Karting • Karting Diversen

Joey van Splunteren wint in Koeweit na 24 uur racen in de woestijn: verschil 0.3 seconden! "Maar we hebben gewonnen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 maart 2019 09:06

KOEWEIT – Je zou het bijna vanzelfsprekend gaan vinden dat karter Joey van Splunteren wint, want de 27-jarige topcoureur uit Zaandijk wint bijna altijd. En jawel, ook afgelopen weekeinde won hij weer een race. Deze keer was het een wel heel speciale: de 24 uur van Koeweit. De snelle Nederlander was met Zain Racing uit Bahrein na 24 uur racen net iets sneller dan de nummer twee: 0,3 seconde!

Gulf Run Karting race podium met Joey van Splunteren

“Het gaat mij om de winst, waar ik ook rij. Ik wil echt alles winnen, alleen blijft dat wel lastig”, zei Joey opgewekt. Toch was hij in dit geval niet de enige rijder. Om de 24 uur te kunnen volbrengen reed hij in een team met vier andere rijders. Wel nam hij de meeste tijd in de kart voor zijn rekening. Hij reed twee stints van in totaal 5 uur en 35 minuten.

“’s Nachts ging ik heel snel. Toen ik in de kart stapte, lagen we op de derde plaats. Toen ik na drie uur en tien minuten het stuur overgaf aan een teamgenoot, hadden we veertig seconden voorsprong op de nummer twee.” Dat was op zich nog knap, want op een gegeven moment moest hij de pits opzoeken omdat de rem van zijn kart bleef hangen. Later hield zijn motor er plotseling mee op.

Joey van Splunteren Gulf Run Karting

Omdat Joey in de woestijn een middag- en een nachtstint reed, waren de temperatuurverschillen behoorlijk fors. Overdag reed hij in temperaturen van rond de 25 graden, ’s nachts koelde de temperatuur af naar zes, zeven graden. “Dat was wel echt koud, merkte ik toen ik zat te kijken naar een teamgenoot. Maar op het moment dat je zelf in de kart zit, heb je geen last van die kou.”

Uiteindelijk werd het nog een knap spannende race. Joey’s team moest het uitvechten met de tweede kart van het team. Ronde na ronde reden ze vlak achter elkaar. Die intense strijd duurde voort tot de laatste minuut van de etmaalrace. Uiteindelijk was het verschil op de finish een bizarre 0.3 seconden! “Maar we hebben gewonnen. Dat telt”, zei Joey.

De volgende race voor de Zaankanter is weer een ‘gewone’ sprintrace. Ditmaal wordt het circuit van Mariembourg in het zuiden van Wallonië het toneel. Daar rijdt hij de eerste ronde van het Benelux-kampioenschap. Een sterk bezette competitie waar traditioneel veel buitenlandse toppers aan meedoen. Zijn ambitie liet zich raden. “Daar hoop ik natuurlijk ook te winnen!”