Formule 1

Claire Williams doet onthulling over problemen en pay-drivers in moeilijke jaren

Uitgegeven door Frank Korsel • 19 september 2024 12:46

Het team van Williams is al enkele jaren bezig aan hun wederopstanding. Enkele jaren geleden ploeterde het team zowel op financieel als op sportief gebied. Door een kapitaalinjectie van Dorilton Capital krabbelt het team weer op richting de top van de sport. Na het vertrek van Frank Williams nam zijn dochter Claire het team over. Zij vertelt openhartig over deze jaren. Ze onthult dat de problemen bij het team echt groot waren. Williams kon niet eens het salaris van de coureurs betalen.

Claire Williams F1


In 2013 nam Claire het stokje over van haar vader. In de jaren 2014, 2015 en 2016 ging het Williams goed af. Ze scoorden pole positions en meerdere podiumplekken. In 2014 eindigde het team op de derde positie in het constructeurskampioenschap. Enkele jaren laten stond de vlag er in Grove heel anders voor.

Lance Stroll maakte in 2017 zijn debuut naast Felipe Massa. Toen de Braziliaan het jaar hierop de sport definitief verliet, werd het ‘talent’ Sergej Sirotkin binnengehaald. Het enige dat de Rus aantrekkelijk maakte was de dikke portemonnee.

In de Business of Sport-podcast deelde Williams haar ervaringen in deze moeilijke tijd: “Eerst hadden we het geld om de coureurs te betalen. Ik had Felipe en Valtteri en zij verwachtten ook dat ik ze zou betalen. In mijn latere tijd, betaalden we onze coureurs niet echt. En dat voelt niet goed. We betaalden ze dan maar wat kleinere bedragen, omdat dat het juiste is om te doen, maar het was allemaal erg moeilijk", begint Williams openhartig.

Williams doet uit de doeken dat er meerdere teams waren in de tijd tussen 2017 en 2020 die moeite hadden om hun coureurs een dikbelegde boterham aan te bieden: “Er waren in die periode heel wat teams die hun coureurs niet veel betaalden. Ze kregen bij ons veel minder dan een miljoen, veel minder. Misschien maar één of anderhalve ton. Dat was zo, omdat een van de bezittingen die je in de Formule 1 moet verkopen als het niet zo goed gaat, een racezitje is. Dat moest ik uiteindelijk dan ook doen: een stoeltje verkopen en paydrivers binnenhalen."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS