Formule 1

Adrian Newey vertelt over 'enorme spijt' na dood Ayrton Senna

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 september 2023 04:06

Adrian Newey gelooft dat hij de overstap van actieve terug naar passieve vering in 1994 'volledig heeft verknald', waardoor de Williams van dat jaar 'heel, heel moeilijk te besturen' was. Het was de raceauto waarin Ayrton Senna dodelijk verongelukte.

Ayrton Senna best F1 driver of all time


De huidige technisch directeur van Red Bull maakte bij Williams een andere dominante periode door in zijn carrière toen hij aan het hoofd stond van hun ontwerpteam in het begin van de jaren 90. Het seizoen van 1994 werd getroffen door een tragedie toen drievoudig wereldkampioen Ayrton Senna tijdens de Grand Prix van San Marino om het leven kwam op Imola na een crash in de Tamburello corner, slechts een dag na de dood van Roland Ratzenberger op hetzelfde circuit.

Bijna dertig jaar na dat donkere weekend gaf Newey toe dat de Williams van dat jaar ‘aerodynamisch instabiel’ was nadat er enorme regelwijzigingen waren doorgevoerd om te proberen de toen dominante kracht van de sport in te tomen - hoewel Senna's controle over de auto ‘buitengewoon’ was.

Senna verliet eind 1993 McLaren om zich bij Williams aan te sluiten in een zoektocht naar een vierde titel, waarbij het team McLaren had afgelost aan de top van de sport. De innovatie van actieve vering speelde daarin een belangrijke rol, maar toen deze werd afgeschaft, zorgde de terugkeer naar passieve vering ervoor dat de Williams een heel andere auto werd om mee te rijden.

In eerste instantie ging Newey - die in zijn carrière met zeven verschillende wereldkampioenen heeft gewerkt - dieper in op hoe Senna anders was dan de anderen. “Het was helaas een erg korte relatie", vertelde Newey aan Formula 1's Beyond the Grid podcast toen hem werd gevraagd hoe het was om met de Braziliaanse grootheid te werken.

"Ik denk dat ik hier niet zo slecht in ben als vroeger, maar een deel van mijn competitiviteit was dat als je iemand als Ayrton hebt waar je jaar na jaar tegen vecht, dat hij dan een soort van vijand is - zonder hem te demoniseren."

"Ik ontmoette hem af en toe, maar sprak nooit echt met hem totdat hij voor het eerst de fabriek bezocht eind 1993. Ik werd aan hem voorgesteld en toen was het meteen: 'Kan ik het windtunnelmodel zien?' Dus we liepen naar de windtunnel. Hij zat meteen op zijn knieën en keek onder de auto, wilde weten wat we anders hadden gedaan, wat er anders was aan deze auto dan aan de auto van vorig jaar, waarom we dit hadden gedaan, enzovoort, enzovoort. Hij was fenomenaal nieuwsgierig.”

"Je zou kunnen zeggen dat hij dat niet hoefde te weten. Maar voor hem wilde hij gewoon elk beetje informatie dat hij maar kon hebben, want dat zou hem op een bepaald punt in de toekomst van pas kunnen komen. Ik denk dat ik dat uniek aan hem vond, waarschijnlijk meer dan aan elke andere coureur met wie ik te maken heb gehad."

Nadenkend over het seizoen 1994 gaf Newey toe dat de overgang naar passieve vering ten koste ging van de rijeigenschappen van de auto - iets wat hij achteraf gezien zou hebben veranderd aan de auto. “Ongeacht wat de oorzaak was van het ongeluk op Imola, het enige wat je zeker kunt zeggen over de auto is dat hij aerodynamisch instabiel was", gaf Newey toe.

"We hadden twee jaar actieve vering gehad en, het is mijn schuld, ik heb de aerodynamica volledig verknoeid door terug te gaan naar passieve vering en het veel grotere rijhoogtebereik waarmee dat gepaard gaat. Het was een hele, hele moeilijke auto om mee te rijden en hoe hobbeliger het circuit, hoe erger het werd. Imola was een behoorlijk hobbelig circuit, dus wat hij met die auto deed was heel bijzonder, en dat kon hij al in de kwalificatie."

"Ayrtons zelfvertrouwen in zijn wagenbeheersing was enorm, hij zou het altijd proberen. Zijn wagenbeheersing en zijn concentratie waren buitengewoon."

 

MEER NIEUWS...
P1 Travel - Bezoek je droomevenement!

Babe-box

Xtra

COLUMNS