Karting • Chrono

Tommie van der Struijs racet in Kerpen naar zege in NK Rotax Max! "Hartstikke mooi natuurlijk"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 juni 2024 01:16

KERPEN – Het hele seizoen al sterk moest het er een keer van komen, een overwinning in het NK van Chrono Karting. Tommie van der Struijs won zondag in Kerpen de vijfde ronde van de titelstrijd in de Rotax Max Senioren-klasse. De vijftienjarige Nuenenaar pakte zo belangrijke punten voor een eventueel ticket voor de Grand Finals, het officieuze WK voor Rotax Max-rijders.

Tommie van der Struijs racet in Kerpen naar zege in NK Rotax Max

“Dit is hartstikke mooi natuurlijk”, was de logische reactie van Tommie. Zijn topresultaat was bovendien een mooie bevestiging van zijn topvorm voordat hij naar Engeland reist waar hij komend weekeinde meedoet aan het Engels kampioenschap. Daar racet hij op het circuit van Warden Law met Kraft Motorsport.

Tijdens de wedstrijden in Kerpen had hij zich steeds een vaste waarde voorin getoond. Al kwam hij pas echt op snelheid in de finale. De snelle Brabander was daarvoor in de kwalificatie naar de zesde tijd gedenderd. “De kwalificatie was moeilijk. Waardoor dat kwam, weten we niet precies. Het ging gewoon niet. Ik denk dat ik wat te wild gereden heb.”

In de heats pakte hij achtereenvolgens de vijfde en zesde positie. Toen kwam het er in de finale op aan. Al moest hij eerst nog even wat karters zien te ontwijken die opeens dwars op de baan stonden. Tommie: “Er gebeurde veel in het begin van de finale. Gelukkig kon ik er mooi omheen sturen, maar het was wel even schrikken. Ik zag ze gaan. Dan moet je een kant kiezen. Ik koos voor de binnenkant en dat was de goede.”

Hij vervolgde: “De nummer één was daarna al weg. Ik dacht: ik moet niet ingehaald worden, dan komt het wel goed. In het midden van de race kwam ik tweede te liggen.” Tommie kwam vervolgens als tweede over de finish, maar hij wist dat hij toch gewonnen had.

“Omdat ik had gezien dat de nummer één een penalty zou krijgen”, verklaarde hij. “Ik moest wel door blijven rijden, want de nummer drie kwam dichtbij. Ik moest uiteindelijk ook verdedigen, maar ik heb mijn plek kunnen behouden.”

Tommie van der Struijs

En dus heeft hij zijn eerste overwinning van het seizoen in het NK te pakken. Een mooie beloning in een seizoen waarin hij consequent tot de snelsten behoort. “Ik heb helaas wel twee keer een DNF gehad, maar dit zal helpen om hoger in het klassement te komen. Met schrapresultaten kan ik nog wel dichtbij komen voor een ticket voor de Grand Finals.”

Want dat is natuurlijk één van zijn hoofddoelen voor dit seizoen, meedoen aan het officieuze WK voor Rotax Max-rijders. Tijdens de volgende ronde van het NK worden die tickets vergeven. Daarom is het zaak dat hij dan, als het even kan, opnieuw wint. Om daarvoor de nodige waardevolle ervaring op te doen, rijdt hij komen weekeinde dus een race in Engeland.

Tommie keek er naar uit. “Ik vind het racen in Engeland mooi. Met Kraft Motorsport is het makkelijker om daar een wedstrijd mee te doen.” Wel zal hij in ijltempo baankennis moeten opdoen en op basis daarvan tot een goed resultaat moeten zien te komen. “Ik ken de baan niet. Ik heb een dag om de baan te leren kennen en daarna moet ik kwalificeren.”

Hoewel hij niet eerder dit seizoen in Engeland reed, kent hij zijn belangrijkste tegenstanders wel. “De rijders daar rijden ook de Euro Trophy, net zoals ik”, legde hij uit. “De top de tien moet zeker mogelijk zijn, maar ik hoop op een plek in de top vijf!”

Tommie bedankt zijn vader en moeder en Kartstore Benelux voor het beschikbaar stellen van de motor.

Tommie van der Struijs wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Vagtechniek.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS