Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

A1GP 'powered by Ferrari' keert terug op het circuit, succesvolle eerste tests

Uitgegeven door Dirk Kempen • 12 december 2015 09:50

Zoals RaceXpress.nl al eerder berichtte werkt men in Zuid-Afrika hard om een nieuwe raceklasse op te zetten. De organisatie van AFRIX Motorsport heeft de voormalige A1GP powered by Ferrari chassis gekocht. Het doel is om deze auto's in te zetten in een Zuid-Afrikaans winter kampioenschap. De klasse heeft haar eerste succesvolle test gehad.


Op Phakisa Freeway, een circuit bij de stad Welkom, testte de Brit Dan Clarke en de Zuid-Afrikaan Robert Wolk de snelle eenzitter. Clarke is wellicht voor de Nederlanders het meest bekend als teamgenoot van Robert Doornbos in 2007. Destijds reden beide coureurs bij Minardi Team USA in de ChampCar klasse. Wolk is een Zuid-Afrikaanse eenzitter specialist. De 30-jarige coureur heeft meerder Formule Ford titels op zijn naam en won in 2013 het kampioenschap in de Zuid-Afrikaanse Formule Volkswagen.

AFRIX Motorsport kocht de 21 snelle eenzitters eerder dit jaar. De auto's konden nog niet direct worden ingezet. De originele ECU's van Magneti Marelli werden na de ondergang van de A1GP teruggestuurd naar Italië. Life Racing leverde nieuwe ECU's. Het Britse bedrijf leverde al eerder ECU's aan, onder andere, Indy Lights en GP3. De A1GP chassis zijn gebouwd door Ferrari en gebaseerd op de Ferrari F2004 Formule 1 auto.


Organisator Alan Eve was erg tevreden met de test. "Deze test wilde we vooral de nieuwe ECU testen," sprak de voormalig coureur. "We reden nog niet op volledig vermogen, er kan ongeveer nog 70pk extra bij komen." Eve was direct enthousiast. "Het geluid van deze auto was echt fantastisch, en toen Dan [Clarke] uit de auto stapte was hij erg onder de indruk van het vermogen."

Hoewel het chassis en de aerodynamica hetzelfde blijven, blijft de organisatie testen met de auto. Naast de ECU wordt er een nieuw stuurwiel ontwikkelt.

Volgens de planning start de raceserie in de winter van 2016/2017. De organisatie wil door heel Afrika racen en ook een stratenrace in Johannesburg houden.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS