Karting • Rotax Euro

BMC-kampioen Maxim Dirickx gaat naar de WK in Bahrein en onderstreept topvorm tijdens Golden Trophy

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 november 2021 15:43

GENK – Voor kartpiloot Maxim Dirickx kan het niet op in Genk. Op het Limburgse circuit pakte de snelle karter, uitkomend voor het topteam van Schepers Racing, ruim een week geleden de titel in de DD2-klasse van het BMC-kampioenschap én won hij een ticket voor deelname aan de Rotax Max Grand Finals in Bahrein, het officieuze WK voor Rotax Max-piloten. Afgelopen weekeinde werd hij knap zevende tijdens de internationale Golden Trophy. De snelheidsduivel uit Kontich verkeert in topvorm. En dat is een aangename conclusie, zo aan de vooravond van het WK in december.

Maxim Dirickx

In Genk eindigde Maxim tijdens de laatste ronde van het BMC-kampioenschap als vierde in het dagklassement. Het was ruimschoots voldoende om zich te verzekeren van de titel. “In de finale regende het, dat was nog lastig. Op een droge baan ging ik wel heel snel”, blikte Maxim terug. “Ik werd Belgisch kampioen en ik heb dus een ticket gewonnen. Het is mijn eerste keer dat ik naar de Grand Finals mag. In Bahrein nog wel, heel speciaal.”

Dirickx heeft nog nooit gereden op de baan in het Midden-Oosten. Wel weet hij van videobeelden een beetje wat hij kan verwachten. “De baan ziet er heel leuk uit, hij is technisch en snel. Ook leuk dat we er in het donker mogen racen. Ik heb geen al te hoge verwachtingen omdat ik weet dat daar heel sterke tegenstanders gaan zijn. Ik wil gewoon mijn beste resultaat mogelijk gaan rijden. We zien wel wat ervan komt.”

Voor Maxim is zijn ticket een bewijs dat hij in de DD2-klasse zijn draai gevonden heeft. Dit seizoen is hij constant voorin te vinden. Het is nota bene pas zijn tweede seizoen als wedstrijdkarter. Toen deed hij vooral ervaring op. “Vorig jaar heb ik het BNL-kampioenschap gereden, de eerste paar wedstrijden van Chrono en twee Europese wedstrijden in Duitsland en Italië.”

Het aantal wedstrijden was door corona echter behoorlijk beperkt. Dit seizoen waren er gelukkig weer volop races en heeft Maxim veel bijgeleerd in de Rotax Max-schakelkart. Vanwege zijn grote en internationale deelnemersveld was de Golden Trophy van afgelopen zondag een mooie opwarmer voor de Grand Finals. Dat hij in die zware competitie zevende werd, gaf hem dan ook een goed gevoel voor ‘Bahrein’. “Dat geeft zelfvertrouwen.”

Zijn deelname aan de Grand Finals is een voorlopig nieuw hoogtepunt in zijn carrière. Terugblikkend concludeert Maxim dat hij blij is dat zijn vader ooit een kartje voor hem kocht. “Dat was toen ik zes jaar. Ik was helemaal into auto’s.” Toch raakte hij niet meteen verslingerd aan de kartsport. “We zijn destijds wel vaak gaan rijden, maar mijn interesse lag vooral bij tennis en voetbal.”

Maxim Dirickx

Tot twee jaar geleden. “Een vriend van me zei dat ik eens in een DD2-kart moest proberen. Zo kwam ik bij Schepers Racing terecht. En voetbal ging op dat moment niet zo goed. Mijn vader zei: als we gaan karten dan wil ik dat je er alles voor geeft en de sport serieus neemt. Daar heb ik ja op gezegd.”

Spijt van de beslissing om te stoppen met voetbal heeft hij geen moment gehad. “Ik kan me in het karten veel beter uitleven en ook beter presteren dan in voetbal.” Zo is het dus toch nog goed gekomen met Maxim. Hij leek tenslotte al vanaf jonge leeftijd voorbestemd om in de racerij terecht te komen. “Mijn vader heeft een oldtimergarage. Ik ben tussen de auto’s opgegroeid. En nu ben ik in de BMC voor het eerst kampioen geworden. Dat is geweldig. Emotioneel ook, want we hebben er heel hard voor gewerkt.”

Komend weekeinde kan hij nog eens aan zijn zelfvertrouwen werken voordat hij naar Bahrein gaat, want in Genk staat de laatste ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max op het programma. “Daar hoop ik natuurlijk ook weer ver van voren te zitten. We zullen zien.”

Maxim Dirickx wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door 911 Motorsport, Listed Properties, Suber Factory en 911 Heaven.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS