Formule 1

Williams F1 presenteert jaarcijfers: verlies van 100 miljoen euro

Uitgegeven door Frank Korsel • 4 oktober 2024 13:30

Het Formule 1-team van Williams heeft haar jaarcijfers van 2023 gepresenteerd. De Britse renstal overlegt een megaverlies van omgerekend ongeveer 100 miljoen euro. Hoewel het sportief gezien steeds beter gaat met het decenniaoude raceteam, krijgt de equipe financieel gezien dus wel een flinke tik te verduren. Toch maakt men zich bij Williams zich vooralsnog weinig tot geen zorgen omdat er voldoende reserves zijn opgebouwd.



Williams maakte in 2023 het beste seizoen in tijden door. De zevende plaats in het constructeurskampioenschap was het beste resultaat sinds een vijfde plaats in 2017. Toch merkte de formatie daar in de financiën weinig van, gezien het grote verlies. Momenteel staat Williams achtste in het constructeurskampioenschap, met zestien punten achter de naam. Onder aanvoering van teambaas James Vowles werkt Williams hard aan een terugkeer naar de top in 2026. In de jaren ‘80 en 90’won het team in totaal negen constructeurstitels.

Gezien de beoogde wederopstanding van Williams, is het misschien ook niet zo gek dat er rode cijfers te zien zijn in de meest recente jaarrekening. Uit de cijfers blijkt namelijk dat er legio grote investeringen zijn gedaan in nieuwe faciliteiten. Williams erkent daarom ook dat het verlies niet onverwachts komt. Eerder gaf Sven Smeets, sportief directeur bij Williams, al aan vooral de pijlen te hebben gericht op een goed optreden in 2026.

Er is zodoende vooralsnog geen reden tot zorg voor Williams. Bovendien kunnen zij teren op een omvangrijk eigen vermogen van omgerekend zo’n tachtig miljoen euro. De renstal spreekt van een ‘solide financiële basis’, zo valt terug te lezen in de jaarrekening. In 2025 zullen coureurs Alexander Albon en Carlos Sainz uitkomen namens Williams.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS