Formule 1

Wordt eens wakker FIA en Liberty Media: waarom die tweeslachtigheid?

Uitgegeven door Wim Boekel • 14 november 2018 09:48

Max Verstappen reed een briljante Grand Prix van Brazilië. De Nederlander passeerde beide auto’s van Mercedes en Ferrari en leek af te stevenen op een dominante overwinning. Een race waarvan niemand dacht dat er op Interlagos een overwinning door Red Bull uit het vuur gesleept kon worden. De jonge F1-coureur stal wederom de show.

FIA logo

Het is de reden waarom mensen op zondagmiddag een entreekaartje voor het circuit kopen of voor de televisie kruipen. Het is het vermaak waarvoor mensen aan de kant van de baan zitten of voor de televisie gekluisterd zitten. Wat er verder die middag gebeurde hoort ook bij de tragiek en heroïek van de Formule 1. Verstappen wordt als leider in de wedstrijd van de baan getikt door achterligger Esteban Ocon, die zichzelf van een ronde achterstand wil ontdoen. Ondanks een beschadigde auto zet de Red Bull-coureur de achtervolging in op de nieuwe wedstrijdleider Lewis Hamilton. Het is het bewijs dat er rondom een Verstappen altijd spektakel is.

De Nederlander heeft nog geen wereldtitel op zak, maar is met een paar Grand Prix-overwinningen al bijna groter dan Lewis Hamilton, Sebastian Vettel en Fernando Alonso bij elkaar. Een dergelijke coureur zorgt er voor dat de Formule 1 rendabel gemaakt wordt en voor Liberty Media commercieel interessant is. Met Verstappen is het ‘you hate him or you love him’, maar in beiden gevallen is het waarom je Formule 1 kijkt. Omdat er altijd wat gebeurt. Het kan niet anders zijn dat de Amerikaanse eigenaren smullen van de brutale aap uit Limburg.

Het is een topsporter eigen dat als hem een overwinning ontnomen wordt, de stoom uit zijn oren komt. Daarin is Verstappen met zijn gedrevenheid niet anders in. De Red Bull-coureur kwam in het parc ferme Ocon tegen en dat leidde tot enig duwwerk. Liberty Media smulde er wederom van en kon het niet laten om de video online te zetten met een grappige opmerking. Sterker nog, al snel volgden beelden van soortgelijke incidenten uit het verleden. Allemaal om de Formule 1 zo commercieel interessant mogelijk te maken. Waarbij het niet erger was dan wat duw-en-trek-werk op het voetbalveld na een overtreding en vele malen minder dat een vechtpartij bij ijshockey. In de ogen van de stewards was het allemaal te veel en zij legden de Nederlander een taakstraf op onder het motto ‘hij is een rolmodel’. De coureur heeft een voorbeeldfunctie voor kinderen, terwijl deze kinderen waarschijnlijk zo af en toe mogen opblijven om Rico Verhoeven weer een gevecht te zien winnen.

Het toont de tweeslachtigheid van de organisatie van de Formule 1. Aan de ene kant is Verstappen de coureur die er voor zorgt dat de Formule 1 een Cash Cow is, aan de andere kant is hij degene die elke keer het ‘haasje’ is bij een incident. Het mooie is dat de Limburger niet tot tien telt, maar op instinct reageert. Dat is waarom hij al in één zucht genoemd wordt met groten als Ayrton Senna en Michael Schumacher. Senna had hetzelfde voorval met Eddie Irvine en Schumacher met David Coulthard. Dat moet je niet uit de coureurs willen slaan met een taakstraf, want je verliest de charme van de Formule 1. Nu laat de organisatie slechts tweeslachtigheid zien door er van te smullen en toch te straffen.

Die brutale aap uit Limburg legt met zijn gedrag vele punten pijnlijk bloot. De Formule 1 wordt opgeschut, mensen kijken, houden van hem of haten hem vanwege zijn gedrag, maar ze stemmen wel weer af op de sport. Verstappen schopt tegen de ‘gentlemen agreements’ van de oude coureurs en wedstrijdleiders aan, rekt de regels op en gaat er af en toe overheen. Hij schopt de Formule 1 wakker uit haar winterslaap. Ondertussen ontwaken de FIA en Liberty Media, maar ze weten niet wat ze er mee aan moeten. Half wakker smullen ze er ondertussen al commercieel van, maar weten nog na vier jaar nog steeds niet wat ze met die jonge aanstormende grootheid uit Nederland aan moeten.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS