Formule 1

Carlos Sainz imponeert en wint Grand Prix van Mexico; Verstappen P6 + UITSLAG

Uitgegeven door Frank Korsel • 27 oktober 2024 21:55

Carlos Sainz heeft de Grand Prix van Mexico gewonnen. De Spanjaard was ruimschoots sneller dan de concurrentie en hield aan de meet ruim vier seconden over ten opzichte van de nummer twee, Lando Norris. Charles Leclerc volmaakt het podium. Max Verstappen finishte als zesde na een onstuimige wedstrijd.



Verstappen startte als tweede en profiteerde van een raketstart door meteen de leiding te grijpen ten koste van Sainz; de polesitter werd terugverwezen naar P2. Norris en Leclerc hielden positie. Het duw- en trekwerk in de eerste ronde eiste wel meteen twee uitvallers op: Yuki Tsunoda en Alexander Albon kwamen met elkaar in aanraking bij ingang van bocht één en konden hun weg niet meer vervolgen.


Sergio Perez kreeg nog meer tegenspoed te verduren in de openingsfase. De thuisrijder, die als achttiende startte, maar zich in de eerste ronde wel opwerkte naar P13, kreeg vijf seconden tijdstraf. De man uit Guadelajara stond te ver naar voren in zijn startblok.

Als gevolg van het incident tussen Tsunoda en Albon, werd de safety car van stal gehaald. In ronde zeven werd de groene vlag weer gezwaaid en iedereen was in staat om zonder problemen weg te komen. Heel lang kon Verstappen echter niet genieten van de leiding, in ronde negen werd hij ingehaald door Sainz.

Ondertussen zat Norris op het vinkentouw. In ronde negen poogde hij zijn Nederlandse kampioenschapsrivaal in te halen. De Red Bull-coureur was hier echter niet van gediend en drukt Norris tot twee keer toe van de baan. Daarvoor kreeg Verstappen dan ook twee tijdstraffen van in totaal twintig seconden. Charles Leclerc profiteerde optimaal van het gevecht eb nam zodoende P2 over. Verstappen en Norris werden terugverwezen naar respectievelijk P3 en P4.

De Ferrari’s bleken ijzersterk in de eerste helft van de race; zij reden snel weg bij de rest van het veld. Vooral Carlos Sainz imponeerde. Het werd al vrij snel duidelijk dat Verstappen niet in staat was het tempo bij te benen, Norris hijgde lange tijd in zijn nek, totdat de wereldkampioenschapsleider naar binnen ging in ronde 27. Omdat hij twinitg seconden aan tijdstraf moest uitzitten, viel hij netto terug naar een plek in de achterhoede van de top-10.

In ronde 30 stond Sainz nog altijd fier aan kop. Hij had een buffer van acht seconden ten opzichte van zijn Ferrari-teamgenoot. Norris lag op zijn beurt zeven seconden achter Leclerc. De gaten werden al vrij snel behoorlijk groot.

Nadat iedereen vers rubber had gehaald, kwam Verstappen in ronde 38 uit op P7. Heel veel progressie kon de 61-voudig Grand Prix-winnaar echter niet boeken. Hij finishte als zesde.

Vooraan de race gebeurde er lange tijd weinig. Ferrari leek af te steven op een tweede achtereenvolgende 1-2 finish. Maar richting het einde kwam Leclerc toch nog onder druk te staan van Norris, die de tweede plaats opeiste. De zege van Sainz kwam niet meer in gevaar. De Mercedes-coureurs, Lewis Hamilton en George Russell finishten als vierde en vijfde. Onderstaand de volledige uitslag.

Positie	Coureur         	Nat.	Team    	Tijd
1 Carlos Sainz ESP Ferrari 71 Laps
2 Lando Norris GBR McLaren F1 +4.705s
3 Charles Leclerc MON Ferrari +34.387s
4 Lewis Hamilton GBR Mercedes +44.780s
5 George Russell GBR Mercedes +48.536s
6 Max Verstappen NED Red Bull +59.558s
7 Kevin Magnussen DEN Haas F1 Team +63.642s
8 Oscar Piastri AUS McLaren F1 +64.928s
9 Nico Hulkenberg GER Haas F1 Team +1 Lap
10 Pierre Gasly FRA Alpine F1 +1 Lap
11 Lance Stroll CAN Aston Martin +1 Lap
12 Franco Colapinto ARG Williams +1 Lap
13 Esteban Ocon FRA Alpine F1 +1 Lap
14 Valtteri Bottas FIN Kick Sauber +1 Lap
15 Zhou Guanyu CHN Kick Sauber +1 Lap
16 Liam Lawson NZL Racing Bulls +1 Lap
17 Sergio Perez MEX Red Bull +1 Lap
Fernando Alonso ESP Aston Martin DNF
Alex Albon THA Williams DNF
Yuki Tsunoda JPN Racing Bulls DNF



 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS