Karting • Chrono

Tommie van der Struijs grijpt zege en ticket Grand Finals: "Ik moest er hard voor knokken"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 september 2024 11:40

EINDHOVEN - In een zenuwslopende finale heeft Tommie van der Struijs zondag de zesde ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max van Chrono Karting gewonnen. De 15-jarige kartcoureur uit Nuenen hield op circuit De Landsard de concurrentie in de sterk bezette Senioren-klasse knap achter zich en verzekerde zich daarmee van het felbegeerde ticket voor de Rotax Max Grand Finals.

Tommie van der Struijs

"Het was inderdaad een zware race, maar ik ben blij met de overwinning. Ik moest er hard voor knokken", zei een opgeluchte Tommie. "De bandenspanning stond vrij laag en ik had veel moeten verdedigen tijdens de race, maar gelukkig kon ik op het laatste moment nog een gaatje trekken."

Tommies weg naar de overwinning was er een van gestage progressie. Na de vierde tijd in de kwalificatie, werkte hij zich op naar de derde positie in de prefinale. In de finale maakte hij vervolgens het karwei af. "Ik als derde en kwam na twee ronden aan de leiding. Ik wist dat het moeilijk zou worden om weg te rijden, omdat de jongens van SP Motorsport echt snel waren."

De zege op de Eindhovense piste was cruciaal voor Tommies kansen op deelname aan de Grand Finals. "Mijn concurrent stond maar vier punten achter me", legde hij uit. Wat het weekeinde nog mooier maakte, was dat Tommie dankzij zijn overwinning zijn tweede plaats in het kampioenschap, achter Jayden Thien, verstevigde.

Tommie van der Struijs

Het wordt nu zijn derde deelname aan de Grand Finals, na eerdere optredens in 2019 en 2022. "Dat was in de Micromax- en Junioren-klassen", vertelde Tommie die daarvoor naar Sarno in Italië moet. Zijn eerdere ervaring op de Grand Finals in Sarno, in 2019, was het niet per se een voordeel. "De layout van de baan is veranderd", verklaarde de snelle Brabander.

Tommie bleef bescheiden in zijn verwachtingen voor de Grand Finals. "Voor Sarno is mijn hoofddoel vooral plezier maken. Een podiumplaats zou natuurlijk geweldig zijn, maar ik ga er niet vanuit omdat het waarschijnlijk behoorlijk moeilijk zal worden. Als ik een toptienklassering kan behalen, zou ik al heel tevreden zijn."

Naast zijn successen in het karten heeft Tommie inmiddels ook zijn eerste stappen gezet in de autosport. "Ik heb een aantal keer al een Formule 4-auto gereden tijdens de talentenjacht van Feedracing in Frankrijk. Binnenkort mag ik de finale rijden. F4 is een hele nieuwe ervaring met andere uitdagingen, wat ik leuk vind. Maar karten blijft ook altijd leuk voor me. Ik kijk dan ook echt uit naar de Grand Finals!"

Tommie van der Struijs bedankt zijn vader en moeder, Vagtechniek en Birger Bouvin voor de motoren.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS