Formule 1

Mercedes-teambaas over F1-debuut van Kimi Antonelli in Monza: 'Als we dat wisten hadden we een andere keuze gemaakt'

Uitgegeven door Frank Korsel • 9 oktober 2024 17:45

Kimi Antonelli debuteerde dit jaar tijdens het Grand Prix-weekend in Monza in een officiële Formule 1-sessie. De toekomstig Mercedes-coureur verving George Russell in de eerste vrije training namens het team waar de achttienjarige Italiaan volgend jaar voor uitkomt. Zijn eerste optreden verliep echter niet geheel volgens plan; na tien minuten crashte hij in Parabolica en was de sessie voorbij. Toto Wolff, teambaas van Mercedes, erkent in gesprek met Motorsport.com dat het debuut mogelijk iets te vroeg kwam.



Met ingang van volgend jaar vervangt Antonelli de naar Ferrari vertrekkende Lewis Hamilton bij Mercedes. Zodoende wilde de Duitse renstal hem alvast wat ervaring laten opdoen in een trainingssessie, maar dit leverde verre van het gewenste resultaat op. Als het aan Wolff ligt, zouden de Zilverpijlen met de kennis van nu een andere keuze hebben gemaakt. “Ik zeg niet dat het een fout was, maar ik denk dat we hebben onderschat hoeveel druk er op hem stond”, stelt de teambaas.

De Oostenrijker verklaart zijn stellingname nader: “We gaven hem de kans omdat we dat hadden afgesproken en vooraf bespraken we hoe we de sessie zouden benaderen. In de duizenden testkilometers die hij hiervoor heeft gedaan, maakte hij nooit een fout. Maar het is een geval apart wanneer je als achttienjarige coureur in je thuisland moet debuteren. Als we dat hadden meegenomen in onze overweging, dan was het verstandiger geweest om hem elders die kans te geven. Maar hij zal er wel van leren”, aldus Wolff.

Hoewel het eerste Formule 1-optreden dus niet goed verliep voor Antonelli, is Wolff nog altijd onverminderd enthousiast over de capaciteiten van de groeibriljant. De Mercedes-voorman is bereid veel te investeren in de toekomst van de jongeman die momenteel zesde staat in het Formule 2-kampioenschap. “Het team waarvoor een jonge coureur uitkomt, is een belangrijk fundament in zijn ontwikkeling. Daarom wilde we hem ook meteen bij Mercedes voegen zodat hij niet eerst te maken krijgt met de operationele processen bij andere teams.”

Wolff vervolgt: We willen het met hem (Antonelli) op de Mercedes-manier doen, dat betekent dat je ook investeert in crashes en andere fouten. We weten dat we een bepaalde verantwoordelijkheid hebben over zijn ontwikkeling en de resultaten. Het is geen gok, als dat het wel zou zijn, dan betekent dat dat wij niet in zijn kunnen geloven. We moeten hem simpelweg de tijd geven om zich te ontwikkelen”, besluit het Mercedes-kopstuk.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS