Formule 1

Diskwalificatie voor Gasly: Fransman start GP Azerbeidzjan achteraan

Uitgegeven door Frank Korsel • 14 september 2024 18:30

Pierre Gasly is geschrapt uit de uitslag van de kwalificatie voor de Grand Prix van Azerbeidzjan. De FIA heeft de coureur en zijn team, Alpine, een ferme tik op de vingers gegeven nadat de autosportfederatie ontdekte dat de brandstofstroom niet in lijn is met reglementen. De brandstof liep namelijk te snel door de motor, concludeert de FIA. De Fransman mag wel meedoen aan de race, maar moet de race vanuit het achterveld beginnen.



De winnaar van de Grand Prix van Italië in 2021 had zich in Baku als dertiende gekwalificeerd, maar heeft daar nu dus niks meer aan. De wedstrijdleiding concludeert dat er sprake is van een technische overtreding. Een verwoede poging van Alpine om aan te tonen dat ze geen voordeel haalde uit de situatie, bleek tevergeefs.

Het zijn sowieso roerige tijden voor de Franse renstal. Alpine heeft tot nog toe slechts dertien constructeurspunten binnengesleept en staat daarmee op een schamele achtste plaats in de teamrangschikking. Bovendien wordt er intern vergaderd over een mogelijke motorswitch, het is niet onwaarschijnlijk dat Alpine vanaf 2026 met Mercedes-motoren rijdt. Dat gegeven heeft voor de mogelijke opschudding gezorgd binnen de gelederen van Alpine, het Formule 1-team is namelijk onderdeel van de Renault Group.

En nu dus de diskwalificatie van Pierre Gasly. Benieuwd naar het volledige verdict van de FIA wat deze casus betreft? Lees dan het onderstaande document.

null

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS