Formule 1

Over taakstraf Verstappen: "Dat wij robots proberen te maken van coureurs, maar dat is niet waar"

Uitgegeven door Frank Korsel • 6 oktober 2024 07:03

Johnny Herbert heeft tekst en uitleg gegeven over de taakstraf die Max Verstappen kreeg opgelegd tijdens het voorbije Grand Prix-weekend in Singapore. De drievoudig racewinnaar in de Formule 1 was onderdeel van de wedstrijdleiding gedurende het Grand Prix-weekend in Azië en zodoende mede-verantwoordelijk voor de totstandkoming van het besluit. De Formule 1-coryfee staat nog steeds achter de eerder gemaakte beslissing.



Verstappen moet binnenkort één dag vrijwilligerswerk verrichten namens de FIA als gevolg van grof taalgebruik tijdens een persconferentie in Singapore. Het incident zorgde voor veel reuring en ophef, Verstappen kreeg veel bijval van mensen die de straf onterecht vonden. Toch concludeert Herbert dat het wat hem betreft een juiste beslissing was.

Hij licht toe: “Gedurende de persconferentie in Singapore gebruikte Verstappen het F-woord. Deze media-momenten worden wereldwijd uitgezonden”, begon hij zijn betoog in gesprek met CasinoHawks. Er wordt meer gescholden dan ooit (in de Formule 1-wereld) bij een persconferentie is daar geen ruimte voor, Er waren ook journalisten die beweerden dat wij robots proberen te maken van coureurs, maar dat is niet waar. We vragen ze gewoon om niet te schelden. Wat mij betreft is dat het juiste.”

Het euvel werd al snel bij de stewards neergelegd. Zij veroordeelden de Red Bull-coureur uiteindelijk tot de taakstraf. “We hebben twintig minuten tot een half uur een open gesprek gevoerd met Max. Het was een moeilijke situatie. In zijn gezicht (Verstappens) kon je zien dat hij pissig was, maar toen hij wegging had hij begrip voor de situatie. Hij verweet de stewards niks en begreep waarom die regels er waren”, vertelt Herbert over de dialoog met Verstappen voorafgaand zijn straf.

Over de strafmaat, die inmiddels beruchte taakstraf, was Herbert duidelijk. “Als stewards hebben we een scala aan middelen waarmee we coureurs kunnen bestraffen. We hadden hem een boete kunnen geven, maar wat ons betreft had het meer nut om hem iets te laten doen met betrekking tot sociale verantwoordelijkheid. Wat dat zal zijn, is aan Max en de FIA.”

Tot slot liet de zestigjarige Brit ook nog iets los over de protestactie van Verstappen als gevolg van de straf: hij weigerde antwoord te geven op vragen tijdens persmomenten. “Dat toonde Max’ rebels kant, dat waardeer ik ook aan hem. Dat maakt Max, Max. Maar wat mij betreft wordt er simpelweg te veel gescholden, ik zou niet willen dat mijn vijfjarige kleinkind daarnaar kijkt”, aldus Herbert.

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS