Rally

Kalle Rovanpera behaalt een van de meest opmerkelijke overwinningen in FIA WRC in 80e Rally van Polen!

Uitgegeven door Peter Vader • 30 juni 2024 20:00

Kalle Rovanperä behaalde zondag één van de meest opmerkelijke overwinningen in de geschiedenis van het FIA World Rally Championship tijdens de ORLEN 80e Rally van Polen. Regerend wereldkampioen Rovanperä, die in 2024 een vooraf geselecteerd meer beperkt evenementenprogramma afwerkt, had zelfs nooit gepland om aan deze rally te beginnen, maar werd op het laatste uur door zijn werkgever Toyota Gazoo Racing-team opgeroepen om Sébastien Ogier te vervangen. Ogier werd dinsdag tijdens een verkenning buitenspel gezet door een ongeval, waardoor Rovanperä en bijrijder Jonne Halttunen minder dan 48 uur de tijd hadden om zich voor te bereiden.

ORLEN 80e Rally van Polennull

Die hectische voorbereidingen leken niet al te veel invloed op de Fin te hebben toen hij naar zijn 13e overwinning in zijn carrière raasde achter het stuur van een Toyota GR Yaris Rally1, waarbij hij teamgenoot Elfyn Evans in een Toyota 28,3 seconden voorsprong gaf op Hyundai-rivaal Andreas Mikkelsen.

Rovanperä begon de laatste etappe 9,4 seconden voor Mikkelsen, maar de poging van de Hyundai-coureur om een tweede overwinning in de Rally van Polen te behalen, werd verijdeld toen hij met een band van de velg naar het einde van de openingsproef strompelde. Hij zakte bij de finish terug naar de zesde plaats toen M-Sport Ford-man Adrien Fourmaux het podium completeerde, 14,4 seconden achter Evans.

“Het was een geweldige week,” glimlachte Rovanperä. “Ik moet zeker zeggen dat we behoorlijk hard hebben gewerkt en dat we nu erg moe zijn. Ik denk dat het beste is dat we hier zijn gekomen, en het was geen slecht idee om te komen. We hebben het team veel geholpen en veel punten gepakt voor het constructeurskampioenschap, dus we hebben onze tijd niet verspild."

ORLEN 80e Rally van Polen schade wielkast Mikkelsen

Mikkelsen jaagde op zijn eerste overwinning sinds 2016 en leidde zelfs tot en met vrijdag, totdat hij in de voorlaatste klassementsproef achter Rovanperä gleed. Het rondslaande rubber scheurde de achterwielkast van zijn Hyundai i20 N uit elkaar en de Noor koos ervoor om de slotfase van de proef in en laag tempo te beëindigen. “Het was triest wat er vandaag is gebeurd”, zei hij. “Wij hadden echt pech. Het juiste om daarna te doen, was om de auto terug te brengen naar het team.”

De vierdaagse rally was gezegend met warm weer en zorgde voor veel drama, wat het aanwezige publiek op het puntje van hun stoel deed zitten, waarbij de coureurs onderling tienden van een seconde met elkaar wisselden op uiterst snelle wegen.

ORLEN 80e Rally van Polen null

Afgezien van het loskomen van de banden op zaterdag en een langzame lekke band in de finale, deed Evans het goed vergeleken met zijn belangrijkste titelrivalen. De Welshman haalde Ott Tänak in en heroverde de tweede plaats in het rijderskampioenschap en bracht de voorsprong van Thierry Neuville terug naar 15 punten, met nog zes ronden te gaan.

Een onvermijdelijke aanrijding zorgde ervoor dat Tänak vrijdagochtend moest uitvallen, maar hij herstartte de volgende dagen en wist alsnog 11 punten naar zich toe trekken op de Super Sunday. Zijn Hyundai-collega Neuville won ondertussen de Wolf Power Stage, maar eindigde als vierde nadat hij vrijdag de weg had schoongeveegd en ontdaan van beëindigen losse stenen.

ORLEN 80e Rally van Polen Ford Puma

Puma-ster Fourmaux, die zijn derde podium van het seizoen scoorde, eindigde de rally 28,1 seconden voorsprong op het Belgische Neuville, terwijl de Letse Mārtiņš Sesks een machtige vijfde plaats behaalde bij zijn debuut. Sesks, die vroeg in het evenement tweede werd, reed in een niet-hybride Puma, maar zal voor zijn thuisronde volgende maand upgraden naar een auto met volledige specificaties.

Mikkelsen kwam ruim twee minuten achter Rovanperä naar huis en eindigde als zesde, voor Grégoire Munster en Takamoto Katsuta. De negende plaats ging naar Sami Pajari, winnaar van de WRC2-categorie, terwijl Oliver Solberg profiteerde van een lekke band van Robert Virves, om daarmee de Top-10 binnen te dringen.

Het zomerse speedfest van het WRC gaat volgende maand verder tijdens Tet Rally Letland, een gloednieuwe ronde voor het kampioenschap, die van 18 tot 21 juli in Liepāja plaatsvindt.

Uitslag ORLEN 80e Rally van Polen:
1 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 2h33m07.6s
2 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +28.3s
3 Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 HYBRID) +42.7s
4 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +1m10.8s
5 Mārtiņš Sesks/Renārs Francis (Ford Puma Rally1) +1m47.0s
6 Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +2m16.6s
7 Grégoire Munster/Louis Louka (Ford Puma Rally1 HYBRID) +2m18.0s
8 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +2m26.7s
9 Sami Pajari/Enni Mälkönen (Toyota GR Yaris Rally2) +7m50.7s
10 Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2) +8m12.7s
(Results as of 16:30 on Sunday, for the latest results please visit www.wrc.com)

Stand 2024 FIA World Rally Championship rijders na de zevende ronde:
1. Thierry Neuville 136 punten
2. Elfyn Evans 121
3. Ott Tänak 115
4. Sébastien Ogier 92
5. Adrien Fourmaux 91
6. Kalle Rovanperä 63
7. Takamoto Katsuta 58
8. Andreas Mikkelsen 29
9. Dani Sordo 27
10. Esapekka Lappi 23

Stand 2024 FIA World Rally Championship voor fabrikanten na de zevende ronde:
1. Hyundai Shell Mobis World Rally Team 311 points
2. TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team 301
3. M-Sport Ford World Rally Team 156

ORLEN 80e Rally van Polen Toyota_Rovanpera

ORLEN 80e Rally van Polen Hyundai_Mikkelsen

ORLEN 80e Rally van Polen Toyota Yaris

ORLEN 80e Rally van Polen Evans Toyota

ORLEN 80e Rally van Polen Toyota_helicopter

Foto's: FIA WRC en Toyota Gazoo Racing



ORLEN 80e Rally van Polen event banner

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS