Formule 1 • MOTO GP

Michael van der Mark: "Het was mooi om te zien dat we zoveel vooruitgang hebben geboekt"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 september 2024 21:03

Cremona, Italië - In de negende ronde van het seizoen 2024 waagde het FIM Superbike World Championship (WorldSBK) zich op nieuw terrein door voor het eerst te racen op het circuit van Cremona in Italië. Bij het World SBK-debuut op het circuit in Emilia Romagna gaven de BMW Motorrad-fabrieksrijders sterke raceprestaties na een ongelukkige kwalificatie. Het beste resultaat kwam op naam van Garrett Gerloff (USA / Bonovo action BMW Racing Team) met een vierde plaats in de tweede hoofdrace op zondag. Michael van der Mark (NED / ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) vocht zich naar de zevende plaats in beide hoofdraces. Het beste race-resultaat van Scott Redding (GBR / Bonovo action BMW Racing Team) was de twaalfde plaats op zondagmiddag. Kampioenschapsleider Toprak Razgatlioglu (TUR / ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) kon nog steeds niet racen na zijn zware crash op vrijdag in Magny-Cours (FRA). De lichte klaplong die hij opliep heeft meer tijd nodig om te genezen.

Michael van der Mark

BMW Motorrad fabrieksrijder Markus Reiterberger (GER) viel in voor het ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team in Cremona. Zijn taak was om de comeback van Razgatlioglu voor te bereiden. Er werd onder andere een nieuwe, extra motor gebruikt, waardoor Reiterberger beide hoofdraces achteraan de grid moest starten en in elke race twee lange tijdstraffen moest uitzitten. Desondanks wist hij zich terug te vechten en beide keren punten te scoren. Slechts een week na de seizoensfinale van het FIM Endurance World Championship (FIM EWC) maakte Reiterberger met veel succes de overstap naar World Superbike.

Vanaf de 15e plaats maakte van der Mark een sterke comeback in de eerste hoofdrace op zaterdagmiddag. Toen de race na 17 van de geplande 23 ronden werd stilgelegd - vanwege technische problemen - had van der Mark zich al opgewerkt naar de zevende plaats. Gerloff, die vanaf de 11e plaats was gestart, klom op naar de achtste plaats. Redding werd als 13e geklasseerd. Reiterberger, die achteraan het veld was gestart en zijn twee long-lap straffen had uitgezeten, vocht zich naar voren en eindigde als 14e.

In deze tweede hoofdrace was de enige richting voor de BMW-rijders vooruit. Vanaf de negende plaats klom Gerloff halverwege de race op naar de vijfde plaats en in de voorlaatste ronde haalde hij Alex Lowes (GBR / Kawasaki) in om vierde te worden. Van der Mark schoot bij de start van de 16e startplaats naar de 10e plaats en verzekerde zich uiteindelijk van de zevende plaats bij de finish. Redding viel aanvankelijk terug bij de start, maar vocht zich terug om als twaalfde te finishen. Reiterberger startte opnieuw achteraan en kwam als 15e over de finish.

Michael van der Mark, ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team (SP: 17 / R01: 7 / SP Race: 12 / R02: 7): “Het was een zwaar weekend, vooral het begin was moeilijk. We hebben geworsteld met het gevoel van de motor en de set-up. In de Superpole reden we een goede ronde, maar die werd helaas geannuleerd. Voor de races hebben we de data geanalyseerd en wat kleine veranderingen aangebracht aan de elektronica en de rijstijl. Tijdens het weekend begrepen we de motor beter en begrepen we hoe we het circuit moesten rijden. Ik heb veel geleerd, dus laten we zeggen dat het een zwaar weekend was, maar ook erg interessant, met veel dingen die we hebben geleerd. Het was mooi om te zien dat we zoveel vooruitgang hebben geboekt en ik moet blij zijn met P7 in de twee hoofdraces, ook met een paar goede punten.”

Razgatlioglu blijft leider in het kampioenschap. Na het missen van twee raceweekenden is zijn voorsprong nu 13 punten. Het kampioenschap gaat volgend weekend verder op MotorLand Aragón in Spanje.