Formule 1

Formule 1: VSC-finishtheorie aan het licht nadat George Russell schreeuwde om interventie rode vlag

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 maart 2024 15:51

Na de ‘vreemde laatste ronde’ van vorig jaar tijdens de GP van Australië vindt Formule 1-analist voor Sky Sports en F1TV Bernadette Collins dat de wedstrijdleiding de juiste beslissing heeft genomen om de race van zondag niet af te breken toen George Russell crashte.

George Russel Mercedes Grand Prix F1


Russell crashte zwaar in bocht 6 in de voorlaatste ronde van de Grand Prix. Zijn crash kwam op het moment dat raceleider Carlos Sainz aan zijn laatste ronde begon. Hoewel Russell in een schrijnend radiobericht om rode vlaggen schreeuwde terwijl hij met zijn auto op zijn kant midden op het circuit lag, koos de wedstrijdleiding in plaats daarvan voor een Virtual Safety Car (VSC).

Martin Brundle zei dat de ‘situatie schreeuwde om een rode vlag’. Zijn collega Collins van het Sky Sports-team is het daar echter niet mee eens. Als de rode vlag was gezwaaid, had dat een late stop betekend zoals vorig jaar, toen de race werd hervat met een rollende start aan het einde van ronde 58, wat samenviel met de geblokte vlag.

"Ik denk dat het de juiste beslissing was", vertelde de voormalige strateeg van Aston Martin aan de Sky F1-podcast. "We begonnen op dat moment net aan de laatste ronde, dus de leiders waren net over de streep. Als je nu met een rode vlag zwaait, komt de leider de pitstraat in en dat is het dan.”

"Dus de delta waar coureurs naartoe werken tussen een rode vlag en een VSC is dezelfde delta. Onder de VSC proberen ze waarschijnlijk dichter op elkaar te rijden dan bij een rode vlag. Het heeft geen zin om heel dicht bij een ander te rijden bij een rode vlag.”

"Maar met de VSC gaat iedereen langzamer rijden, de coureurs hebben informatie gehad over waar het incident heeft plaatsgevonden." Volgens mij was Lance Stroll als eerste ter plaatse. Ik weet niet hoe snel hij informatie heeft gekregen via de radio.”

"George zit in een erg moeilijke situatie. Hij belde meteen over de radio, met de vraag wat het juiste is om te doen. De gele vlag en vervolgens de dubbele gele vlag kwamen er voordat Lance Stroll bij de auto van Russell arriveerde.”

"Het gaat redelijk snel. Ik weet zeker dat het voor George voelde als een mensenleven in die situatie, omdat hij niet kan zien wie er aankomt. Je kunt horen hoe zijn engineer hem probeerde te vertellen wanneer er een auto aan kwam. Maar dat is eng om dat in de auto te horen te krijgen als je niets kunt zien.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS