SPECIAL - De specificaties van de nieuwe Alpine A522-bolide verhullen enige execentrieke details + VIDEO
Uitgegeven door Peter Vader • 22 februari 2022 10:01
Alpine trok op maandag als een van de laatste Formule 1-teams het doek af van haar nieuwste creatie voor het F1-seizoen 2022: de Alpine A522! De Alpine A522, van Frans/Britse makelij, is de nieuwe auto van Fernando Alonso en Esteban Ocon. Het duo, uitkomend voor de Franse renstal, kreeg op maandag haar nieuwe bolide te zien evenals alle Formule 1-fans. De blauw-roze wagen viel niet alleen op vanwege haar bijzondere kleurstelling, maar ook de technische details deden de wenkbrauwen van sommigen fronzen...
Waar staat Alpine?
Het is erg moeilijk voor Alpine om een echte referentie te krijgen voor waar het echt staat in het Formule 1-veld. Het is het enige team dat de Renault-krachtbron gebruikt, dus dat betekent slechts één team en twee coureurs voor ontwikkelingsfeedback, terwijl wat de betrouwbaarheid betreft slechts twee eenheden kilometers per raceweekend zijn en één tijdens de pre-season tests. Vergelijk dat eens met zijn rivaliserende fabrieksteams. Mercedes heeft acht sets met info, Ferrari zes en Honda (onder de naam Red Bull) vier. Dat is voor Alpine absoluut een beperking en zal de ontwikkeling schaden, aldus een bericht van TheRace.
Gary Anderson’s visie
Oud F1-topontwerper Gary Anderson zijn visie op het nieuwe Alpine A522-omtwerp is als volgt: “Alpine heeft de stap naar de aandrijfeenheid besproken die het heeft gemaakt, waarvan we nu weten dat het is overgeschakeld naar het split-turbo-ontwerp dat in 2014 door Mercedes werd geïntroduceerd. Dat is acht jaar geleden, maar het zal moeten leven met het gebrek aan feedback. Maar cruciaal is dat er naar de feedback wordt geluisterd, wat in het verleden – onder de verantwoording van Cyril Abiteboul - niet altijd het geval was. In de winter heeft het Alpine-team een vrij grote ‘managementshake’ gehad. Het is altijd moeilijk als zoiets gebeurt, maar het werd tijd. Wat het raceteam betreft, zal de toevoeging van Otmar Szafnauer als teambaas een positieve zet zijn. In de vorige structuur ben ik er niet van overtuigd dat iemand wist voor wie ze eigenlijk werkten."
Een vijfde plaats?
De introductie van de nieuwe F1-Alpine was een vreemde, niet in de laatste plaats omdat CEO Laurent Rossi sprak over het streven naar minimaal een vijfde plaats. Alpine is één van de weinige echte fabrieksteams in de F1 en de vijfde plaats in het zevende seizoen sinds Renault het team overnam met nieuwe reglementen is toch niet goed genoeg? Gary Anderson: "Misschien houdt het Alpine-management gewoon de druk zo laag mogelijk. De lancering bestond uit twee showauto's met verschillende liveries, dus daar was niets te zien. Maar sommige renders (afbeeldingen, red.) van de echte auto, die haastig wordt geassembleerd in Barcelona voorafgaand aan een geplande shakedown op dinsdag, werden vrijgegeven. Het is onmogelijk om zeker te weten hoe dicht ze bij de echte auto zullen zijn, maar een nadere blik op de renders zal ons iets vertellen over wat Alpine in de winter heeft uitgespookt. Hoewel ik zeker weet dat er enkele geheimen voor ons verborgen zullen zijn.”
Neus en voorvleugel
Hierop inhakend vervolgt Gary Anderson zijn betoog: “Alpine lijkt opnieuw een team te zijn dat aan de voorzijde een opening tussen het leidende element en het tweede element van de vleugel heeft gekozen. Maar ik weet niet zeker of het eerste element stijf genoeg zal zijn, omdat het geen scheidingstekens voor sleuven heeft om het te ondersteunen; misschien ontbreekt er iets in de renders daar? Het achterste element is een heel kort afgerond, maar ik verwacht dat dat meegroeit met het bovengedeelte dat in de regelgeving is toegestaan. Als dit echt is, is het misschien de Monza-versie van Alpine, dus ik verwacht niet dat hij te vaak het daglicht zal zien. De eindplaten zijn zeer eenvoudige platte panelen, dus daar is potentieel voor meer verfijning.”
Voorwielophanging
"Op de renders is te zien dat de auto van een dubbele draagarm met pushrod-bediende ophangingscomponenten (binnenboord) is voorzien. De spoorstang is hoger ten opzichte van de bovenste draagarm dan bij de Ferrari, bijna in lijn met de bovenste draagarm, terwijl de Mercedes in de rij staat. Met de grotere 18-inch velgen hebben teams van de gelegenheid gebruik gemaakt om het buitenste uiteinde van de bovenste draagarm omhoog te brengen, maar aangezien het wiel rond is en je een stuurarmlengte van ongeveer 75 mm nodig hebt binnen dat wiel, betekent dit dat als de draagarm zo hoog mogelijk moet de spoorstang iets lager. Als je eerst de spoorstang instelt, zou de draagarm niet zo hoog mogelijk ingesteld kunnen worden. Dit is het compromis dat je moet sluiten bij het bedienen van de voorvleugel" aldus Gary Anderson, die vervolgt: "De binnenste wielkappen gaan, net als die van alle anderen, over in het spatbord. Nogmaals, net als iedereen, is er een verticale schoep die laag naar beneden is gemonteerd. De buitenste bargeboard-schoep strekt min of meer uit over de volledige lengte van de auto, om de ondervloer te beschermen tegen het turbulentie afkomstig van de voorband. Het lijkt alsof er twee binnenste splitters zijn gemonteerd, maar er kan daarbinnen nog een derde verborgen zijn."
Sidepods
Gary Anderson: "De sidepods zijn over de volle breedte aan de bovenkant bevestigd, met een radiatorinlaat in brievenbusstijl. Daaronder heeft de Alpine een redelijk agressieve inkeping in de voorste hoek van de sidepod ‘washout’ te veroorzaken, waardoor overtollige luchtstroom afkomstig van het voorste deel van de vloer wordt weggeblazen. Daarachter is een redelijk grote inkeping, die langs de zijkant van het bovenoppervlak van de vloer loopt, om de luchtstroom aan de bovenkant van de auto en rondom de diffuser te geleiden. Alpine laat ook de bovenkant van de sidepod redelijk soepel lopen, lang niet zo agressief als bij de Mercedes. De inlaat van de airbox is kleiner dan we in het verleden van Alpine hebben gezien en loopt over in een veel netter ‘plenum cover’ dan vorig jaar."
Radiateur
Lamellen boven de radiatorlocatie en aan de zijkanten van de motorkap zullen al vrij vroeg in de loop van de windgeleding een deel van de hete lucht verwijderen. Er is nog wèl steeds een achteruitgang, net bij de achterste draagarm en de hartlijn van het wiel. Alpine zegt dat het de koelbehoefte voor het PU-pakket van dit jaar met zo'n 15 procent heeft verminderd. Als dat waar is, is dat een enorm voordeel ten opzichte van de norm van vorig jaar. Onthoud dat de luchtstroom die wordt gebruikt voor koeling verspilde energie is voor zover het wordt gebruikt om downforce te produceren.
Achtervering en vleugel
Anderson: "Hier valt niet veel over te zeggen, behalve dat het eruitziet als een door een trekstang bediend systeem. Als wat we zien juist is, zou ik zeggen dat Alpine's onderste draagarm een lange weg naar voren heeft, volledig tegengesteld aan de manier van denken van Mercedes, en die van heel wat anderen… Bij de achtervleugel niets ongewoons. Het is een redelijk plat voorwerp met een zogenaamde Gurney-flap over het DRS-openingsgedeelte. Niks mis mee."
Conclusie
Er valt niet veel te zeggen over de Alpine, simpelweg omdat ik niet zeker weet of wat we zien veel te maken heeft met wat we dinsdag zullen zien bij de shakedown in Barcelona. Hoewel het in theorie gebaseerd is op het echte auto-ontwerp, weten we niet hoe vroeg deze versie is gemaakt en wat er nog ontbreekt. Maar het ziet eruit als een netjes en opgeruimd pakket en is zonder meer positief om mee te beginnen. De ontwikkelingsrichting die alle teams zullen volgen, zal worden bepaald door wat anderen hebben bedacht voor hun eerste iteraties, dus op tijd aan de slag gaan is van cruciaal belang om de betrouwbaarheid te bepalen. Het is ook essentieel om ervoor te zorgen dat wat er daadwerkelijk gemaakt is, overeenkomt met wat er is voorspeld. Vanaf dat moment gaat het over budgetplafonds en wie het verstandigst het beschikbare uitgeeft. Alpine lijkt een solide startpunt te hebben, maar er is nog een lange weg te gaan voordat het qua ontwerpdetails kan wedijveren met de topteams. Boeiend is de kleurstelling. Met twee kleurenschema’s wordt er voor afwisseling gezorgd in het F1-startveld. En de Franse blauwe kleur blijft gehandhaafd en is veel beter in harmonie met de felroze kleur van sponsor BWT dan dat dit vorig jaar het geval was in combinatie met het traditionele British racing green. Welke tint groen dat dan ook moge zijn. Met deze Alpine A522 lijkt het in ieder geval weer 'Vive La France!'. Nu de prestaties nog...
Bekijk onderstaande YouTube video van ruim 2 minuten over de introductie van de Alpine A522-bolide en maak je eigen analyse aan de hand van onderstaande video:
Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!