Formule 1

FIA-voorzitter Ben Sulayem: "De FIA krijgt alleen maar bagger over zich heen"

Uitgegeven door Bart • 1 oktober 2024 10:00

FIA-voorzitter Mohammed Ben Sulayem vindt dat de autosportfederatie niet de credits krijgt die het volgens hem verdiend. Hij noemt onder meer de veranderingen als een Remote Operations Centre om de wedstrijdleiding op het circuit te ondersteunen en het High Performance Programme om stewards en racedirecteuren te trainen. Ook een nieuw systeem voor track limits zoals op de Red Bull Ring werd uitgeprobeerd wordt als voorbeeld genoemd.

Ben Sulayem


Toch mist Ben Sulayem de waardering voor de FIA. "Nee, we krijgen nooit ergens credits voor", zegt hij in een exclusief interview met Motorsport. "Dat is onmogelijk. We krijgen alleen maar bagger over ons heen.” Ook zou er meer geld naar de bond moeten vloeien. "Als je ernaar kijkt, dan verdient iedereen geld aan de sport behalve de FIA. En krijgt iedereen credits behalve de FIA."

"Toen ik aantrad, stonden we 20 miljoen in de min. Hoe dat kon? We hadden natuurlijk net als iedereen onze inkomsten uit de sport, maar kijk eens naar wat de promotor ondertussen heeft verdiend. En dat hebben ze goed gedaan hoor, daar ik kan ik ze alleen maar mee feliciteren, dat ze zo slim zijn geweest om het zo aan te pakken. Om heel eerlijk te zijn heeft Liberty Media ook gewoon fantastisch werk gedaan met de Formule 1. Dus als je me zou vragen of ik dat allemaal ongedaan zou maken, als ik zou kunnen terugreizen in de tijd, dan luidt mijn antwoord: nee, absoluut niet. Dat zou ik niet doen. Maar ik zou er wel voor zorgen dat de FIA [financieel] op gelijke voet met ze komt te staan."

Ben Sulayem vervolgt zijn verhaal over Liberty Media. "Ze zijn een goede promotor, dat zijn ze echt. Als je me vandaag zou vragen of er iemand anders is die het net zo goed zou kunnen doen als zij, dan zou ik antwoorden: voor zover ik kan zien, niet. Ik steun ze dan ook bij wat ze doen, de FIA werkt op de best mogelijke manier met ze samen. Maar de regelgeving en het bestuur van de sport vallen onder de FIA. Laat dus iedereen er wat geld aan verdienen. Laat de coureurs plezier hebben, op een veilige manier rijden en geld verdienen. En laat de teams meer geld verdienen, wat ook gebeurt. Maar of de FIA ooit ergens de credits voor zal krijgen? Nee, onmogelijk."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS