuit het midden- en achterveld moesten starten. In dit competitieve veld wordt een plek in de top tien dan al bijna onhaalbaar. Ze hebben zich echter uitstekend teruggevochten en hun snelheid tot en met de finale overduidelijk laten zien. In zo’n EK-weekend moet het van de kwalificatie tot en met de finale meezitten wil je een podium scoren, dat is maar weer eens duidelijk geworden.”