Karting • Rotax Euro

Karttalent Boaz Maximov pakt BMC-titel na bloedstollende finale en richt vizier op de Grand Finals in Bahrein

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 november 2021 14:45

GENK – Na een superspannende race in Genk zette karter Boaz Maximov met een grote grijns zijn helm af. Het negenjarige karttalent uit Steenwijk had zojuist met een voorsprong van drie honderdsten van een seconde gewonnen. Het was de ultieme afsluiting van het BMC-kampioenschap want met die overwinning op zak had hij zich definitief verzekerd van de titel in de Rotax Max Micromax-klasse. Bovendien won hij een ticket voor deelname aan de Grand Finals, het officieuze WK voor Rotax Max-rijders.

Boaz Maximov kampioen BMC Micro Max

“Dit is mijn eerste titel”, jubelde hij. “Bij de BNL had ik ook kampioen kunnen worden, maar door het schrapresultaat lukte dat niet. Ik ben heel blij dat het nu wel gelukt is.” Dat deed hij door zowel de prefinale als de finale te winnen in Genk. Op een nieuw frame nog wel. “Ik heb dit weekend in de voor het eerst in de Birel-kart geracet als training voor de Grand Finals, omdat we daar in een Birel moeten rijden. De rem is zo anders dan mijn eigen kart van Kart Republic. Ik vind wel het stuurtje wat fijner.”

Toch slaagde hij erin het hele weekeinde voorin mee te doen en dus beide races te winnen. In de finale werd pas in de laastste meters duidelijk wie de race zou winnen, zo close was het tussen drie rijders, van wie Boaz er één was.

“Ik vond het wel spannend. Het was op het nippertje”, blikte de talentvolle karter terug op een enerverende race. Diverse keren reed hij daarin aan kop, maar ook een aantal keer op de tweede plaats. “Ik dacht: laat ik ook even slipstreamen voor een beetje snelle tijd. Dan kunnen we een beetje wegrijden. In de laatste ronde had ik het wel moeilijk, want de nummer drie zat de hele tijd links. Stak hij naar binnen, dan ik naar buiten.”

Samen met de twee andere rijders snelde Boaz zij aan zij door de laatste bocht voor de finish. In de laatste tien meter slaagde hij erin nog een halve kartlengte voorsprong te pakken. Zo kwam de jonge Overijsselaar als eerste over de finish en was het kampioenschap binnen.

“Het ging precies volgens plan”, zei de ambitieuze karter. “Het was wel veel mooier geweest als ik los had gereden, want in de prefinale was ik vijf seconden weggereden en dat is zeker wel wat beter. Ook jammer dat Tom Papenburg (zijn grote concurrent in andere kampioenschappen dit seizoen, red.) er niet was. Dat was een mooi gevecht geworden.”

Boaz Maximov close finish

Met name de nummer twee was sterk in de finale. Die reed in de laatste ronde lange tijd op kop. Toch verwachtte Boaz dat hij nog kon winnen. “Het was een buitenlander en die had hier nog geen wedstrijden gereden. En hij kende me nog niet. Dus ik dacht dat ik nog kon winnen”, klonk het logisch.

Nu is hij dus kampioen, met grote voorsprong. “Dat voelt fijn.” Toch is het ene kampioenschap het andere niet, vond Boaz. “Als je het hele seizoen op één en twee hebt gereden, dan is dat niet zo heel mooi. Maar als je een paar keer een slechte kwalificatie hebt en dan verder naar achteren moet starten en naar de top drie rijdt, dan is dat een mooiere manier om kampioen te worden, vind ik.”

Boaz Maximov deed in de BMC een beetje van beide. En dus mocht hij bij de huldiging de mooiste beker uit zijn carrière tot dusver boven zijn hoofd heffen. Ook won hij een ticket voor de Grand Finals in Bahrein in december. Uiteraard keek hij reikhalzend uit naar die prestigieuze seizoensaflsuiter, dit jaar dus op een exotische locatie.

“Maar volgende week eerst nog de BNL Golden Trophy in Genk”, wist hij. “En de week erop naar het NK, ook in Genk. En dan naar Bahrein. Ik ben dan ook jarig, op 14 december. En mijn monteur is op 15 december jarig. Dus feestje, feestje!”

Boaz Maximov wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Max Machinery en Boss Machinery.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS