Formule 1

Michael Andretti geeft eigendom Andretti Global op na F1-afwijzing

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 september 2024 18:01

Michael Andretti staat op het punt zijn eigendomsbelang in Andretti Global op te geven, slechts enkele maanden nadat het team werd afgewezen voor deelname aan de Formule 1. Dit melden recente berichten.

Michael Andretti, F1


Volgens Sportico is Andretti van plan bij het team te blijven, maar in een meer strategische rol in plaats van een operationele. Meerdere bronnen bevestigen dat Andretti afstand zal doen van zijn eigendomsbelang in het motorsportbedrijf dat hij sinds 2002 leidde.

Het team, voorheen bekend als Andretti Autosport, ontving in 2022 een aanzienlijke investering van Dan Towriss en diens holding Group 1001, waarna de organisatie werd omgedoopt tot Andretti Global. Het nieuws over Andretti's vertrek suggereert dat Towriss de operationele taken zal overnemen.

In februari 2022 diende Andretti Global een aanvraag in bij de FIA om toe te treden tot de Formule 1. Ondanks goedkeuring van de FIA in oktober 2023, werd de aanvraag uiteindelijk op 31 januari 2024 afgewezen door Formula One Management (FOM). Als redenen werden onder andere een mogelijk gebrek aan competitiviteit en onvoldoende toegevoegde waarde voor het F1-kampioenschap genoemd.

De zaak kreeg nog een staartje toen het Amerikaanse ministerie van Justitie een antitrustonderzoek startte naar Liberty Media, eigenaar van FOM, om te bepalen of de afwijzing van Andretti legaal was. Mario Andretti beweerde dat Liberty Media CEO Greg Maffei hem had gezegd: "Mario, ik zal alles in mijn macht doen om ervoor te zorgen dat Michael Andretti nooit in de Formule 1 komt."

Andretti Global en Dan Towriss hebben nog niet gereageerd op verzoeken om commentaar.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS