Rally

Ott Tanak bepaalt met zijn Hyundai i20N Rally1 het tempo in de warming-up van de 80e Rally van Polen

Uitgegeven door Peter Vader • 27 juni 2024 13:45

Hyundai-ster Ott Tänak heeft zijn goede vorm van het FIA World Rally Championship voortgezet en won donderdagochtend de shakedown tijdens de ORLEN 80e Rally van Polen in zijn i20 N Rally1. De Estse coureur begint deze zevende ronde van de 2024-serie daarmee erg goed, na zijn overtuigende overwinning in Italië de vorige keer. Door fans getipt als de favoriet voor glorie op de supersnelle onverharde wegen van Polen, was Tänak 1,1 seconde sneller dan zijn naaste uitdager, teamgenoot Thierry Neuville, tijdens de warming-up van Lubiewo.

Ott Tänak FIA World Rally Championship won donderdagochtend shakedown  ORLEN 80e Rally van Polen

Tänak heeft nog een oude rekening te vereffenen met de Rally Poland, die nu terugkeert naar het FIA WRC-kampioenschap, na een onderbreking van zeven jaar. Een lekke band beroofde hem van wat zijn eerste overwinning zou zijn geweest in de slotfase van de editie van 2016. “Ik vind deze rally erg leuk, maar ik heb hem nog nooit kunnen winnen”, zei Tanak en vervolgde: “Het is een doel waarvoor ik zou willen vechten, maar laten we eens kijken voor het weekend. Het zal een erg veeleisende rally worden, met een gemiddeld erg hoge snelheid. We hopen dat we een goede verkenning hebben gedaan – dat is hier het cruciale onderdeel.”

Kampioenschapsleider Thierrry Neuville zorgde voor veel vermaak voor de fans toen hij tijdens zijn eerste shakedown-run iets te wijd ging, een baal afsneed met de achterhoek van zijn Hyundai en daardoor wat schade aan het bodywork opliep. Aan het einde van de race had hij een voorsprong van 0,7 seconde op de als derde geplaatste M-Sport Ford Puma-coureur Adrien Fourmaux.

ORLEN 80e Rally van Polen Foto 2

De Poolse winnaar van 2016 - Andreas Mikkelsen - werd vierde in een andere Hyundai, met slechts twee tienden van een seconde voorsprong op debutant Mārtiņš Sesks. Sesks, afkomstig uit Letland, rijdt in een niet-hybride Puma en zette bij zijn vierde klassementsproef in de 80e Polen Rally, direkt maar een knappe vijfde tijd neer.

Elfyn Evans werd tweede na zijn eerste shakedown-run, maar viel tegen het einde van de sessie terug naar de zesde plaats. Achter hem stond Toyota GR Yaris-collega Kalle Rovanperä, die dit evenement startte met het ontbreken van een goede voorbereiding, nadat hij was ingevlogen om Sébastien Ogier op het laatste moment te vervangen vanwege diens aanrijding tijdens een verkenningssessie.

“Gisteren hebben we 14 uur verkenning gedaan”, onthulde Rovanperä. “Het is niet gemakkelijk, onze test betrof de vijf kilometer die we zojuist hebben afgelegd. Laten we kijken of we het team een beetje kunnen helpen en indruk kunnen maken op de fans."

De achtste plaats ging naar Toyota-ster Takamoto Katsuta, terwijl Grégoire Munster als negende eindigde. De equipes zullen later op de donderdagavond een superspecial af te werken hebben, die start om 19:05 uur start in de Mikołajki Arena.

ORLEN 80e Rally van Polen Foto 3

ORLEN 80e Rally van Polen Foto 4

ORLEN 80e Rally van Polen Foto 5

ORLEN 80e Rally van Polen Foto 6

ORLEN 80e Rally van Polen Foto 7

Bron foto's: WRC - FIA World Rally Championship



ORLEN 80e Rally van Polen Foto event banner

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS