Formule 1

Analyse: Op deze drie cruciale punten verloor Charles Leclerc de pole position aan Max Verstappen

Uitgegeven door Frank Korsel • 26 november 2023 11:02

ABU DHABI – Max Verstappen veroverde de laatste pole position van het seizoen op het circuit van Yas Marina. In een tijd van 1m23.445s scheurde hij over het duurste circuit ooit op jacht naar de laatste pole voor de RB19. Hij hield Charles Leclerc in zijn Ferrari achter zich. De Ferrari-coureur voltooide de ronde in een tijd van 1m23.584s, maar waar lag precies het verschil?

Charles Leclerc Max Verstappen

Het verschil tussen de twee coureurs was aan het einde van hun snelste ronde 0,139s. Leclerc kon het tempo van Verstappen aardig volgen, maar uit data blijkt dat de Monegask op enkele cruciale punten in de ronde relatief veel tijd verloor. In de eerste bocht verloor Leclerc ruim een tiende van een seconde. De Ferrari kan veel minder snelheid meenemen de eerste bocht in. Het grootste verschil tussen Verstappen en Leclerc is maar liefst 34 kilometer per uur.

null

Ook in de hairpin achter op het circuit verliest Leclerc significant veel tijd. Leclerc moet eerder snelheid minderen om de bocht te halen. Hierdoor verliest hij niet zozeer veel tijd in de bocht, maar vooral bij het aanremmen.

null

Op het lange rechte stuk wat hierop volgt, wint Leclerc bijna een tiende goed, maar trekt de Honda-krachtbron van Verstappen op het einde van het rechte stuk door naar 329 kilometer per uur, terwijl Leclerc uiteindelijk niet verder komt van 326 kilometer per uur.
Bij het aanremmen verliest Leclerc opnieuw veel tijd op Verstappen.

null

Het gedichte gat loop in de remzone op naar bijna drie tienden van een seconde. Op de rechte stukken loopt Leclerc weer in, net als in de hogesnelheidsbocht 9. In bocht 11 verliest Leclerc opnieuw kostbare tijd en loopt het verschil op tot ruim drie tienden. In het laatste deel van de sector maakt de vijfvoudig Grand Prix-winnaar nog wat tijd goed, maar moet hij alsnog bijna anderhalve tienden toegeven op zijn concurrent.

null

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS