Autosport BE • BELCAR

Belgium Racing en PK Carsport strijden om titel Belcar Endurance Championship tijdens American Festival NASCAR Finals

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 oktober 2024 11:33

Circuit Zolder - Het American Festival NASCAR Finals vormt komend weekend het decor voor de finale van het Belcar Endurance Championship 2024. De strijd gaat tussen Belgium Racing en PK Carsport, terwijl ook Tip Top by NGT, de kersverse kampioen in GTB mathematisch nog voor de titel in aanmerking komt. Maar er zal toch vooral uitgekeken worden naar de twee Limburgse topteams, de ene met Porsche, de andere met Audi en de uitkomst, dat kennen we zondag om half zes ’s avonds. Daarnaast is het ook uitkijken naar de eindstrijd in de klasse TB, eveneens een eindstrijd met drie.

Belcar Endurance Championship 2024 Belgium Racing en PK Carsport

In de voorbije vijf wedstrijden van het Belcar Endurance Championship zagen we vier verschillende teams naar een algemene zege rijden. Q1-Trackracing opende het bal in mei van dit jaar op Circuit Zolder, tweemaal gevolgd door Belgium Racing, respectievelijk op Circuit Zolder en Spa-Francorchamps. D’Ieteren Luxury Performance sloeg toe in een hoogstaande STX Motorhomes 24 Hours of Zolder, terwijl PK Carsport recent de buitenlandse verplaatsing naar l’Anneau du Rhin in de Franse Elzas naar zijn hand zette.

Dat alles resulteert in een tussenstand van het kampioenschap waarin Belgium Racing, met Dylan Derdaele en Jan Lauryssen in de Porsche 992 GT3 Cup de leiding in handen heeft, met een bonus van 34 punten op PK Carsport. Het Hasseltse team rekent voor de finale op vader en zoon Longin en Peter Guelinckx in de Audi R8 GT2. Met nog 52 punten te verdienen, is de kloof dus nog overbrugbaar voor PK Carsport en het zal dus een spannende race worden, waarin snelheid, strategie en een beetje geluk over winst en verlies zullen beslissen. Met een achterstand van 47 eenheden kan ook Tip Top by NGT mathematisch nog een gooi naar de titel doen, maar uiteraard zal de kampioen in GTB daarvoor op een portie geluk moeten kunnen rekenen.

Maar opgepast, er is nog meer om naar uit te kijken. Tip Top by NGT is derde in de algemene tussenstand, maar moet ook achteruit kijken en dat in de strijd om het brons. IC Motorsport by CCP en VP-Racing komen ook in aanmerking voor die derde plaats en zullen hun huid duur verkopen. IC Motorsport by CCP (BMW) is uiteraard kampioen in TC en VP-Racing (Audi) heeft de lauweren in de klasse TA verdiend.

Uiteraard maken Belgium Racing en PK Carsport ook onderling uit wie kampioen in de klasse GTA zal worden.

In de klasse TB zullen VDW Motorsport, JJ Motorsport en IR Pwrd by GRT Motorsport, allen met BMW, dan weer uitmaken wie de kampioen 2024 wordt. Het team rond Ron Van De Water vertrekt daarbij in polepositie.

Circuit Zolder

Noteren we nog dat we tijdens de finale van dit seizoen van het Belcar Endurance Championship een aantal ‘rookies’ zullen zien, waaronder in de klasse TC ook en nieuw team, met name Pitstop Racing Events dat een Renault Clio RS voor Ignace Van Den Broeck en Florent Vandevelde inzet.

Zaterdag om 9u05 start de vrije training (45 minuten) van de slotrace van het Belcar Endurance Championship, terwijl de kwalificatie zaterdag om 15u00 van start gaat en dat ook over 45 minuten. De race, traditiegetrouw over 125 minuten, krijgt dan weer groen licht om 15u25 op zondag, met een finish om 17u30. Afspraak dus op Circuit Zolder!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS