Formule 1

Adrian Newey had een geheime ontmoeting, maar sloeg aanbod Ferrari af vanwege...

Uitgegeven door Johann Petermann • 28 januari 2019 19:09

Adrian Newey staat te boek als een van de beste, zo niet de beste, ingenieurs in de Formule 1. Newey, die onder contract staat van Red Bull, is erg gewild in de paddock. Dr. Helmut Marko heeft dit onlangs beaamt en nu bevestigd Newey zelf dat hij in het verleden vaker is benaderd door andere Formule 1-teams.

Adrian Newey

In alle jaren die Newey in de Formule 1 heeft gewerkt, heeft de Brit maar liefst tien wagens ontworpen die het constructeurskampioenschap wisten te winnen. In zijn autobiografie bekent Newey meermaals door Ferrari te zijn benaderd.

"Ferrari en ik hadden contact," vertelt Newey die toen nog in dienst was van Williams. "Ik had in 1985 de eerste keer contact met het team uit Maranello toen ze me aan hadden geboden om te werken aan hun IndyCar-project. De tweede maal was een geheime ontmoeting met Jean Todt die net van het WRC-team van Peugeot naar Ferrari was gegaan."

Newey beschrijft dat de ontmoeting door de geheimzinnigheid eromheen net leek op een scene uit een film: "Ik werd opgehaald op de luchthaven van Bologna en we reden heel stiekem naar het landhuis van Jean Todt. Onder andere Gerhard Berger was daar op ons aan het wachten. Ze wilden weten wat ik van Schumacher vond, want ze waren van plan om hem vast te leggen voor het seizoen van '96."

"Hij was zeker een coureur waar de concurrenten bang voor waren, waarschijnlijk was hij destijds zelfs de beste van de grid. Maar ik was een gesprek dat ik heb gehad met Senna niet vergeten. Die beweerde stellig dat Schumacher bij Benetton reed met de verboden traction control. Ik vond het een beetje impertinent om dan zo snel na het overlijden van Senna voor Schumacher te werken," aldus Newey.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS