Formule 1

Max Verstappen oppermachtig en onbedreigd naar P1 in kwalificatie GP België + UITSLAG

Uitgegeven door Frank Korsel • 27 juli 2024 15:12

Max Verstappen heeft in de kwalificatie voor de Grand Prix van België de snelste tijd gereden. De Nederlander was in zijn Red Bull RB20 oppermachtig en zonder twijfel de snelste man op de baan. Toch mag Charles Leclerc op pole position starten door de eerste gegeven gridstraf van Verstappen. Sergio Perez reed voor zijn doen een goede kwalificatie en noteerde de derde tijd. Lewis Hamilton en Lando Norris completeerden de top vijf.

Formule 1 kwalificatie Max Verstappen

Q1
Op de natte baan was het Oscar Piastri die als eerste een snelle tijd reed. Op de intermediates reed Max Verstappen al snel naar de snelste tijd. Hij was direct bijna anderhalve seconde sneller onder de verraderlijke omstandigheden op het circuit van Spa-Francorchamps. Met de minuut verbeterde de staat van de baan, wachtend op de regen die zou komen. Hoewel er een nieuwe wolkbreuk werd voorspeld werd de baan alsmaar droger. Dat bewees ook Daniel Ricciardo die naar de tweede tijd schoot, wachtend op Charles Leclerc die deze positie overnam, maar nog altijd achter Verstappen. Ook Oscar Piastri had het tempo goed te pakken. Hij reed een halve seconde sneller over het zeven kilometer lange circuit in de Belgische Ardennen. Na een cooldown ronde zette ook Verstappen weer aan, die met het mes tussen de tanden over het circuit schoof. Hij verbeterde zijn tijd naar een 1:54.038, ruim zes tienden sneller. De baanprogessie was ook in het laatste deel van Q1 goed zichtbaar.

UITVALLERS: Nico Hulkenberg, Kevin Magnussen, Yuki Tsunoda, Logan Sargeant en Guanyu Zhou

Q2
Na de eerste run in het tweede deel in de kwalificatie was Verstappen afgetekend de snelste man op de baan, gevolgd door Lando Norris en Alexander Albon. Zes minuten voor het einde van de sessie lieten meerdere coureurs weten dat de regen toch weer toenam. Toch gingen de coureurs sneller over het Belgische asfalt. Onder anderen Verstappen, Russell, Piastri, Hamilton, Leclerc en Sainz verbeterden onder nattere omstandigheden hun tijden.

UITVALLERS: Alexander Albon, Pierre Gasly, Daniel Ricciardo, Valtteri Bottas en Lance Stroll

Q3
De anticipatie was hoog bij de start voor het laatste deel van de kwalificatie. Gaat die regen vallen of niet? Dat was bij aanvang van Q3 de vraag die boven de markt hing. Na de eerste run had Verstappen de snelste tijd in handen, Perez en Hamilton volgden op zes en acht tienden. Beide Ferrari's en Max Verstappen reden de laatste run met een nieuwe set softs, terwijl ze de eerste run met een gebruikte set reden. Aan het einde van de rit was het Verstappen die oppermachtig was in de kwalificatie. Hij hield iedereen achter zich, maar Charles Leclerc start de race morgen vanaf pole position door de gridstraf van de Nederlander.


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS